Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024
Έκθεση “Αστική Πραγματικότητα”

Η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου και ο Εικαστικός Σύλλογος Βόλου συνδιοργανώνουν την νέα έκθεση που τιτλοφορείται «Αστική πραγματικότητα» των Βαγγέλη Βλαχοδήμου και Δήμητρας Εξάρχου στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο, η οποία θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016 στις 8:00 μ.μ.

Πρόκειται ουσιαστικά για δύο ατομικές εκθέσεις των Βαγγέλη Βλαχοδήμου και Δήμητρας Εξάρχου που η εννοιολογική συγγένεια τις συνδέει, αλλά συγχρόνως αντιπαρατίθενται μέσα από τις διαφορετικές εκφράσεις και χρήσεις μέσων και τεχνικών.

Ο Σύλλογος, από το 2008 που ιδρύθηκε έως σήμερα, έχει στο ενεργητικό του πολλές και ποικίλες δράσεις και εκθέσεις με σημαντικούς εικαστικούς καλλιτέχνες. Αυτή τη φορά, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, καλεί και φιλοξενεί δύο Λαρισαίους καλλιτέχνες, το Βαγγέλη Βλαχοδήμο και τη Δήμητρα Εξάρχου.

Ο γλύπτης Βαγγέλης Βλαχοδήμος ζει και εργάζεται στη Λάρισα όπου γεννήθηκε το 1963. Αποφοίτησε αριστούχος από το Τμήμα Γλυπτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας το 1989 με καθηγητή το Γιώργο Νικολαΐδη. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Είναι ο πρόεδρος του Συλλόγου εικαστικών καλλιτεχνών Λάρισας.

Η Δήμητρα Εξάρχου ζει και εργάζεται στη Λάρισα. Είναι απόφοιτη του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει στο ενεργητικό της πολλές ομαδικές, καθώς και τρεις ατομικές εκθέσεις. Έχει βραβευτεί από τα ΕΛΤΑ και το έργο της έγινε εξώφυλλο του λευκώματος φιλοτελισμού της σειράς Visit Greece Europa 2012. Επίσης, έχει λάβει βραβείο και υποτροφία επίδοσης από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών για τη διάκριση στις σπουδές της κατά το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012. Η δουλειά της αποτελεί ένα σχόλιο στη σύγχρονη κοινωνία και τον άνθρωπο- πολίτη μέσα σε αυτή.

Έργα και των δύο καλλιτεχνών παρουσιάστηκαν στην έκθεση «Η θάλασσά ΜΟΥ/ MY sea», που έγινε στην αίθουσα του Γηροκομείου Βόλου το καλοκαίρι του 2015.

Η Χρύσα Δραντάκη αναφέρει σε κριτικό της σημείωμα: «Το πολύτροπο και πολυμήχανο μπορεί να παρουσιάζει πολλές εκφάνσεις. Οι δύο έννοιες συνδιαλέγονται απόλυτα και ποικιλότροπα στη δημιουργία των δύο Λαρισαίων καλλιτεχνών, Δήμητρας Εξάρχου και Βαγγέλη Βλαχοδήμου, όπου ο καθένας όμως αποκαλύπτει με εντελώς διαφορετική και προσωπική γραφή, τη δική του εκδοχή στη διαχείριση του «πολύτροπου». Κοινή αναφορά τους η πόλη, ο χαρακτήρα της, ο κόσμος των μονάδων, των ενοτήτων, των εικόνων που την συνθέτουν, οι έννοιες που εμπεριέχονται σε αυτήν στην πραγματική ή ιδεατή ή συμβολική και πολυδιάστατη εικόνα της. Μονοδιάστατες και γεωμετρικές οι συλλήψεις της Δήμητρας Εξάρχου, στερεομετρική, δομική η κατασκευαστική εκδοχή του Βαγγέλη Βλαχοδήμου στα τρισδιάστατα έργα του. Μια χειραγώγηση της πραγματικότητας ως πρόταση ουτοπικής αρχιτεκτονικής που αντιπαραθέτει τη φύση με την ανθρώπινη ύπαρξη και ενέργεια. Εκφράσεις καλλιτεχνικές, προσωπικές, συμβολικής αντιμετώπισης – θέασης και διαπραγμάτευσης της βιωμένης αστικής πραγματικότητας».

Πληροφορίες εκδήλωσης:
Διάρκεια έκθεσης: από 12 Φεβρουαρίου έως 4 Μαρτίου 2016. Ώρες λειτουργίας: 10:00-13:00 από Δευτέρα έως Παρασκευή & 18:00-21:00 από Τρίτη έως Παρασκευή.  
κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ