Με την ευκαιρία του εορτασμού για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, παρουσιάζεται η έκθεση έργων γυναικών ζωγράφων από τις συλλογές του Μουσείου Αλέξανδρου Κ. Δάμτσα σε “συνύπαρξη” με έργα συγχρόνων γυναικών εικαστικών με θέμα «Εκείνες & Εμείς» / Η «εύφορη διαβατικότης» [Κική Δημουλά*]. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στο Κέντρο Τέχνης Τζόρτζιο ντε Κίρικο [3ος όροφος ] την Τετάρτη 8 Μαρτίου, στις 19.30.
Τα 30 περίπου έργα γυναικών ζωγράφων που χρονολογούνται από τα τέλη του 19ου αιώνα ως τη δεκαετία του 70, αποτελούν μια μοναδικότητα του Μουσείου, που έχει επισημανθεί από ειδικούς της τέχνης, όπως από την αείμνηστο διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, η οποία στην επίσκεψή της στο Μουσείο το 1999, είχε παρατηρήσει έκπληκτη αυτή την ιδιάζουσα και σπάνια επιλογή του συλλέκτη. Για την επικαιροποίηση της έκθεσης και λόγω της παγκόσμιας συγκυρίας με την προβολή έργων γυναικών στα μουσεία, προτείνουμε την παρούσα έκθεση με τον χαρακτήρα της συνύπαρξης με έργα ζώντων γυναικών καλλιτεχνών, που ζουν και δημιουργούν στην πόλη ή έχουν καταγωγή από το Βόλο και δραστηριοποιούνται σε άλλες πόλεις ή στο εξωτερικό. Πρόκειται για μια συνύπαρξη ή παράλληλη πορεία σε άλλους χρόνους, ένα διάλογο του παλιού με το σύγχρονο, των εικαστικών και θεματικών σχέσεων, αλλά και των προσωπικών αναζητήσεων και διαφορετικών προσεγγίσεων. Ανάμεσα στα έργα εκτίθενται δημιουργίες της πρώτης Ελληνίδας ζωγράφου Μαριάνθης Δρακονταειδή που αποφοίτησε το 1906 από τη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, όπως και άλλες σπάνιες περιπτώσεις Ελληνίδων, καθώς και έργα ζωγράφων της περιοχής μας όπως η Άννα Φαραντάτου, της οικογένειας Φιλιππίδη, η Ντόρα Χρυσοχοΐδη-Λιβανού, η χαράκτρια Ζωή Γκλαβάνη, η Μαρία Χατζηγάκη-Γεωργούδη και η Ελένη Καραγιάννη από τις Μηλιές.
Συμμετέχουν οι γεννημένες από το 1870 έως το 1950 ζωγράφοι που έργα τους ανήκουν στο Μουσείο: Ρένα Ανούση-Ηλία, Αναστασία Βλαστάρη-Κοκιασμένου, Ισμήνη Βογιατζόγλου-Σκληρού, Ελένη Γκατ-Βούλγαρη, Ζωή Γκλαβάνη, Ιωσηφίνα Δήμα-Τσίλλερ, Μαριάνθη Δρακονταειδή, Μαρία Ιγγλέση, Έλλη Καπαϊτζή, Νένσυ Καποδίστρια, Ελένη Καραγιάννη, Ιωάννα Καραγιάννη, Νενέττα Κοσμετάτου, Ιφιγένεια, Λαγανά, Γιούλικα Λακερίδου, Μαρία Λύτρα-Χορς, Ερασμία Μπερτσά, Κάκια Ναταρίδου, Κλειώ Νάτση, Πηνελόπη Οικονομίδου, Ζένικα Πετρούτση, Ελένη Προσαλέντη-Φανδρίδου, Μαρία Σκούφου Νάνα Στεργιοπούλου, Μαρία Φαραντάτου, Μαρίνα Χαϊκάλη, Μαρία Χατζηγάκη, Ντόρα Χρυσοχοΐδη-Λιβανού
και οι προσκεκλημένες εικαστικοί, γεννημένες από το 1950 έως το 1995:
Μαγδαληνή Αστέρη, Νεκταρία Γιακμογλίδου, Θεανώ Γιαννέζη, Έρρικα Γκουτενσβάγκερ, Κατερίνα Διακομή, Νίκη Καμόσου, Αιμιλία Κοτζαογλανίδη, Κατερίνα Κασσαβέτη, Ιωάννα Καφίδα, Βάντα Μαυροειδή, Αγγελική Παπαγεωργίου, Κλειώ Παπαϊωάννου, Πουλχερία Παπαχρήστου, Βούλα Πριοβόλου, Κατερίνα Σαμαρά, Ιφιγένεια Σδούκου, Ζωή Σεϊτάνη, Έρη-Γεωργία Σκυργιάννη, Άρτεμη Ταμπάκη, Αντιγόνη Τέκα, Ιωάννα Τερλίδου, Αγλαΐα Χριστιανού.
Στο Μουσείο Αλέξανδρου Κ.Δάμτσα του Δήμου Βόλου πραγματοποιούνται κατά διαστήματα από το 2002 θεματικές εκθέσεις με επιλογή έργων από την πολύτιμη συλλογή του συμπολίτη καπνέμπορου Α.Κ.Δάμτσα, που το 1998 δώρησε στο Δήμο Βόλου και παρουσιάζονται στο Κέντρο Τέχνης Τζόρτζιο ντε Κίρικο.
Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου και με την Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των Φύλων (Δ.ΕΠ.ΙΣ.).
Την ιδέα, επιμέλεια και τον συντονισμό της έκθεσης έχει η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, Χρύσα Δραντάκη.
* Από το ποίημα «ΚΑΡΥΟΘΡΑΥΣΤΗΣ ή ΩΡΙΜΟΤΗΣ» της συλλογής «Χαίρε Ποτέ», εκδ. Στιγμή, 1998.