Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024
Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής στον Δίαυλο

Μετά τη μεγάλη περσινή ανταπόκριση, το Τμήμα Δημιουργικής Απασχόλησης Νέων και Ενηλίκων της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου εντάσσει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο πρόγραμμα του τη λειτουργία Εργαστηρίων Δημιουργικής Γραφής με συντονιστή τον Γιάννη Αντάμη (M.A. Δημιουργική Γραφή, Συγγραφέας).

Τα Εργαστήρια απευθύνονται σε όσους επιθυμούν να διερευνήσουν, να αναπτύξουν ή να καλλιεργήσουν περαιτέρω την ικανότητά τους να αφηγούνται ιστορίες και γενικότερα να εκφράζονται και να δημιουργούν στα είδη του έντεχνου και οργανωμένου γραπτού λόγου (πεζογραφία και ποίηση). Ωστόσο, κύριος στόχος της Δημιουργικής Γραφής είναι να μας κάνει καταρχήν καλύτερους αναγνώστες. Για αυτό και μέσα από την μεθοδική προσέγγιση κλασικών και σύγχρονων κειμένων, αλλά και την συστηματική εξάσκηση πάνω στις δομές, τα μέσα, τα είδη και τις φόρμες της αφήγησης, οι συμμετέχοντες στα Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής του Διαύλου θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν μια πιο στενή, ευχάριστη και ωφέλιμη επαφή με τον κόσμο των βιβλίων και της λογοτεχνίας.

Στο Δίαυλο κατά τη διάρκεια της χρονιάς 2017-2018 θα λειτουργήσουν τα εξής Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής:

Πεζογραφία

Στόχος του Εργαστηρίου Πεζογραφίας είναι η σπουδή στις αφηγηματικές τεχνικές, όπως αυτή επιτυγχάνεται μέσα από τη μελέτη και την ανάλυση των κειμένων και τις, άλλοτε σοβαρές άλλοτε πιο παιγνιώδεις, ασκήσεις της Δημιουργικής Γραφής. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να γίνουν πιο μεθοδικοί αναγνώστες και προσεγγίζοντας, μέσα από μια άλλη οπτική, την παραγωγή πεζού λόγου, να συμμετάσχουν στο παιχνίδι της συγγραφής.

Ποίηση

Το Εργαστήριο Ποίησης του Διαύλου απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να εμβαθύνουν στην τέχνη της ποίησης και να δοκιμαστούν στην παραγωγή ποιητικού λόγου. Συνδυάζοντας τη μελέτη και την ανάλυση κειμένων με την έκθεση σε όσο το δυνατόν περισσότερες όψεις της ποιητικής δημιουργίας, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ασκηθούν τόσο σε παραδοσιακές φόρμες όσο και στις διαφορετικές μορφές της σύγχρονης ποίησης.

Ταξιδιωτική Αφήγηση και δημιουργία Ταξιδιωτικών Οδηγών

Το εργαστήριο αυτό περιλαμβάνει την άσκηση σε όλα τα πεδία της ταξιδιωτικής αφήγησης (διήγημα, εντυπώσεις, δοκίμιο, ρεπορτάζ κ.λπ.) μέσω της συστηματικής μελέτης της ταξιδιογραφικής παράδοσης και της σύγχρονης u963 σχετικής παραγωγής.

Στόχος του εργαστηρίου είναι οι συμμετέχοντες σε αυτό, με την ολοκλήρωσή του, να

έχουν αποκτήσει όλα τα τεχνικά τουλάχιστον εφόδια για τη δημιουργία πρωτότυπων

ταξιδιωτικών οδηγών.

Δημιουργική Γραφή για Μαθητές Λυκείου

Το εργαστήριο αυτό απευθύνεται σε νέους που επιθυμούν να συνδυάσουν την παραγωγή λόγου με μια μεθοδική σπουδή της λογοτεχνίας. Συνδυάζοντας τα κείμενα που αποτελούν μέρος της διδακτέας ύλης σήμερα στο σχολείο με τις ασκήσεις και τις τεχνικές της Δημιουργικής Γραφής, οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν να γνωρίσουν με

έναν διαφορετικό τρόπο τη γλώσσα της αφήγησης και  της μυθοπλασίας.

Υπεύθυνος επιμορφωτής όλων των εργαστηρίων είναι ο Γιάννης Αντάμης. Γεννήθηκε το 1975 στο Βόλο. Είναι απόφοιτος του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Έχει συντονίσει εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής στον Βόλο, τη Λάρισα, τα Ιωάννινα, την Αλεξανδρούπολη, τη Λήμνο και τη Λεμεσό. Τα τελευταία χρόνια ζει στη Θεσσαλονίκη, όπου έχει διδάξει Δημιουργική Γραφή στο Κήπος Σεμινάρια, στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στις Φυλακές Διαβατών, στο Πειραματικό Γυμνάσιο Τούμπας και στο ΚΕΘΕΑ Ιθάκη.

Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Πριγκιποδουλειές» (Οξύ 2006), «Σχέδιο Τρόμου» (Οξύ 2007), «Κατά τον Δαίμονα Εαυτού» (Τόπος 2008) και «Το Ανταμομπίλ» (Χαραμάδα 2017), ενώ έχει δημοσιεύσει άλλους 31 τίτλους στο διαδίκτυο (www.dreamtigers.gr). Κείμενά του έχουν συμπεριληφθεί στην ανθολογία «Το Ελληνικό Φανταστικό Διήγημα» (Αίολος 2009). Το βιβλίο του «Σχέδιο Τρόμου» μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε στην Ισπανία με τον τίτλο «El Proyecto» από τις εκδόσεις STI και το βιβλίο του «Πριγκιποδουλειές» είναι υπό έκδοση στα γαλλικά από τις εκδόσεις Lior.

 

 

Πληροφορίες εκδήλωσης:
Για πληροφορίες και εγγραφές μπορείτε ν’ απευθυνθείτε  στη Γραμματεία  του Τμήματος , Σκενδεράνη 11, ή να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα 2421033692, 2421025363.  Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. επισκεφθείτε την ιστοσελίδα  http://doepap.gr/
κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ