Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024
Η Κινητή Έκθεση του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων στο Βόλο

 

“Ελληνικά Λαϊκά Μουσικά Όργανα”

Έκθεση – εκπαιδευτικά προγράμματα – συναυλία

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου – Τετάρτη 5 Μαρτίου 2015

 

Μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στα  «Ελληνικά Λαϊκά Μουσικά Όργανα» προγραμματίζεται να εγκαινιαστεί το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου και ώρα 19:30 στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο στον Βόλο στην οδό Μεταμορφώσεως 3. Πρόκειται για  την κινητή έκθεση του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων – Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη,  που εδρεύει στην Αθήνα, στην περιοχή της  Πλάκας και  που θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Η έκθεση, με επιστημονική επιμέλεια του καθηγητή Λάμπρου Λιάβα, περιλαμβάνει περίπου 200 αντικείμενα, που καλύπτουν όλες κατηγορίες μουσικών οργάνων: ταμπουράς, λαγούτο, ούτι, μαντολίνο, λύρα, σαντούρι, κανονάκι, φλογέρα, σουραύλι, ζουρνάς, τσαμπούνα, γκάιντα, τουμπελέκι, νταούλι, ντέφι, κουδούνια, ζίλια, σφυρίχτρες και ηχητικά αντικείμενα. Παρουσιάζονται  ο πλούτος και η ποικιλία στα σχήματα, την κατασκευή και την τεχνική παιξίματος των λαϊκών μουσικών οργάνων, μέσα από τις τοπικές παραλλαγές τους στις διάφορες περιοχές του Ελληνισμού και η συμμετοχή τους στα λαϊκά δρώμενα και τις τελετουργίες.  Η έκθεση περιοδεύει στη Θεσσαλία (ήδη παρουσιάστηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία στη Λάρισα και τα Τρίκαλα, ενώ ακολουθεί η Καρδίτσα). Για τις πόλεις που επισκέπτεται φιλοδοξεί ν’ αποτελέσει πόλο και αφορμή για πολλαπλές εκπαιδευτικές, ερευνητικές και καλλιτεχνικές δράσεις.

Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν:

1.    Επισκέψεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές των σχολείων της ευρύτερης περιοχής. Για τον σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθεί στον Βόλο την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου στο Θέατρο της  Παλιάς Ηλεκτρικής  και ώρα 14:00 με 16:00, ειδικό σεμινάριο με τη μουσικοπαιδαγωγό Νάνση Τουμπακάρη για τους δασκάλους της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και τους καθηγητές μουσικής. Στο σεμινάριο παρέχονται στους εκπαιδευτικούς οδηγίες και υλικό σε ψηφιακή μορφή ώστε να ξεναγήσουν οι ίδιοι τα παιδιά στην έκθεση, αλλά και να συνεχίσουν μετά την επίσκεψη στην τάξη με σχετικές δημιουργικές δραστηριότητες.

2.    Διάλεξη του Λάμπρου Λιάβα, καθηγητή εθνομουσικολογίας του Παν/μιου Αθηνών, με θέμα την ελληνική παραδοσιακή μουσική και τα λαϊκά όργανα. Η διάλεξη θα γίνει το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου, τη βραδιά των εγκαινίων της έκθεσης και θα συνδυαστεί με ανοικτή συζήτηση για το παρόν και μέλλον της μουσικής κληρονομιάς.

3.    Συνεργασία με τοπικούς φορείς (Πολιτιστικούς Συλλόγους, Λύκειο των Ελληνίδων, κ.λ.π.) για την κατάρτιση καταλόγου με τους λαϊκούς οργανοπαίκτες της περιοχής, συγκέντρωση-ψηφιοποίηση φωτογραφιών, ηχογραφήσεων, προφορικών μαρτυριών και σχετικής βιβλιογραφίας.

4.     Οργανωμένες επισκέψεις από ΚΑΠΗ το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου και ανοιχτή συζήτηση για τις μνήμες τους από την παραδοσιακή μουσική, τα τραγούδια, τους χορούς και τα λαϊκά δρώμενα της περιοχής. Συνεννόηση με την κοινωνική λειτουργό για την καταγραφή των προφορικών τους μαρτυριών, με στόχο τη διοργάνωση εκδήλωσης με τραγούδια και χορούς από τους ίδιους και συμμετοχή τους στη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της έκθεσης.

5.    Διαγωνισμό ζωγραφικής για μαθητές του Δημοτικού με θέμα τα λαϊκά όργανα και τα πανηγύρια της περιοχής τους.

6.    Μουσικοχορευτική εκδήλωση  στο Δημοτικό Θεατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015, με τη συμμετοχή λαϊκών οργανοπαικτών της περιοχής, μαθητών και μελών των ΚΑΠΗ. Επίσης, στην εκδήλωση θα τιμηθούν οι παλαίμαχοι τοπικοί λαϊκοί οργανοπαίκτες και θα δοθούν έπαινοι σε επιλεγμένες ζωγραφιές μαθητών του δημοτικού που καλούνται να ζωγραφίσουν τα λαϊκά όργανα και τα πανηγύρια της περιοχής τους.

Πληροφορίες εκδήλωσης:

Η είσοδος στην έκθεση και τις παράλληλες εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές δράσεις είναι δωρεάν.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 -13:30 & 18:00 - 21:00
Σάββατο : 10:00-13:30

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ