Η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου διοργανώνει εκδήλωση για την παρουσίαση βιβλίου του συγγραφέα, κλινικού ψυχολόγου-ψυχαναλυτή Χάρη Μωρίκη με τίτλο «Λεονάρντο ντα Βίντσι: Σχεδιάζοντας την αλήθεια, χρωματίζοντας την αχρονικότητα. Μια ψυχαναλυτική μελέτη.»
Τι συμβαίνει στην περίπτωση του αριστουργήματος γενικά και ειδικότερα στην περίπτωση ενός πίνακα που είναι ο γνωστότερος στην ιστορία της Τέχνης; Γιατί ο Λεονάρντο ντα Βίντσι δεν τελείωνε αρκετά από τα έργα του και παρ’ όλα αυτά τα έργα αυτά συνταράσσουν ακόμη, όντας πολύ ανώτερα από πολλά «τελειωμένα»; Η επιστημονική του πλευρά υπέταξε πράγματι και απορρόφησε την καλλιτεχνική; Υπάρχει αντιμαχία τέχνης και επιστήμης στο έργο του αλλά και γενικότερα; Η έννοια της αλήθειας πώς σχετίζεται με την καλλιτεχνική και επιστημονική διαδρομή;
Η Τέχνη, παραμένει μία εμπειρία που συγκλονίζει τον άνθρωπο, διαχρονικά, γεννώντας πλήθος ερωτημάτων. Ο Φρόυντ σε ένα κείμενο του για το Λεονάρντο ντα Βίντσι άρθρωσε με τρόπο πρωτοποριακό απαντήσεις. Η παρούσα μελέτη, ακολουθώντας ξανά τη διαδρομή του πατέρα της ψυχανάλυσης, συνεχίζει με βάση τα ίχνη του επιχειρώντας να κινηθεί στην αχαρτογράφητη περιοχή της καλλιτεχνικής και επιστημονικής δημιουργίας σε ενδοψυχικό επίπεδο.
Στην παρουσίαση τον συγγραφέα θα πλαισιώσουν αναφερόμενες στο το βιβλίο και στο έργο του Λεονάρντο η κλινική ψυχολόγος Δέσποινα Ακάσογλου και η ιστορικός-κοινωνιολόγος τέχνης Χρύσα Δραντάκη, ενώ την εκδήλωση θα παρουσιάσει η Ροσάνα Πώποτα.
Ο Χάρης Μωρίκης σπούδασε Νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Κλινική Ψυχολογία και Ψυχοπαθολογία στη Γαλλία στο Πανεπιστήμιο Aix – Marseille I. Είναι διδάκτωρ Ψυχολογίας, μέλος της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας και της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης (I.P.A.). Έχει κάνει πολλές ανακοινώσεις σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια, ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ψυχαναλυτικά περιοδικά. Είναι συγγραφέας των βιβλίων «…“Εκόμισα εις την Τέχνην”: Μια ψυχαναλυτική συνεισφορά στο αίνιγμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας μέσω του Καβαφικού έργου» (2011, εκδ. Ποταμός) και «Η Λογοτεχνία στο ντιβάνι: διαβάζοντας λογοτεχνία με το φακό της Ψυχανάλυσης» (2014, εκδ. Αρμός). Το παρόν βιβλίο αποτελεί το τρίτο δημοσιευμένο τμήμα μίας τετράπτυχης εργασίας που διερευνά τις ενδοψυχικές διαστάσεις της καλλιτεχνικής δημιουργίας και της Τέχνης, έχοντας ως πλοηγό το Φροϋδικό έργο.