Τρίτη, 21 Μαΐου 2024
Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας της Φωτογραφικής Ομάδας Διαύλου

Την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου και ώρα 20:30 πραγματοποιούνται τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας που περιλαμβάνει φωτογραφίες – δημιουργίες των μελών της Φωτογραφικής Ομάδας, που δραστηριοποιείται στο Κέντρο Πληροφόρησης «Δίαυλος». Η έκθεση διοργανώνεται  σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου και συμμετέχουν φωτογράφοι που αποτελούν νέα και παλαιότερα μέλη της ομάδας φωτογραφίας. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται  στο πλαίσιο των επιμορφωτικών σεμιναρίων που διοργανώνει και εντάσσει στον ετήσιο προγραμματισμό της η διεύθυνση Πολιτισμού.  Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο 2ο όροφο του Κέντρου, στην οδό Τοπάλη 14 στο Βόλο.

Εκθέτουν 48 έργα τους οι: Ελένη Ανδριάνη, Γιώργος Βόντζος, Γεωργία Γιαντσούλη, Αντώνης Εληάς, Μιλτιάδης Κωστούλας, Άρτεμις Παπαδοπούλου, Αλέξης Πρίτσας και Δημήτριος Χρυσόπουλος.

Η Φωτογραφική Ομάδα λειτουργεί στον «Δίαυλο» από το 1991 και αυτή η έκθεση είναι η 39η που πραγματοποιεί.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Η φωτογραφική ομάδα του Διαύλου ξεκίνησε να λειτουργεί σχεδόν ένα χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίας του Διαύλου τις αρχές του 1992. Η αρχή έγινε μέσα από την προσπάθεια φίλων της φωτογραφίας σχεδόν χωρίς κανένα μέσα αλλά με πολύ φιλοδοξία και όνειρα για την προώθηση της φωτογραφίας στη πόλη. Στα χρόνια που κύλησαν, μέσα από τις τακτικές βδομαδιάτικες συναντήσεις και τα μαθήματα η φωτογραφική ομάδα του Διαύλου μεγάλωσε, παγιώθηκε και οι στόχοι της έγιναν περισσότερο φιλόδοξοι.

Το ουσιαστικό που έχει προκύψει μέσα απ’ όλη αυτή τη διαδικασία δεν είναι μόνο η προσέγγιση του αντικειμένου της φωτογραφίας από τα μέλη της και η ευκαιρία που δόθηκε σε νέους φωτογράφους να εκθέσουν τη δουλειά τους αλλά οι σχέσεις που αναπτύχθηκαν μέσα στη ίδια της ομάδα. Αυτό οφείλεται και στη συνεχή αναβάθμιση των μαθημάτων που γίνονται πλέον με ταυτόχρονη προβολή διαφανειών και με φωτογραφίσεις κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, και στη διεύρυνσή τους σε πλατύτερα θέματα απ’ αυτά που θεωρούνται βασικά. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τη συζήτηση πάνω σε φωτογραφίες και τις συχνές προβολές διαφανειών των μελών της η ομάδα κατακτά συνεχώς και καλύτερο επίπεδο φωτογραφιών.

Το να αποκρυπτογραφήσουμε τα μυστικά της φωτογραφίας και να μάθουμε τραβάμε καλές φωτογραφίες δεν θα μας αποζημιώσει μόνο το άρτιο αποτέλεσμα αλλά θα μας χαρίσει τη χαρά της δημιουργίας και της έκφρασης, θα μας φέρνει κοντά στον άνθρωπο και στη φύση και επιπλέον η ομάδα θα μας μάθει να διαλογιζόμαστε και να συζητάμε με ανθρώπους που έχουν τις ίδιες ανησυχίες και τα ίδια ενδιαφέροντα με μας. Μέσα από τη τέχνη θα μάθουμε πολλά για τον εαυτό μας και τον κόσμο που μας περιβάλλει, προφέροντας πάντα κάτι καινούριο , κάτι φρέσκο και δημιουργικό.

Η καλλιτεχνική έκφραση μέσα από τη φωτογραφία δίνει στο θεατή τη δυνατότητα να παρατηρήσει τις προσωπικές αναπτύξεις των θεμάτων που επιχειρούν να απαθανατίσουν οι φωτογράφοι. Θα δει διαφορετικές τεχνικές λήψης καθώς και διάφορες φωτογραφικές απόψεις πάνω στην αισθητική της απόδοσης του φωτογραφικού γεγονότος τη στιγμή που το συλλαμβάνει ο φωτογραφικός φακός. Η βασική επιδίωξη του καλλιτέχνη είναι το να φυλακίσει με το φωτοφράκτη της μηχανής ένα θραύσμα του χώρου και του χρόνου. Η προσπάθεια λοιπόν των φωτογράφων μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για να εντρυφήσουμε με περισσότερη προσοχή πάνω στην ευγενική τέχνη της φωτογραφίας και να ανακαλύψουμε ξεχασμένους κώδικες έκφρασης και δημιουργίας.

Γιατί η φωτογραφία μπορεί να μας ανοίξει νέα παράθυρα στον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο γύρω μας.

Πληροφορίες εκδήλωσης:

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη 17 Μαρτίου και το εκθετήριο του Διαύλου λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 14:00 και 18:00 - 21:00.

Η είσοδος είναι δωρεάν.

Πληροφορίες: "Δίαυλος" Τοπάλη 14 με Δημητριάδος

Τηλ: 2421025363

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ