Κυριακή, 19 Μαΐου 2024
Η “Χριστουγιεννιάτικη Ιστορία” του Κάρολου Ντίκενς

Η «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του Κάρολου Ντίκενς παρουσιάζεται στην πλατεία Αγίου Νικολάου από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ  και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Διεύθυνσης Πολιτισμού του  Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Δήμου Βόλου. Η παράσταση εντάσσεται στο πλαίσιο του εορταστικού προγράμματος του Δήμου Βόλου. 

Το διήγημα Χριστουγεννιάτικη Ιστορία του Κάρολου Ντίκενς δημιούργησε τον μεγαλύτερο  χριστουγεννιάτικο μύθο της σύγχρονης λογοτεχνίας η ιστορία αναφέρεται στην ιδεολογική, ηθική και συναισθηματική μεταστροφή του παράξενου και τσιγκούνη Εμπενίζερ Σκρουτζ μετά την υπερφυσική επίσκεψη που δέχτηκε από τον πεθαμένο συνεταίρο του Τζέικομπ Μάρλεϊ και από τα φαντάσματα των Χριστουγέννων του Παρελθόντος, του Παρόντος και του Μέλλοντος.

Ο Κάρολος Ντίκενς, η  ορθότερα Τσαρλς Ντίκενς (Charles Dickens,  7 Φεβρουαρίου 1812 – 9 Ιουνίου 1870)  ήταν Άγγλος Μυθιστοριογράφος.

Ο Κάρολος Ντίκενς υπήρξε ένας από τους πιο διάσημους Άγγλους μυθιστοριογράφους. Θεωρείται ένας από τους καλύτερους συγγραφείς της Βικτωριανής Εποχής (19ος αιώνας). Η δημοτικότητά του ποτέ δεν μειώθηκε στη διάρκεια της ζωής του και σήμερα ακόμη η εκτίμηση για το έργο του είναι πολύ υψηλή.

Ήρωας του μυθιστορήματος είναι ο Εμπενίζερ Σκρουτζ, ένας ηλικιωμένος τσιγκούνης, που δεν αισθάνεται συμπόνια για κανέναν από τους ανθρώπους του περιβάλλοντός του. Στο μυαλό του οι άνθρωποι υπάρχουν μόνο για να του προσφέρουν χρήματα, ενώ απεχθάνεται τα Χριτσούγεννα, καθώς θεωρεί ότι προσθέτουν ένα ακόμα χρόνο στην πλάτη του, χωρίς να τον κάνουν πλουσιότερο.

Την παραμονή κάποιων Χριστουγέννων, ο Σκρουτζ δέχεται έναν απρόσκλητο επισκέπτη. Είναι το φάντασμα του νεκρού συνεργάτη του Τζέικομπ Μάρλεϊ, τσιγκούνη και μίζερου, όπως ο Σκρουτζ, που τον προειδοποιεί να αλλάξει χαρακτήρα για να μην έχει την ίδια κατάληξη με αυτόν. Στη συνέχεια, τον επισκέπτονται τα τρία φαντάσματα των Χριστουγέννων και του υποδεικνύουν τα λάθη του, βοηθώντας τον να αγγίξει τη μετάνοια. Μετά την εμπειρία αυτή, ο πρώην εκμεταλλευτής Σκρουτζ αλλάζει άρδην τη συμπεριφορά του και μετατρέπεται στον μεγαλύτερο ευεργέτη της πόλης του.

Το βιβλίο διατρέχουν τα δύο θέματα, που έχουν κομβική σημασία στο έργο του Ντίκενς: η κοινωνική αδικία και η συνακόλουθη φτώχεια, δύο από τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της βικτωριανής Αγγλίας, που βίωνε τον άκρατο καπιταλισμό της Βιομηχανικής Επανάστασης. Ο σπουδαίος άγγλος συγγραφέας το έγραψε σε μία περίοδο, που βρισκόταν και αυτός σε εξαιρετικά άσχημη οικονομική κατάσταση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δεθεί συναισθηματικά με τους ήρωες της ιστορίας του, δίνοντας εξαιρετική ζωντάνια στην αφήγηση. Μάλιστα, ο ίδιος έλεγε, ότι καθώς έγραφε γελούσε κι έκλαιγε ξανά και ξανά.

Το βιβλίο του Ντίκενς ζέστανε τις καρδιές των ανθρώπων και συνεισέφερε στην αναζωογόνηση των Χριστουγέννων ως γιορτή αγάπης και συμπόνιας, σε μια περίοδο απόλυτης ένδειας για την εργατική τάξη της Αγγλίας. Ο ίδιος πίστευε σε μία «φιλοσοφία Χριστουγέννων», δηλαδή ότι το πνεύμα των Χριστουγέννων πρέπει να κυριαρχεί όλο τον χρόνο στις σχέσεις των ανθρώπων.

 


 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Πληροφορίες εκδήλωσης:

Οι παραστάσεις θα δοθούν στην Πλατεία του Αγίου Νικολάου στις 18:30 τις εξής ημερομηνίες:

Παρασκευή 19/12

Δευτέρα 22/12

Δευτέρα 29/12

Τρίτη 30/12

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία - δραματοποίηση:Δημήτρης Δακτυλάς

(αναπληρωτής Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου).

Ερμηνεύουν  οι ηθοποιοί : Αποστόλης Τσιρώνης Αντώνης Κουτσελίνης, Σταμάτης Παγασαίος, Μάρθα Παπαθανασίου, Γιώργος Παπαδόπουλος και Μαρία Πράντζου.

Στην παράσταση συμμετέχει η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Βόλου υπό τη διεύθυνση του μαέστρου  Βασίλη Τασούδη .

Οι μουσικοί της Φιλαρμονικής που συμμετέχουν  είναι οι: Λίντα Αρσενοπούλου, Χρήστος Ασπρούδης, Θανάσης Γατής, Μαρία Γκιούρκη, Κρινούλα-Μίνα Κακλιά, Κώστας Κουτριάνος, Γιώργος Κερασιώτης, Βαγγέλης Μπακάλης, Ελένη Μπάρτζου,  Κατερίνα Παπαϊωάννου,  Δημήτρης Παππάς, Κατερίνα Παρλιάρου,  Λευτέρης Στράκας,  Βάϊος Τακτικός, Θανάσης Τακτικός, Θόδωρος Φακίδης, Ελευθερία Φραγκουδάκη, Νίκος Χατζηνικολάου και οι δόκιμοιμουσικοί: Αργύρης Ασπρούδης, Ματούλα Μανιώτη, Βασιλεία Πιπιλή. Έκτακτη συμμετοχή του Διακουμή Παπαδιακουμή στο ακορντεόν.

Τραγουδούν οι σπουδαστές της τάξης Μονωδίας του Δημοτικού Ωδείου Βόλου Γεωργαλιού Αφροδίτη και Δημουλάκη Αναστασία με υπεύθυνη καθηγήτρια την Αναστασία Μπάρδα.

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ