Τρίτη, 21 Μαΐου 2024
Η όπερα «Κάρμεν» του Bizet

Η δημοφιλής όπερα «Κάρμεν» του Μπιζέ παρουσιάζεται σε απευθείας μετάδοση  στο «Αχίλλειον» το Σάββατο 1η Νοεμβρίου στις 18:55.

Το βραβευμένο πρόγραμμα The Met:Live in HD, μετά τις ιδιαίτερα επιτυχημένες παραστάσεις «Μάκβεθ» και «Γάμοι του Φίγκαρο», παρουσιάζει την όπερα «Κάρμεν» του Georges Bizet.

Η μαγευτική σκηνοθεσία του Richard Eyre στο φλογερό μελόδραμα του Bizet επιστρέφει με τη μετζοσοπράνο Anita Rachvelishvili στην ερμηνεία του ρόλου που την καθιέρωσε: της κακότυχης καρδιοκλέφτρας τσιγγάνας. Ο Aleksandrs Antonenko ερμηνεύει τον απελπισμένο εραστή της, τον στρατιώτη Δον Χοσέ, και ο Ildar Abdrazakov είναι ο καυχησιάρης ταυρομάχος Εσκαμίγιο, που μπαίνει ανάμεσά τους. Ο Pablo Heras-Casado διευθύνει την ανεπανάληπτη μουσική που περιλαμβάνει πλήθος αγαπημένες και γνωστές μελωδίες. 

Η Κάρμεν (Carmen) που ανήκει στο είδος της όπερα κομίκ, είναι μία όπερα σε 4 πράξεις του Γάλλου συνθέτη Ζωρζ Μπιζέ. Το λιμπρέτο της γράφτηκε από τους Ανρί Μεϊλάκ και Λυντοβίκ Αλεβύ με βάση μία ομώνυμη νουβέλα του Προσπέρ Μεριμέ. Η παγκόσμια πρεμιέρα της όπερας έγινε στη σκηνή Opéra-Comique στο Παρίσι, στις 3 Μαρτίου 1875, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Στην πρώτη της περίοδο πραγματοποίησε 36 παραστάσεις, αλλά πριν τελειώσουν ακόμα και αυτές ο Μπιζέ πέθανε ξαφνικά και έτσι δεν γνώρισε τη μεταγενέστερη μεγάλη επιτυχία της όπερας.  «Η Κάρμεν είναι ένα έργο για το σεξ, τη βία και τον ρατσισμό -και το συμπέρασμά του είναι η ελευθερία. Είναι ένα από τα ακατάλυτα αριστουργήματα της τέχνης και είναι σέξι, από οποιαδήποτε άποψη», δηλώνει ο σκηνοθέτης για το δράμα του Μπιζέ

Η παράσταση εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου Βόλου και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Πολιτισμού  του  «Δημοτικού  Οργανισμού Εκπαίδευσης Παιδιού, Αθλητισμού, Πολιτισμού- Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο» ( ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ), με τον Όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ και τη  Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης .Η συμφωνία αυτή και η φετινή συνεργασία  θα δώσει  την ευκαιρία και πάλι  στους  φίλους της όπερας στην πόλη , αλλά και από τις γειτονικές πόλεις -ένα ειδικό κοινό φιλοτέχνων- να απολαύσουν   αριστουργήματα  της όπερας και του μπαλέτου, προσφέροντας ένα ξεχωριστό πολιτιστικό θέαμα, με την υπογραφή των πιο καταξιωμένων καλλιτεχνών της παγκόσμιας λυρικής σκηνής.

Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μεταδόσεων, το δίκτυο αιθουσών, τα σημεία προπώλησης εισιτηρίων αλλά και για να εγγραφείτε στο Met In Greece Club επισκεφθείτε το www.metingreece.com.

 

Πληροφορίες εκδήλωσης:

Προπώληση εισιτηρίων στο Κέντρο πληροφόρησης "Δίαυλος" Τοπάλη 14 με Δημητριάδος, Βόλος

Δευτέρα - Παρασκευή: 10:00-14:00 & Τρίτη- Πέμπτη-Παρασκευή: 18:00 - 20:30

Τιμές εισιτηρίων:

18€ Γενική είσοδος

13€ Φοιτητικό, Μαθητικό, Ανέργων

Συντελεστές

Cast

Μικαέλα        Anita Hartig

Κάρμεν         Αnita Rachvelishvili

Δον Χοσέ      Aleksandrs Antonenko

Εσκαμίγιο     Ildar Abdrazakov

         

Συντελεστές 

Διευθυντής Ορχήστρας: Pablo Heras-Casado

Σκηνοθεσία: Richard Eyre

Σκηνικά και κουστούμια: Rob Howell

Φωτισμοί:Peter Mumford

Χορογραφίες: Christopher Wheeldon

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ