Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024
“Η πολιτιστική μας κληρονομιά”

Η Τέχνη και ο πολιτισμός αποτελούν θεμελιώδη στοιχεία στην κοινωνία των πολιτών της Ευρώπης . Η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι η ταυτότητα και η συνέχεια μας. Κείμενα, μουσεία, ιστορικοί χώροι, το περιβάλλον, έθιμα, παραδόσεις, μύθοι και ήχοι, που ταξιδεύουν στον χρόνο και παραδίδονται από γενιά σε γενιά, συνθέτουν την πολιτιστική μας κληρονομιά, υλική και άυλη, τεκμήρια μιας σημαντικής ανταλλαγής ανθρώπινων αξιών και παρέχουν μια μοναδική ή τουλάχιστον εξαιρετική μαρτυρία μιας πολιτισμικής παράδοσης ή ενός πολιτισμού που ζει ακόμα ή έχει εξαφανισθεί.

Τα τμήματα της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.- ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου των παιδικών σταθμών, Αφροδίτης, Ορφέα, Ιάσονα, και Αίολου επισκέφθηκαν με τους εκπαιδευτικούς τους διάφορα μνημεία του Βόλου όπως  το «Μουσείο Πόλης Βόλου, το Μουσείο πλινθοκεραμοποιίας του Τσαλαπάτα το Εντομολογικό μουσείο και τα λαϊκά μουσικά παραδοσιακά όργανα στα πλαίσια της διαθεματικής ενότητας “Πολιτιστική κληρονομιά τέχνη, περιβάλλον και Πολιτισμός”. Τα νήπια είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το χθες και το σήμερα της πόλης τους σε έναν όμορφο και ξεχωριστό μουσειακό χώρο που ορίζεται με ασπρόμαυρες φωτογραφίες, παλιά αντικείμενα – εργαλεία – ρούχα καθώς και σύγχρονες φωτογραφίες της πόλης. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα στα οποία συμμετείχαν, περιλάμβαναν ξενάγηση, ντύσιμο κούκλας από μακετοχάρτονα με ρούχα παλιάς εποχής, ενώ πήραν μέρος στοεκπαιδευτικό πρόγραμμα «τα τρία γουρουνάκια» συμμετέχοντας σε θεατρικό παιχνίδι και κατασκευή πάζλ, τέλος τα νήπια ζωγράφισαν ομαδικά σε χαρτί μέτρου το αγαπημένο τους σπίτι , και την εργασία τους την χάρισαν στο μουσείο.

Ευχαριστούμε θερμά τους υπεύθυνους των  μουσείων  που εργάστηκαν  με υπομονή και μεράκι και μας χάρισαν  μοναδικές εμπειρίες.

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ