Παρασκευή, 24 Μαΐου 2024
Καλλιτεχνικό μνημόσυνο «Εις μνήμην» του διακεκριμένου  Βολιώτη καλλιτέχνη Παλαιολόγου Θεολόγου

Η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών  Ν.Ιωνίας «Ίωνες» σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.ΕΠ.Α.Π.- ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου και το Κοινωφελές Ίδρυμα  Ν. & Ε. Πορφυρογένη της Αγριάς Βόλου συνδιοργανώνουν  καλλιτεχνικό μνημόσυνο για το ζωγράφο Παλαιολόγο Θεολόγου (Ν.Ιωνία Βόλου 1/1//1930- Βόλος 4/2/2017) με  την ευκαιρία των τριών χρόνων από το θάνατό του.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020, ώρα  19.00, στο Δημοτικό Θέατρο Ν.Ιωνίας ( Πολιτιστικό Κέντρο).

Θα προβληθεί  το ντοκιμαντέρ « Παλαιολόγος Θεολόγου : την εμορφιά έτσι πολύ ατένισα…», αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του ζωγράφου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Λαγδάρη, ενώ θα υπάρξουν παρεμβάσεις συγγενών, φίλων και  μαθητών του ζωγράφου.  Το έργο του ζωγράφου θα παρουσιάσει η  Χρύσα Δραντάκη, Δρ Κοινωνιολογίας  Τέχνης  και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό  πρόγραμμα με την πιανίστα Νεκταρία Παπαδημητρίου και την ηθοποιό Κατερίνα Αντωνακάκη που θα ερμηνεύσουν αγαπημένα μουσικά κομμάτια, ποιήματα αγαπημένων ποιητών  του ζωγράφου . Στη συνέχεια θα γίνουν   τα εγκαίνια της επανέκθεσης  της δωρεάς του ζωγράφου και της συζύγου του στην ειδική αίθουσα «Παλαιολόγος και Τούλα Θεολόγου» του Πολιτιστικού Κέντρου, καθώς και της έκθεσης έργων που ανήκουν στην οικογένεια του θανόντος στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου.

Το ντοκιμαντέρ,  μια παραγωγή του Ίδρύματος Ν. & Ε. Πορφυρογένη της Αγριάς  σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.),  που έχει   τίτλο  «“Την εμορφιά έτσι πολύ ατένισα ”-Παλαιολόγος Θεολόγος 1930 – 2017» αναφέρεται «στο ταξίδι ζωής του ανθρώπου που επιμένει επειδή γνωρίζει ότι προορισμός του είναι η ζωγραφική και η ταραγμένη ιστορική πορεία της χώρας στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. Πάνω σε αυτές τις δύο διαδρομές που κάποτε προχωρούν παράλληλες και κάποτε συγκρούονται, εξελίσσεται η πλοκή του ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει έναν σημαντικό σύγχρονο ζωγράφο αλλά και το πώς επηρεάζει η Ιστορία τις ζωές των ανθρώπων και την καλλιτεχνική δημιουργία».

Ο ίδιος ο ζωγράφος Παλαιολόγος Θεολόγου, αφηγήθηκε την ιστορία του στον σκηνοθέτη το 2010.  Αυτό το ντοκουμέντο μαζί με τις μαρτυρίες ανθρώπων της τέχνης (Ντόρα Λιβανού, Γιάννης Μιχαηλίδης,  Αλέξανδρος Ψυχούλης, Βάσια Καρκαγιάννη), της πολιτικής (Κώστας Πουλάκης), πολιτικών εξορίστων (Μανώλης Γλέζος, Μιχάλης Κουντούρης),  κατοίκων του νησιού της Λέρου που ήταν τόπος εξορίας,  καθώς και του γιου του ζωγράφου, Παναγιώτη και της καταδικασμένης σε θάνατο, την περίοδο του εμφυλίου, γυναίκας του,  αποτελούν τα υλικά με τα οποία χτίστηκε η ταινία, μαζί με σπάνιο αρχειακό υλικό και τα ξεχωριστά ζωγραφικά έργα του Παλαιολόγου Θεολόγου. Ιδιαίτερη έμφαση  στο ντοκιμαντέρ,  δίνεται στην  ζωγραφική του πορεία και την  αντανάκλαση της ζωής του  στην τέχνη του.  Βασικοί συντελεστές : Γιώργος Λάγδαρης (σκηνοθεσία), Χρύσα Δραντάκη (έρευνα), Αθανασία Ξαφάρα, Ανδρέας Μιμαίος (πρωτότυπη μουσική), Κώστας Ανέστης (οργάνωση παραγωγής), Τάσος Νικολάου-Αποστόλης Χουλιάρας(διεύθυνση φωτογραφίας, Cinegraph(post production).

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με  τα εγκαίνια της επανέκθεσης  της δωρεάς του ζωγράφου και της συζύγου του στην ειδική αίθουσα «Παλαιολόγος και Τούλα Θεολόγου» του Πολιτιστικού Κέντρου,  που το 2013, λίγο  μετά το θάνατο της αγαπημένης του γυναίκας, ο Παλαιολόγος Θεολόγου δώρισε   στο Δήμο Βόλου 35 έργα τα οποία μαζί με προηγούμενες μεμονωμένες δωρεές του στους Δήμους Βόλου και Ν. Ιωνίας παρουσιάζονται σε μόνιμη έκθεση σε επιλεγμένη και κατάλληλα διαμορφωμένη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Ιωνίας. Παράλληλα, στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου θα παρουσιαστεί έως τις 28 Φεβρουαρίου η έκθεση έργων που ανήκουν  στην οικογένεια του γιου του καλλιτέχνη Παναγιώτη Θεολόγου,  με χαρακτηριστικά έργα  που  αντιπροσωπεύουν   ενδεικτικούς σταθμούς  της καλλιτεχνικής πορείας του ζωγράφου με την προσωπική του   γραφή,   αποτυπώνοντας   τα  βιώματα   και τις  εναγώνιες αναζητήσεις μιας ολόκληρης ζωής από το 1960 έως λίγο πριν το θάνατό του

Ο Παλαιολόγος Θεολόγου στην καλλιτεχνική του διαδρομή πέρασε από τις αρχικές αναζητήσεις στην αποτύπωση των ιδεολογικών γνωρισμάτων και των οραμάτων που χαρακτηρίζουν μια ανήσυχη, δραματική περίοδο της σύγχρονης ιστορίας μας. Διαφοροποιείται στη συνέχεια και αποκαλύπτει ένα προσωπικό ύφος, με πρωτοτυπία και λυρισμό ενταγμένο στις σύγχρονες εικαστικές αναζητήσεις.

Προσφυγικής καταγωγής, άνθρωπος ενεργός και στρατευμένος πολίτης, συνδύασε τους πολιτικούς αγώνες με διαρκή καλλιτεχνική ανησυχία, δημιουργικό οίστρο και αγάπη για το έργο του. Τιμήθηκε από τους ειδικούς και από φίλους της τέχνης και διακρίθηκε από επίσημους φορείς και θεσμικές διοργανώσεις.

Όντας ένας από τους πιο δραστήριους καλλιτέχνες του Βόλου, ο Π. Θεολόγου ήταν  γνωστός στην κοινωνία του Βόλου  για τους πολιτικούς του αγώνες,  για τη διδασκαλία καλλιτεχνικών μαθημάτων, αλλά κυρίως για το καλλιτεχνικό του έργο, που  παρουσιάστηκε  σε πολλές εκθέσεις στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο του Δήμου Βόλου, στη Νέα Ιωνία, στο Δήμο Ιωλκού,  στην Κοινότητα Μακρινίτσας και για το οποίο τον έχουν τιμήσει οι  δύο Δήμοι, η Νομαρχία Μαγνησίας, ενώ τα τελευταία χρόνια τιμητικές αναδρομικές εκθέσεις του παρουσιάστηκαν στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων και στην Δημοτική Πινακοθήκη-Μουσείο Γ.Ι.  Κατσίγρα της Λάρισας. Έργα του βρίσκονται  στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Μουσείο Βορρέ, στις Δημοτικές Πινακοθήκες Αθηνών, Λάρισας, Βόλου και Νέας Ιωνίας Βόλου, καθώς και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Είναι μία πρωτοβουλία της Εστίας «Ίωνες» με σκοπό να τιμήσει τον καταξιωμένο ζωγράφο, κάτοικο της Νέας Ιωνίας, που άφησε λαμπρά παρακαταθήκη με το καλλιτεχνικό του έργο, αφού   εφέτος το Φεβρουάριο συμπληρώνονται τρία έτη από την εκδημία του.

 

Πληροφορίες εκδήλωσης:
Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020, ώρα  19.00, στο Δημοτικό Θέατρο Ν.Ιωνίας ( Πολιτιστικό Κέντρο).
κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ