Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024
«Οι τελευταίοι άνθρωποι στο Χαλέπι»: Το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ στο ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου

Η Δ/νση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου θα προβάλλει, σε συνεργασία με το ευρωπαϊκό δίκτυο ντοκιμαντέρ Moving Docs την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017, ώρα 19.30, στο δημοτικό κινηματοθέατρο «Αχίλλειον» το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ  «Οι τελευταίοι άνθρωποι στο Χαλέπι» (Last Men in Aleppo, 2016, 100΄).

Το ντοκιμαντέρ περιγράφει τη ζωή των κατοίκων στο Χαλέπι, έπειτα από πέντε χρόνια πολέμου στην Συρία, καθώς και τον καθημερινό αγώνα των διασωστών, που είναι γνωστοί ως «Λευκά Κράνη», ενάντια στον πόλεμο και την καταστροφή.

Η προβολή είναι ενταγμένη στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων, που πλαισιώνουν την περιοδική έκθεση στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου «Η Συρία που αγάπησα» (διοργάνωση: Δ/νση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών, Πολιτιστική Εταιρεία Πανόραμα, κείμενα, επιμέλεια: Μαριάννα Κορομηλά, Γιώργος Κωστόπουλος).

Η έκθεση, που εγκαινιάστηκε στις 12 Μαΐου και θα λειτουργεί έως τις 29 Οκτωβρίου, είναι ένα οδοιπορικό στην πολιτιστική κληρονομιά της Συρίας πριν τον πόλεμο και τις καταστροφές που προκάλεσε. Μέσα από φωτογραφίες, video, μαρτυρίες, οι επισκέπτες της έκθεσης γνώρισαν τον πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα της μεγάλης χώρας της Μέσης Ανατολής, ενώ οι ξεναγήσεις και διαλέξεις της κας Κορομηλά, που πλαισίωσαν την έκθεση, ανέδειξαν τα ιδιαίτερα στοιχεία του συριακού παρελθόντος. Στο κλείσιμο της έκθεσης, το ντοκιμαντέρ «Οι τελευταίοι άνθρωποι στο Χαλέπι», παρουσιάζει την οδυνηρή εικόνα της Συρίας σήμερα, μετά τις καταστροφές του πολυετή πόλεμου.

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται από το ευρωπαϊκό δίκτυο ντοκιμαντέρ Moving Docs, μέλος τους οποίου είναι και το CineDoc, πρώτη φορά στην Ελλάδα, αποκλειστικά για την πόλη του Βόλου. Η είσοδος είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ