Σάββατο, 18 Μαΐου 2024
Έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Μητσανά

«Το Κοινόν των Μαγνήτων», το παγκόσμιο σωματείο αποδήμων Μαγνήτων και η  Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου συνδιοργανώνουν έκθεση ζωγραφικής του μέλους του σωματείου και ομότιμου καθηγητή καλών τεχνών στο πανεπιστήμιο Humboldt της Καλιφορνιας, Δημήτρη Μητσανά.

Τα εγκαίνια της έκθεσης, με τίτλο «η Βαλίτσα: η διαδρομή και η προσμονή», στην οποία θα παρουσιαστούν έργα της τελευταίας δημιουργικής περιόδου του ζωγράφου, θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, 28 Ιουλίου, ώρα 20:30 στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο στην οδό Μεταμορφώσεως 3.

Ο Δημήτρης Μητσανάς γεννήθηκε το 1933 στην Τρίπολη. Έφυγε στις ΗΠΑ το 1961 και έκανε τις βασικές και μεταπτυχιακές του σπουδές στην  Ιστορία της Τέχνης και στη Ζωγραφική στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο  της Καλιφόρνια. Το 1971 συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Σάντα Μπάρμπαρα Καλιφόρνιας. Από το 1968 άρχισε να διδάσκει ιστορία τέχνης, ζωγραφική  και σχέδιο στο Humboldt State University της Καλιφόρνια, όπου διετέλεσε κοσμήτωρ από το 1986-1990 και υπήρξε καθηγητής έως το 1999. Από το 1995 έως το 2013 οργάνωσε ετήσια προγράμματα φοιτητών πανεπιστημίων της Καλιφόρνια  με έδρα τη Άφησο . Έχει παρουσιάσει έργα του σε εκθέσεις στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα.  Είναι η τρίτη του έκθεση στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο  ντε Κίρικο. Με τη  Βολιώτισσα σύζυγό του  Δέσποινα Πολυχρονοπούλου ζουν μεγάλο διάστημα του χρόνου στην Άφησο και Βόλο.

Η έκθεση ακολουθεί τη μορφή εικαστικής εγκατάστασης  με 8 πίνακες μεγάλων διαστάσεων  και φυσικά αντικείμενα ενταγμένα στο σύνολο. Η παρουσία της βαλίτσας σε όλα τα έργα  που αποδίδεται  με περιγραφικό τρόπο στη σύνθεση,  συμβολίζει τον ψυχισμό του ανθρώπου που φεύγει , όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο καλλιτέχνης, σημειώνοντας «…Διαδρομής έμβλημα, της απουσίας και της προσμονής (που μεταφέρει) ελπίδες και βουβές προσδοκίες, κρυφούς φόβους και εσφαλμένες αλήθειες-σιωπηλά όνειρα ,  επιθυμίες και σκέψεις ανείπωτες…».

Ο Πρόεδρος του «Κοινού των Μαγνήτων» Αχιλλέας Παπαρσένος  σημειώνει «…Τιμούμε ένα εκλεκτό καλλιτέχνη της διασποράς  και διακεκριμένο μέλος  του σωματείου μας. Ο Δημήτρης  Μητσανάς κατάγεται από την Τρίπολη, αλλά έχει πολιτογραφηθεί  Μάγνης  χάρη στη Βολιώτισσα σύζυγο του. Μετά τη συνταξιοδότηση του από το πανεπιστήμιο παρέμεινε ένας ενεργός πρεσβευτής του Ελληνισμού, καθώς διοργάνωσε μέχρι πρόσφατα εκπαιδευτικά προγράμματα  για Αμερικανούς φοιτητές, με έδρα την αγαπημένη του Άφησσο, στους οποίους δίδαξε όχι μόνο την τέχνη της  ζωγραφικής και του σχεδίου,  αλλά και τις αξίες  του ελληνικού πολιτισμού. Θα  ήθελα να  καλωσορίσω στο φιλόξενο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο, που φέρει το όνομα ενός διάσημου ζωγράφου με δεσμούς στο Βόλο και να του ευχηθώ μακροημέρευση και συνέχιση της δημιουργικής δουλειάς του.»

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 10 Σεπτεμβρίου.

Ωράριο λειτουργίας, Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-14:00 & 18:00-21:00.  Σαββατοκύριακο κλειστά. Τηλέφωνο επικοινωνίας 2421031701.

Πληροφορίες εκδήλωσης:
Είσοδος ελεύθερη ώρες λειτουργίας έκθεσης: Δευτέρα - Παρασκευή 10:00 - 14:00 & 18:00 - 21:00 (τηλ:2421031701) Διάρκεια έκθεσης έως 10 Σεπτεμβρίου
κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ