Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2024
logo-doepap
Ομιλία της ιστορικού Ιόλης Βιγγοπούλου στο πλαίσιο της επετειακής έκθεσης στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο

Ομιλία της ιστορικού Δρ Ιόλης Βιγγοπούλου θα πραγματοποιηθεί για καθήμενους στον πεζόδρομο Μεταμορφώσεως, μπροστά στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο,  τη Δεύτερα 20 Σεπτεμβρίου, στις 19:30. Το θέμα της ομιλίας είναι:  Έχουμε «εικόνες» για την Ελληνική Επανάσταση στα περιηγητικά έργα ; και εντάσσεται στο πλαίσιο  της έκθεσης  «Η ματιά των άλλων» – Ξένοι περιηγητές, Φιλέλληνες  και Έλληνες ζωγράφοι αποδίδουν στιγμές,  μορφές  και ήθη από τα χρόνια της Επανάστασης ως και τα τέλη του 19ου  αιώνα, που λειτουργεί από τα μέσα του Ιουλίου στο Κέντρο Τέχνης  για τον εορτασμό της επετειακής χρονιάς «200 χρόνια.1821-2021».

Η ομιλία της κας Ι. Βιγγοπούλου είναι η πρώτη,  σύμφωνα με τα όσα είχαν προαναγγελθεί, για  τη σειρά εκδηλώσεων, στη διάρκεια της έκθεσης, ως τα μέσα Ιανουαρίου 2022.

Η Ιόλη Βιγγοπούλου γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Αθηνών, διπλωματούχος της Σχολής Ξεναγών Αθηνών και της Ecole du Louvre, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι και Διδάκτωρ Ιστορίας από το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, εργάστηκε 27 χρόνια ως Ερευνήτρια στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, με γνωστικό αντικείμενο την ταξιδιωτική γραμματεία (κείμενα και εικονογραφικό υλικό).

Οι μελέτες, οι δημοσιεύσεις (περισσότερες από εκατό) και η συνεργασία της και με άλλους φορείς σε Ελλάδα και εξωτερικό (Βιβλιοθήκες, UNESCO, Μουσεία, Οικολογικούς φορείς, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Εκπαίδευση, Πολιτιστικούς Συλλόγους κλπ) αφορούν θέματα τοπικής ιστορίας, ιστορικής και πολιτιστικής γεωγραφίας, κοινωνικής ιστορίας και πολιτισμού του νεότερου ελληνισμού καθώς και διαχρονικά ζητήματα πολιτισμικής ταυτότητας.

Έχει συμμετάσχει σε πολλά ελληνικά και διεθνή συνέδρια, σε ερευνητικές ομάδες με επιτόπια δραστηριότητα, στην επιστημονική υποστήριξη και οργάνωση εκθέσεων και στη συγκρότηση διαδικτυακών τόπων με αντικείμενο τα περιηγητικά έργα.

Στις δραστηριότητές της επίσης, συγκαταλέγονται διαλέξεις και ξεναγήσεις ιστορικού και αρχαιολογικού περιεχομένου, σε Έλληνες και αλλοδαπούς, μαθητές και ενήλικες, στον ευρύτερο χώρο του ελληνικού πολιτισμού. Εμπλουτισμένες με εποπτικό υλικό, ανθολογήσεις κειμένων και χαρακτικά συνδυάζουν τον ενθουσιασμό της για την μυθολογία, τη λατρεία της για την Αρχαιότητα, την έλξη της για το Βυζάντιο και το πάθος της για τους Ευρωπαίους περιηγητές.

Ασχολείται με την ταξιδιωτική φωτογραφία με ελληνικές και διεθνείς συμμετοχές.

 

Η έκθεση διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου και  περιλαμβάνει έργα από τις συλλογές του «Μουσείου Αλέξανδρου Κ. Δάμτσα» του Δήμου Βόλου, εμπλουτισμένη με  σπάνια  έργα  από τη Δημοτική Συλλογή, που για πρώτη φορά εκτίθενται για το ευρύ κοινό.

Το μεγαλύτερο μέρος της καλύπτεται από έργα του «Μουσείου Αλέξανδρου Κ. Δάμτσα»  που δείχνουν την ευαισθησία των επιλογών του συλλέκτη – δωρητή, ο οποίος υπήρξε απόγονος ενός από τους πρωτεργάτες της επανάστασης στο Πήλιο, του οπλαρχηγού Γιώργη Δάμτσα – Ζορμπά, καθώς και δισέγγονος του συνονόματού του δημογέροντα του Προμυρίου και Φιλικού Αλέξανδρου Κ. Δάμτσα.

Το εκθεσιακό αφήγημα, με  διάθεση αναστοχασμού, φέρνει εκ νέου στο προσκήνιο μορφές του Φιλελληνισμού, του ελληνικού Διαφωτισμού και ήρωες του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, μορφές που συνέβαλαν γενικότερα στη γέννηση της νεότερης Ελλάδας αλλά και ειδικότερα στην απελευθέρωση της δικής μας περιοχής. Μορφές του δημόσιου και ιδιωτικού βίου, από αυτές  που σφράγισαν έναν αιώνα, μέσα από μια ποικιλία αναπαραστάσεων που παρείχαν το ιδεολογικό και αισθητικό πλαίσιο  διαμόρφωσης  της συλλογικής μας μνήμης  και συγκρότησαν τη νεοελληνική ταυτότητα. Μια ιδιαίτερη θεματική ενότητα της έκθεσης συγκροτείται από χαρακτικά, σχέδια και ιστορικά τεκμήρια σχετικά με μορφές που συνδέονται τόσο με τον απελευθερωτικό αγώνα της Μαγνησίας όσο και  με τη γέννηση της νέας πόλης του Βόλου, καθώς και πορτρέτα Μαγνησιωτών της διασποράς.

 

 

 

Πληροφορίες εκδήλωσης:

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά από τις 10:00-13:00, και Τρίτη – Πέμπτη - Παρασκευή από τις 19.00-21.00, εκτός Σαββατοκύριακου.

Πληροφορίες στο 2421031701, fb Τέχνες στο Βόλο και fb Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο.

Στον εκθεσιακό χώρο τηρούνται όλα τα αναγκαία μέτρα σύμφωνα με τους  υγειονομικούς κανόνες για τη λειτουργία των χώρων του ΕΟΔΥ και της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας. Η χρήση ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή του κοινού στον εκθεσιακό χώρο.

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ