Τετάρτη, 22 Μαΐου 2024
Η ΟΠΕΡΑ «ΚΑΡΜΕΝ» ΤΟΥ GEORGES BIZET ΣΤΟΝ ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ

Η επόμενη παραγωγή στο πλαίσιο του βραβευμένου προγράμματος “The Met:Live in HD” που εξασφάλισε για μία ακόμη χρονιά  η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου  σε συνεργασία με τον Όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ είναι η Όπερα του Georges Bizet «ΚΑΡΜΕΝ».

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019, στις 19:55 σε ζωντανή μετάδοση από την Νέα Υόρκη και τη Μετροπόλιταν  Όπερα, στο κινηματοθέατρο Αχίλλειον στην οδό Κουμουνδούρου & Ιάσονος.

Η Clémentine Margaine είναι η ακαταμάχητη πλανεύτρα του έργου, δίπλα στον Roberto Alagna που μάγεψε το κοινό του Live in HD, στον ρόλο του Δον Χοσέ το 2010. Ο Louis Langrée διευθύνει την πολυαγαπημένη παραγωγή της Met, στη φαντασμαγορική σκηνοθεσία του Sir Richard Eyre.

Η Κάρμεν, που ανήκει στο είδος της όπερα κομίκ, είναι μία όπερα σε 4 πράξεις του Γάλλου συνθέτη Ζωρζ Μπιζέ. Το λιμπρέτο της γράφτηκε από τους  Ανρί Μεϊλάκ και Λυντοβίκ Αλεβύ με βάση μία ομώνυμη νουβέλα του Προσπέρ Μεριμέ. Η παγκόσμια πρεμιέρα της όπερας έγινε στη σκηνή Opéra-Comique στο Παρίσι, στις 3 Μαρτίου 1875, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Στην πρώτη της περίοδο πραγματοποίησε 36 παραστάσεις, αλλά πριν τελειώσουν ακόμα και αυτές ο Μπιζέ πέθανε ξαφνικά και έτσι δεν γνώρισε τη μεταγενέστερη μεγάλη επιτυχία της όπερας.  O Μπιζέ θίγει θέματα σχετικά με το ρατσισμό, τη βία, την ελευθερία και το σεξ. Η «Κάρμεν» αποτελεί ένα ύμνο στη γυναίκα και την αγάπη.  Ωστόσο, η οπτική γωνία διαφέρει από τα μελοδράματα του παρελθόντος. Η ιστορία δεν αφορά σε βασιλικούς οίκους και πρίγκιπες όπως στο παρελθόν αλλά στη σκηνή ο Μπιζέ ανεβάζει εργάτες, στρατιώτες, παιδιά και λαϊκούς ήρωες. Ο ρεαλισμός και η σπάνια εκφραστική ένταση της μουσικής καθιστούν το έργο οικείο και αγαπητό σε όλους. Στη Ελλάδα φαίνεται πως ανέβηκε για πρώτη φορά το 1900 στο Δημοτικό Θέατρο Πατρών. Αργότερα εντάχθηκε στο ρεπερτόριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Σήμερα κατέχει ξεχωριστή θέση και αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα και δημοφιλή δημιουργήματα της όπερας παγκοσμίως.

Για ακόμη μία χρονιά έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τις  παραγωγές του βραβευμένου προγράμματος «The Met: Live in HD» που συνδέει  απευθείας  τη Μετροπόλιταν  Όπερα της Νέας Υόρκης με 70  χώρες  σε έξι ηπείρους. Η ανανέωση της συνεργασίας του Ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ και του Δήμου Βόλου, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., εξασφαλίζει ένα ξεχωριστό πολιτιστικό θέαμα, με την υπογραφή των πιο καταξιωμένων καλλιτεχνών της παγκόσμιας λυρικής σκηνής, στην οθόνη υψηλής ευκρίνειας του Κινηματοθέατρου Αχίλλειον.

 

 

Πληροφορίες εκδήλωσης:
Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019, στις 19:55 Πληροφορίες για την προπώληση των εισιτηρίων  στο «Δίαυλο», τηλ. 2421033692, Σκενδεράνη 11. Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μεταδόσεων, το δίκτυο αιθουσών, τα σημεία προπώλησης εισιτηρίων αλλά και για να εγγραφείτε στο Met In Greece Club επισκεφθείτε το www.metingreece.com. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. επισκεφθείτε την ιστοσελίδα  http://doepap.gr/
κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ