Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024
Έκθεση με θέμα «30 χρόνια Εγγλεζονήσι» στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου

Τα 30 χρόνια δράσης και πολιτιστικής δημιουργίας από το σύλλογο Εγγλεζονησιωτών της Νέας Ιωνίας είναι το θέμα της περιοδικής έκθεσης, που θα εγκαινιασθεί την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 7.30 μ.μ. στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου (Φερών 17, Παλιά).

Το Μουσείο της Πόλης είναι ο ιδανικός τόπος εορτασμού των τριάντα χρόνων του Συλλόγου, καθώς εκεί από το 2014 λειτουργεί η μεγάλη έκθεση «Βόλος – Νέα Ιωνία: τόσο μακριά τόσο κοντά», αφιερωμένη στους πρόσφυγες που έφτασαν στην πόλη μετά τη μικρασιατική καταστροφή.

Η νέα περιοδική έκθεση παρουσιάζει την πολυσχιδή δράση  του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Νομού Μαγνησίας, με τον διακριτικό τίτλο «Το Εγγλεζονήσι», σε ανάμνηση της ιδιαίτερης πατρίδας των ιδρυτικών του μελών και μνημονεύει τους κυριότερους σταθμούς της πορείας του.  Αποτελεί προϊόν συλλογικής προσπάθειας των μελών του Συλλόγου και αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας με τον ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου και στη συγκεκριμένη περίπτωση τη Δ/νση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών.

Με την έκθεση δίνεται η ευκαιρία σε ένα ευρύτερο κοινό να γνωρίσει ή να θυμηθεί, όσα σε εθελοντική βάση κατάφερε να δημιουργήσει ο Σύλλογος στη διάρκεια της 30χρονης πολιτιστικής του δράσης, όπως: α) Τη λειτουργία μικτής χορωδίας ενηλίκων, χορευτικών τμημάτων παιδιών, εφήβων και ενηλίκων, χορο-θεατρικού συνόλου, που η παρουσία τους κάθε χρόνο στις εκδηλώσεις μνήμης του μικρασιατικού ελληνισμού είναι έντονη και καθιερωμένη, τόσο στην περιοχή της Μαγνησίας όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα ακόμη και το εξωτερικό. β) Τη σύσταση εφηβικής ομάδας  μπάσκετ. γ) Την έκθεση φωτογραφιών, το αρχειακό και μουσειακό υλικό, τη συλλογή αντικειμένων κι άλλων ιστορικών και θρησκευτικών τεκμηρίων που προσέφεραν μέλη του Συλλόγου και βρίσκονται στα γραφεία του. δ) Την οργάνωση βιβλιοθήκης με βιβλία κυρίως μικρασιατικού περιεχομένου, τις επιμελημένες εκδόσεις βιβλίων μελών του Συλλόγου και ημερολογίων με αναφορές στις αλησμόνητες πατρίδες της Μ. Ασίας και στην τοπική ιστορία της Νέας Ιωνίας Βόλου.

Επιπλέον, οι σκοποί του Συλλόγου υπηρετούνται με διάφορες και ποικίλες εκδηλώσεις και αφιερώματα, που διοργανώνονται σε ετήσια βάση.

Διάρκεια έκθεσης έως 29 Νοεμβρίου 2017. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη  έως Κυριακή 10.30 – 13.30 και Τετάρτη, Παρασκευή 18.00 – 21.00.

 

 

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ