Τρίτη, 16 Απριλίου 2024
CINE DOC – ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΗ HIGHSMITH / LOVING HIGHSMITH

Το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ CineDoc στον Βόλο για την προτελευταία του προβολή συνεργάζεται με τη Δ/νση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου το Σάββατο 11 Μαρτίου, ώρα 19.30, στο δημοτικό κινηματοθέατρο «Αχίλλειον», και θα προβάλει το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Ερωτευμένη Highsmith» (Loving Highsmith). Βασισμένο στα γραπτά της Πατρίσια Χάισμιθ και τις αφηγήσεις της για την οικογένεια και τη ζωή της, η ταινία ρίχνει νέο φως στη ζωή και το έργο της διάσημης συγγραφέως.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συγγραφέα, σκηνοθέτη και μεταφραστή έργων της Highsmith, Ανδρέα Αποστολίδη.

Η προβολή αποτελεί προπομπό της εκδήλωσης – συζήτησης «Ελληνική πεζογραφία και αστυνομικό μυθιστόρημα» που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023 και ώρα 7:30 μ.μ στο χώρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βόλου (Μικρασιατών 81, κτήριο Σπίρερ). Στη συζήτηση θα συμμετέχουν οι: Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Ελισάβετ Κοτζιά, Ανδρέας Αποστολίδης, Γιάννης Μπασκόζος (περιοδικό Αναγνώστης).

Το ντοκιμαντέρ είναι βασισμένο στα ημερολόγια και τα σημειωματάρια της Highsmith, αλλά και στους στοχασμούς της για εραστές, φίλους και οικογένεια.

Μέσα από τις σελίδες ενός κρυφού ημερολογίου, συνεντεύξεις με ανυποψίαστους συγγενείς και αποκαλύψεις από διακριτικούς φίλους, το ντοκιμαντέρ φωτίζει τα κενά μεταξύ πραγματικότητας και μυθοπλασίας στο έργο της Πατρίτσια Χάισμιθ. Έχοντας σαν αφετηρία το «Κάρολ», η σκηνοθέτιδα χαρτογραφεί μια μοναχική διαδρομή από το Τέξας μέχρι το Λοκάρνο της Ελβετίας, με ενδιάμεσους σταθμούς τους έρωτες που διαμόρφωσαν την καριέρα της πρωθιέρειας του λογοτεχνικού ψυχολογικού θρίλερ. Ανακαλύπτει, επίσης, τις ευθείες γραμμές μεταξύ της Χάισμιθ και των ηρώων της: Σαν άλλος «Ρίπλεϊ», επέλεξε και η ίδια να κρυφτεί σε διπλές ζωές, μέσα από τις αντιφάσεις των οποίων κατάφερε να επιβληθεί μεγαλοπρεπώς στην εποχή και τα πάθη της.

Εστιάζοντας στην αναζήτηση του έρωτα από τη συγγραφέα και στον προβληματισμένο τρόπο σκέψης, η ταινία ρίχνει νέο φως στη ζωή και τη γραφή της.

Τα περισσότερα από τα μυθιστορήματα της Highsmith, ως επί το πλείστον ψυχολογικά θρίλερ, διασκευάστηκαν για τη μεγάλη οθόνη, όπως είναι τα Strangers on a Train και The Talented Mr. Ripley. Το Carol, ένα εν μέρει αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα, ήταν η πρώτη λεσβιακή ιστορία με αίσιο τέλος στην Αμερική της δεκαετίας του 1950. Ωστόσο η ίδια η Highsmith αναγκαζόταν να κάνει διπλή ζωή και έπρεπε να κρύβει τους έρωτές της από την οικογένεια και τους αναγνώστες της..

Αποσπάσματα από αυτές τις σημειώσεις, εμπλουτισμένα με αρχειακό υλικό της ίδιας και των μυθιστορημάτων της, δημιουργούν ένα ζωντανό, συγκινητικό πορτρέτο μιας από τις πιο συναρπαστικές γυναίκες συγγραφείς του 20ου αιώνα.

Το κοινό παρακαλείται για την χρήση προστατευτικής μάσκας.

Σε συνδιοργάνωση με τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου και  την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων.

 

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των θεατών, εισιτήρια αριθμημένων θέσεων πωλούνται στο κατάστημα «έντεκα»- Ψηφιακές Εκτυπώσεις, από Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 10.00 – 15.30, και στο ταμείο του «Αχίλλειον» την ημέρα της προβολής, από τις 18.30. Τιμή εισιτηρίου: 6 ευρώ

Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα του CineDoc Βόλου στο Facebook- CineDoc- Greece (Volos) και τον αντίστοιχο λογαριασμό στο Instagram @cinedocvolos

 

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ