Δευτέρα, 27 Μαΐου 2024
Εγκαίνια διπλής έκθεσης χαρακτικής

Η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου στο πλαίσιο μιας συνεργασίας με την «Ένωση Ελλήνων Χαρακτών»  εγκαινιάζει στο τέλος της εβδομάδας  διπλή έκθεση έργων χαρακτικής σε δύο διαφορετικούς χώρους.

Την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου στις 20:00 στο Κέντρο Τέχνης Τζόρτζιο ντε Κίρικο [β’ όροφος] θα εγκαινιαστεί η έκθεση Πτυχές του Αρχείου της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών. Η έκθεση αυτή παρουσιάζει ένα μέρος από το πλούσιο αρχείο της Ένωσης που στη διάρκεια του εγκλεισμού ταξινομήθηκε, υλικό που έχει συγκροτηθεί  τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια. Μαρτυρά τη μεγάλη γκάμα των τεχνικών που διαθέτει αυτή η καλλιτεχνική έκφραση. Το αποτέλεσμα που προσφέρει στο μάτι η έντυπη τέχνη πλησιάζει, από τη μια, τις καθοριστικές γραμμές του σχεδίου αλλά και, από την άλλη, την χρωματική εντύπωση της ζωγραφικής. Ανάμεσα σε αυτούς τους δυο πόλους, ποικίλουν ματιέρες και εικαστικά αποτελέσματα που τη χαρακτηρίζουν. Οι πηγές έμπνευσης, άρα και τα θέματα, ποικίλουν επίσης. Από μια κλασική αναπαραστατική τέχνη σε πιο προχωρημένη αφαιρετική ή και με μια συμβολική ή σουρεαλιστική προσέγγιση, η έκθεση λειτουργεί σαν μικρογραφία του πλούτου της πρόσφατης ιστορίας της σύγχρονης ελληνικής χαρακτικής τέχνης.

Το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στις 19:30 θα εγκαινιαστεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας η δεύτερη έκθεση με τίτλο Το Ανθρώπινο όνειρο. Τριάντα δυο καλλιτέχνες, μέλη ή προσκεκλημένοι της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών, δούλεψαν με αφετηρία το παρακάτω κείμενο που εκφράζει διαφορετικές τάσεις της  σύγχρονης   ζωής: «Επικοινωνούμε, ο καθένας στην κορνίζα του, μέσω μηχανών. Μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας ρυθμίζουν τις ζωές μας. Ποιος παρέχει υπηρεσίες σε ποιον; Οι μηχανές στους ανθρώπους ή μήπως το αντίθετο; Για να είναι πιο «ανθρώπινος» ο κόσμος, μοιράζουμε δικαιώματα και αφιερωμένες ημέρες -στην γυναίκα ή στην στρουθοκάμηλο… Στο μεταξύ περιφρονούνται ηθικά καθήκοντα (ισότητα, φιλοξενία, αλληλεγγύη) και δικαιώματα (άσυλο).Απομακρυνόμαστε όλο και περισσότερο από την φύση: εξιδανικεύουμε την Γη στις οθόνες μας αλλά κυνικά την εξαντλούμε όλο και περισσότερο. Με πρόφαση την επικοινωνία, υποκινούμαστε στην δικτατορία της βιαστικής διατύπωσης μιας άποψης. Βιασύνη! Μη σκεφτόμαστε! Είμαστε οπαδοί! Μοναδικό μέτρο στις κοινωνικές μας ανταλλαγές: απόλυτη στόχευση το οικονομικό συμφέρον, υπό τον διεισδυτικό γραφειοκρατικό έλεγχο. Ανάμεσα στον λυπημένο και εμμονικό ναρκισσισμό του ατόμου και την επικίνδυνη βλακεία του όχλου (έτσι πλέον μας αντιμετωπίζουν, λες και δεν είμαστε πλέον πολιτικά ούτε κοινωνικά όντα), ξεχνάμε την δυνατότητα να ονειρευόμαστε, να τεμπελιάζουμε, να συναντιόμαστε. Και ο Άνθρωπος;».

Η Ένωση Ελλήνων Χαρακτών (ΕΕΧ), μη κερδοσκοπικό σωματείο, ιδρύθηκε το 1987 από ομάδα ονομαστών και καταξιωμένων Ελλήνων χαρακτών. Τα μέλη της Ένωσης πιστεύουν ότι, ομαδικά, μπορούν να επεμβαίνουν πιο δυναμικά στον εικαστικό χώρο και να υπηρετούν καλύτερα την τέχνη τους. Μεταξύ των σκοπών του σωματείου είναι η διάδοση και η ενθάρρυνση της σύγχρονης Ελληνικής χαρακτικής, η ευαισθητοποίηση του φιλότεχνου κοινού και η ένταξη των νέων καλλιτεχνών στον εικαστικό χώρο. Έτσι, εδώ και τριάντα πέντε χρόνια, οργανώνει εκθέσεις, διαλέξεις, σεμινάρια, και προβαίνει σε δημοσιεύσεις και εκδόσεις. Ανοίγεται στη διεθνή χαρακτική διοργανώνοντας εκθέσεις στο εξωτερικό ή στην Ελλάδα από φορείς του εξωτερικού (έχει διοργανώσει τέσσερα διεθνή φεστιβάλ, τα Athens Print Fest). Τηρεί επίσης τον χώρο τέχνης ΕΚΤόΣ στην Αθήνα, όπου οι καλλιτέχνες μπορούν να παρουσιάζουν την δουλειά τους. Τέλος, στην ιστοσελίδα της, προσφέρει την καταγραφή και την παρουσίαση των δημόσιων συλλογών χαρακτικών της Ελλάδος. http://haraktes.gr

 

 

 

 

 

 

Πληροφορίες εκδήλωσης:

Οι εκθέσεις θα διαρκέσουν ως τις 15 Ιανουαρίου 2023.

Είσοδος ελεύθερη

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ