Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024
Έκθεση ζωγραφικής ” Όψεις της θάλασσας”

Την  Τετάρτη 20 Μαΐου 2015, στις 20:30, θα εγκαινιαστεί   στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο η έκθεση «Όψεις της θάλασσας». Στην έκθεση θα παρουσιαστούν  έργα Ελλήνων ζωγράφων  από το Μουσείο Α.λ.Κ. Δάμτσα του Δήμου  Βόλου, τη Δημοτική Συλλογή Βόλου, τη Συλλογή της Κοινότητας Μακρινίτσας και του πρώην Δήμου Ν. Ιωνίας. Πρόκειται για μια επιλογή έργων γνωστών  Ελλήνων ζωγράφων και πολλών Βολιωτών από τις τέσσερεις συλλογές που αποδίδουν μια ποικιλία όψεων της θάλασσας , τα περισσότερα προερχόμενα από το Μουσείο Αλέκου Κ. Δάμτσα.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το φορέα Πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός» , στο πλαίσιο του Θεματικού Έτους 2015, «Μαγνήτες και ο πολιτισμός της Θάλασσας» της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, με πρόεδρο του φορέα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος.

Η επιλογή   έργων του  Μουσείου Δάμτσα προέρχεται από  τη δωρεά στο Δήμο Βόλου του Βολιώτη καπνεμπόρου Αλέκου Κ. Δάμτσα. Η δωρεά, αποτελούμενη από 365 έργα Ελλήνων ζωγράφων και χαρακτών και από γκραβούρες ξένων καλλιτεχνών με ελληνικά θέματα,   παρουσιάστηκε στο σύνολό της για πρώτη φορά στο κοινό το Ι998 στους 3 ορόφους του Κέντρου Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο. Από 2002 άρχισε να παρουσιάζεται  επιλεκτικά με τη μορφή θεματικών εκθέσεων. Η δωρεά αποτελεί ξεχωριστό Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Βόλου με την επωνυμία «Μουσείο Αλ.Κ. Δάμτσα» και στεγάζεται στους δύο ορόφους του Κέντρου Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο

Η Δημοτική Συλλογή όπως και οι άλλες δύο μικρότερες συλλογές της Μακρινίτσας και της Ν. Ιωνίας  έχουν σχηματιστεί  όπως είναι γνωστό από αγορές του Δήμου, από δωρεές καλλιτεχνών και τα περισσότερα είναι νεότερα αποκτήματα , προσφορά των καλλιτεχνών  στη Δημοτική Συλλογή, μετά από τις ατομικές εκθέσεις τους σε εκθεσιακούς χώρους  που συστηματικά οργανώνονται από το Τμήμα Εικαστικών του Καλλιτεχνικού Οργανισμού του Δήμου Βόλου από το 1990 ως σήμερα.

Η ιστορία της Δημοτικής Συλλογής χάνεται στο βάθος του χρόνου.  Συνδέεται όμως σίγουρα με τη «…Χρυσή Δεκαετία της Θεσσαλικής ζωγραφικής (1920 – 1930) που βρίσκει το Βόλο καλλιτεχνική πρωτεύουσα της Θεσσαλίας…(Φ. Βογιατζής)».

Σήμερα η Δημοτική συλλογή περιλαμβάνει 400 και πλέον έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, αγιογραφίας, ψηφιδωτού, καλλιτεχνικής φωτογραφίας.

Έως τώρα δεν έχει δικό της νομικό πρόσωπο. Τα έργα περιλαμβάνονταν στη Δημοτική περιουσία  και μετά το 1990  στον ΚΟΔΒ, ενώ από το 2011 περιήλθαν στο  νέο ΝΠΔΔ του Δήμου Βόλου ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ .

Από το σύνολο της συλλογής, που ανέρχεται στα 400 περίπου   έργα τα 200 περίπου αποτελούσαν τον πυρήνα της Δημοτικής Συλλογής ως το 1990 και τα υπόλοιπα  200  είναι τα νεότερα αποκτήματα, που προέκυψαν από τις περιοδικές εκθέσεις και τις πιο πρόσφατες αγορές και δωρεές.

Στον εμπλουτισμό της Δημοτικής Συλλογής και της προσπάθειας που γίνεται προς την κατεύθυνση αυτή, συνέβαλε τα μέγιστα η μεγάλη δωρεά του συλλέκτη με καταγωγή από το Βόλο, Αλ. Κ. Δάμτσα που καλύπτει  την πορεία της Ελληνικής ζωγραφικής- χαρακτικής από το τέλος του 19ου αιώνα έως σήμερα.

Με αφορμή τα εγκαίνια αυτής της θεματικής  έκθεσης  που θα διαρκέσει έως το τέλος Ιουνίου, θα είναι ανοικτές για το κοινό και  οι άλλοι δύο όροφοι του Μουσείου Δάμτσα με  τη θεματική  έκθεση  που επιμελήθηκε ο Βολιώτης συγγραφέας Κώστας Ακρίβος και οι   εκθέσεις της Ελληνικής Χαρακτικής.

Πληροφορίες εκδήλωσης:

Τετάρτη 20 Μαΐου 2015, στις 20:30.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ