Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024
«Ο Καραγκιόζης και της Κοκκώνας το σπίτι» Μια παράσταση Θεάτρου Σκιών βασισμένη στο Χριστουγεννιάτικο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου  και ώρα  5μ.μ.  στο Κινηματοθέατρο «Αχίλλειον» στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Βόλου, η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και το Θέατρο Σκιών του Χρήστου Στανίση παρουσιάζουν την παράσταση  «Ο Καραγκιόζης και της Κοκκώνας το σπίτι» βασισμένη στο Χριστουγεννιάτικο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Της Κοκκώνας το σπίτι ονόμαζαν οι χωρικοί, ένα σπίτι που δεν είχε τελειώσει ποτέ το χτίσιμο του και από την εγκατάλειψη γκρεμιζόταν σιγά- σιγά. Πολλές ιστορίες λεγόταν για το σπίτι οι περισσότεροι έτσι κι έπεφτε το φως του ήλιου δεν περνούσαν από εκεί ειδικά τις ημέρες των Χριστουγέννων γιατί έλεγαν πως εκεί φωλιάζουν Καλικάντζαροι.

Ακούγοντας ο Καραγκιόζης τις φανταστικές ιστορίες αυτές του ήρθε η ιδέα να τις κάνεις πραγματικές… 

Την παράσταση στολίζουν μουσικά παραδοσιακά κάλαντα απ’ όλη την Ελλάδα.

 

Περίληψη του έργου:

Ήταν ένα σπίτι μισοτελειωμένο, σχεδόν ερείπιο που προκαλούσε φόβο στα παιδιά τη νύχτα. Οι παπάδες  ξεχνούσαν να το ραντίσουν με αγιασμό  σαν περνούσαν με την αγιαστούρα τους την ημέρα των Φώτων, γιατί λέγανε πως ήταν άνδρο δαιμονικών φαντασμάτων  και καλικάντζαρων.

Η ιστορία ξεκινά την παραμονή των Χριστουγέννων, έξω από της Κοκκώνας, της όμορφης Αννίκας το σπίτι, με δυο παιδιά να μαλώνουν για τα χρήματα που κάποιος τους έδωσε και να παρουσιάζεται μπροστά τους μια παράξενη μορφή με ανακατωμένα μαλλιά και κουρελιάρικα ρούχα.

Ήταν ο Γιάννης ο Παλούκας, που είχε σκαρφιστεί να κρυφτεί εκεί και να παραμονεύει για τα παιδιά που τυχόν περνούσαν και να τους παίρνει τους παράδες… Κάποια στιγμή ο δωδεκάχρονος Στάμος τον αναγνωρίζει και τότε αρχίζει η επίθεση με πετροπόλεμο…

Το διήγημα γράφτηκε γύρω στα 1893. Τόσα χρόνια πριν κι όμως είναι σαν να γράφτηκε χθες. Μια ιστορία που συγκινεί ακόμα και στις μέρες μας, μια ιστορία που αφήνει άφωνα τα παιδιά με αναφορές σε  άλλες εποχές, με άλλες συνήθειες που φαντάζουν σαν  παραμύθι αλλά υπήρξαν στ’ αλήθεια!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πληροφορίες εκδήλωσης:

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Συντελεστές

Κείμενα - σκηνικά – μουσική επιμέλεια - σκηνοθεσία : Χρήστος Στανίσης

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ