Κυριακή, 19 Μαΐου 2024
 ΜΟΥΣΙΚΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

 

Μετά το «Πόντιουμ Νέων Καλλιτεχνών» ένας ακόμη κύκλος συναυλιών εγκαινιάζεται στον “Χειμωνανθό” ΙΙΙ. Ονομάζεται «Μουσικά απογεύματα Κυριακής στο Δ.Ω.Β.» και την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017, στις 18:30 στην αίθουσα συναυλιών ΕΡΣΗ ΣΑΡΑΤΣΗ του Δ.Ω.Β. θα έχουμε τη χαρά να απολαύσουμε την «Vive La Mandoline». Ή ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων «Vive la mandoline» θα παρουσιάσει, λοιπόν, μία μουσική διαδρομή υπό τον ήχο του μαντολίνου της μαντόλας αλλά και της κιθάρας ξεκινώντας από έργα του 17ου αιώνα και κυρίως του 18ου κ 19ου αιώνα (1850 – 1950) θ’ ακουστούν Ιταλικά τραγούδια κυρίως της Ναπολι, όπως το «o so le mio» που έχει ακουστεί από μεγάλους τενόρους όπως ο L.pavaroti, Lucio Dalla, κ.α., θα περάσει στη Σμύρνη με κομμάτια εκείνης της εποχής όπου ή διασκέδαση περνούσε  μέσα από το ηχόχρωμα των μαντολίνων. Ή μεγάλη αγάπη του Μ. Χατζιδάκι ήταν το μαντολίνο γι’ αυτό το λόγο σε όλα σχεδόν τα έργα του παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Σημασία της συναυλίας αυτής είναι να δοθεί στο κοινό εκτός από το ηχόχρωμα του μαντολίνου και της μαντόλας τις δυνατότητες επιλογής ρεπερτορίου αυτών των οργάνων όπου μπορούν να σταθούν απέναντι σε πολλές επιλογές τραγουδιών ανά εποχή αλλά και σε πολύ γνωστά κλασικά έργα μεγάλων συνθετών όπως Vivaldi, Shubert, Paganini κ.α. «Σκοπός είναι η αναγνώριση του οργάνου ώστε να μπορέσουμε να προσελκύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους νέους, και να δημιουργηθεί μία μεγάλη ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων όπως υπήρχε ή περίφημη Μαντολινάτα του Βολου», αναφέρει ο υπεύθυνος της ορχήστρας, Ανέστης Λουλούδης.

Συμμετέχουν: Ανέστης Λουλούδης – 1ο Μαντολίνο, Ανέστης Χούμπλης – 2ο Μαντολίνο, Θανάσης Μπασδάνης – Μοντολίνο Alto, Γιώργος Μηλιώκας – Κιθάρα. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, όπως και όλες οι εκδηλώσεις του «ΧΕΙΜΩΝΑΝΘΟΥ».

Ή ορχήστρα «vive la mandoline» ιδρύθηκε το 2013 με πρωτοβουλία του Ανέστη Λουλούδη μετά από συνεργασία πολλών ετών με την ορχήστρα Εστουδιαντινα Ν.Ιωνιας ως υπεύθυνος των μαντολίνων και με προτροπή του δασκάλου του Άρη Δημητριάδη. Με ένα ρεπερτόριο που όλο και μεγαλώνει ξένων μεγάλων ορχηστρών του είδους αρχίζει και καθιερώνεται ώστε να πραγματευτεί μουσική πέντε αιώνων, από την Αναγέννηση ως την Ιταλική καντσονέτα, κι από τη μουσική μπαρόκ ως τις σύγχρονες συνθέσεις του 21ου αιώνα Ελλήνων και ξένων δημιουργών. Πρωταρχικός σκοπός της ορχήστρας είναι να διαδώσει το μαντολίνο και το σύνολο Νυκτών Εγχόρδων στην Ελλάδα και διεθνώς καθώς επίσης και να αναβιώσει τα όργανα της οικογένειας του μαντολίνου που τείνουν να εξαφανιστούν. Ή ορχήστρα «vive la mandoline» έχει εμφανιστεί σε πολλές συναυλίες κυρίως στην Ελλάδα. Έχει συνεργαστεί με την ορχήστρα Εστουδιαντινα την πολυφωνική χορωδία του δήμου Βόλου με μαέστρο τον κ. Καρκάλα, με την φιλαρμονική ορχήστρα Βόλου κι έχει συμμετάσχει σε διάφορα φεστιβάλ όπως του χόρτου Πηλίου κ.α. Ή βασική σύνθεση της ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «vive la mandoline» είναι: α’ και β’ μαντολίνα, μαντόλα άλτο, μαντόλα τενορε, και  κιθάρες.

 

 

 

 

Πληροφορίες εκδήλωσης:
Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017, στις 18:30 στην αίθουσα συναυλιών ΕΡΣΗ ΣΑΡΑΤΣΗ του Δ.Ω.Β
κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ