Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2024
Ένας καλλιτέχνης γεννιέται – εορταστική έκθεση ζωγραφικής

Η Διεύθυνση Πολιτισμού Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου εγκαινιάζει την εορταστική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής «Ένας καλλιτέχνης… γεννιέται», την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 20:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας. Μετά από πρόταση της Έλενας Νικηφόρου, υπεύθυνης του Τμήματος Ζωγραφικής που λειτουργεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, προσκλήθηκαν και παρουσιάζουν έργα τους τρεις καλλιτέχνες, που γεννήθηκαν ή ζουν και εργάζονται στον Βόλο, με διαρκή παρουσία στην καλλιτεχνική σκηνή. Η ομαδική αυτή έκθεση περιλαμβάνει έργα από τα πρώιμα στάδια της καλλιτεχνικής τους πορείας μέχρι τις πρόσφατες δημιουργίες τους. Μέσα από την έκθεση διαφαίνονται η καλλιτεχνική εξέλιξη των τριών συμμετεχόντων και φυσικά η διαμόρφωση του προσωπικού στυλ του καθενός από την καλλιτεχνική τους «γένεση» μέχρι και την «ενηλικίωση». Γίνεται, επιπλέον, εμφανής ο τρόπος κατά τον οποίο επέδρασαν στην διαδικασία αυτή οι πειραματισμοί σε υλικά, τεχνικές και θέματα.

Συγκεκριμένα συμμετέχουν οι εξής καλλιτέχνες, όλοι απόφοιτοι από Σχολές Καλών Τεχνών:

Ο Γεώργιος Ζήσης γεννήθηκε στον Βόλο το 1969. Πήρε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής στην γενέτειρα πόλη του από την Ντόρα Λιβανού και στην συνέχεια στην Σχολή Πετρά στην Αθήνα από τον Αντώνη Απέργη. Έπειτα, σπούδασε με δάσκαλο τον Giullieti στην Σχολή Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας, από όπου αποφοίτησε με Άριστα. Απόφοιτος επίσης της Σχολής Συντήρησης Αρχαιοτήτων La Cantoria, εργάστηκε για μικρό διάστημα ως συντηρητής στο Μουσείο του Θεόφιλου στην Ανακασιά. Από το 1995 εργάζεται στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Παράλληλα, ασχολείται με τοιχογραφίες σε σπίτια και αρχοντικά του Πηλίου. Τα τελευταία χρόνια επιδίδεται επίσης στην επεξεργασία πολύτιμων και ημιπολύτιμων λίθων (ταγιάρισμα). Έχει κάνει μια ατομική έκθεση κι έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές.

Η Βασιλική Πέρκα γεννήθηκε στα Τρίκαλα. Σπούδασε με δασκάλους τους Θ. Παπαγιάννη και Ε. Πανουργιά στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, από  όπου το 1996 αποφοίτησε με Άριστα. Παράλληλα, παρακολούθησε το εργαστήριο Αγιογραφίας και Νωπογραφίας. Το 1994 με το πρόγραμμα Erasmus παρακολούθησε μαθήματα γλυπτικής και χαρακτικής στην Ακαδημία Καλών Τεχνών των Βρυξελλών. Από το 1996 έως το 1998 έζησε και εργάστηκε στην Ρώμη. Από το 1999 ώς το 2003 δίδαξε στο τμήμα κεραμικής του Δημοτικού ΙΕΚ Βόλου. Από το 2001 στην Μέση Εκπαίδευση, διδάσκει το μάθημα των εικαστικών στο Μουσικό Σχολείο Βόλου. Έχει πραγματοποιήσει πέντε ατομικές εκθέσεις, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές σε όλη την Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Αφού πειραματίστηκε με διάφορα υλικά (μάρμαρο, ξύλο), εκτιμώντας τις πλαστικές και εκφραστικές ιδιότητες του πηλού, δουλεύει μέχρι σήμερα μ’ αυτό το υλικό προσθέτοντας και χρώμα.

Η Χριστίνα Στεφανούλη γεννήθηκε στον Βόλο το 1981 και μεγάλωσε στα Κανάλια Μαγνησίας. Από πολύ νωρίς τα βήματά της ακολούθησαν την κλίση της και ξεκίνησε να παρακολουθεί μαθήματα ζωγραφικής. Σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. με δασκάλους τους Β. Δημητρέα, Γ. Τσακίρη και Κ. Μορταράκο, απ’ όπου αποφοίτησε το 2006 με Άριστα. Από την αποφοίτησή της έως και σήμερα διδάσκει ζωγραφική σε παιδιά, για οκτώ χρόνια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και αργότερα σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών. Έλαβε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και έργο της βρίσκεται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Στο έργο της αποτυπώνεται το παρελθόν μέσα από μνήμες και προσωπικά ερεθίσματα. Εικόνες κτηρίων, πλοίων, αντικειμένων, με παρελθόν και ιστορία, ξεχασμένα και ταλαιπωρημένα από το χρόνο, κεντρίζουν το ενδιαφέρον της. Σήμερα ζει στο Βόλο, είναι παντρεμένη και μητέρα ενός παιδιού 2 ετών.

 

Η έκθεση αυτή αποτελεί ζωντανή απόδειξη για όσους  αγαπούν την Τέχνη ότι το να γίνει κανείς καλλιτέχνης είναι κάτι εφικτό, είναι μια προσωπική ιστορία που μπορεί να ξεκινά από τα αθώα παιδικά σκίτσα, να συνεχίζεται με τις επίμονες και άοκνες προσπάθειες του ατόμου να απεικονίσει πεισματικά κάτι που φαντάζεται ή που βλέπει και να ολοκληρώνεται με την συστηματική ενασχόλησή του με όποια μορφή εικαστικής έκφρασης θα επιλέξει.

«Ένας καλλιτέχνης… γεννιέται» είναι η δεύτερη στην σειρά ομαδική έκθεση που παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό της Ν. Ιωνίας στο πλαίσιο αυτό.

 

INFO

Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, τηλ. 2421091150

Εγκαίνια έκθεσης: 18 Δεκεμβρίου 2019, ώρα 20:00

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 15:00 -21:00

Διάρκεια έκθεσης: 18 Δεκεμβρίου 2019 – 19 Ιανουαρίου 2020

 

Ελεύθερη είσοδος

 

 

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ