Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2024
Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου ( 2 Απριλίου ) Παιδικές Βιβλιοθήκες

 Οι  Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Βόλου, το «Στέκι Παιδιού» της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου και η Παιδική Βιβλιοθήκη του Κ.Δ.Α.Π. Νεάπολης της Κ.Ε.Κ.Π.Α. – Δ.Ι.Ε.Κ. συμμετέχουν στην εκπαιδευτική δράση «Συλλέγω Εμπειρίες» στο πλαίσιο του προγράμματος Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Παράλληλα και  με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου) θα διοργανώσουν κεντρική εκδήλωση αφιερωμένη στον Αντουάν Ντε Σεντ – Εξιπερί, βασισμένη στο βιβλίο «Ο πιλότος και ο μικρός πρίγκιπας» του Πίτερ Σις (Μεταίχμιο) το Σάββατο 2 Απριλίου 2016, ώρα 6.30 μ.μ. στην Παιδική Βιβλιοθήκη του Κ.Δ.Α.Π. Νεάπολης. Η εκδήλωση απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας άνω των 8 ετών και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Συλλέγω Εμπειρίες» οι Παιδικές Βιβλιοθήκες φιλοξενούν  στους χώρους τους από τις 4 έως τις 8 Απριλίου, εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προτρέπει τα παιδιά να ανακαλύψουν με διαφορετικό τρόπο τη διοργάνωση στην πόλη μας ενός σύνθετου καλλιτεχνικού γεγονότος που καλύπτει τη μουσική, το θέατρο, την ανάγνωση αλλά και το περιβάλλον. Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», που υλοποιείται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (Ι.Σ.Ν.), από το Κ.Π.Ι.Σ.Ν. σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή (www.nationalopera.gr), το Future Library (www.futurelibrary.gr) και με την υποστήριξη της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (www.nlg.gr). Το πολιτιστικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», έχει ως βασικό σκοπό την γνωριμία του κοινού με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Κ.Π.Ι.Σ.Ν.) και τη φιλοσοφία του. Το Κ.Π.Ι.Σ.Ν., που πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της κατασκευής του στην περιοχή του Δέλτα Φαλήρου αποτελεί ένα έργο που θα περιλαμβάνει τις νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος συμβάλλοντας στην προαγωγή της Τέχνης, της Παιδείας και της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Από την έναρξή του, τον Νοέμβριο του 2013, μέχρι και σήμερα, το «Ταξίδι προς το ΚΠΙΣΝ» επισκέφθηκε συνολικά 24 πόλεις της Ελλάδας. Στις καλλιτεχνικές, εκπαιδευτικές και δημιουργικές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος, συμμετείχαν 28.323 πολίτες όλων των ηλικιών, οι οποίοι μέσα από ένα ταξίδι ενημέρωσης, έμπνευσης, ψυχαγωγίας και δημιουργικής αναζήτησης, ήρθαν πιο κοντά στο ΚΠΙΣΝ και τη φιλοσοφία του. Έχοντας πλέον, ολοκληρώσει μια διαδρομή δύο ετών, το «Ταξίδι προς το ΚΠΙΣΝ» εγκαινιάζει ένα νέο κύκλο στην έως τώρα πορεία του, και ετοιμάζεται να επισκεφθεί, κατά την περίοδο Απρίλιος – Μάιος 2016, 87 Δημόσιες και Δημοτικές βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα παρουσιάζοντας το πρόγραμμα «Συλλέγω Εμπειρίες», και 14 Δήμους εντός Αττικής, προτείνοντας επιπλέον τις παραστάσεις της «Όπερας της Βαλίτσας» και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Επόμενη Στάση: Όπερα!», προσκαλώντας έτσι το κοινό να γνωρίσει τον πολύπλευρο χαρακτήρα του ΚΠΙΣΝ.

Οι εκδηλώσεις έχουν ως ημέρα έναρξης το Σάββατο 2 Απριλίου 2016 και γίνονται με αφορμή την   Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Η ημέρα αυτή  καθιέρωθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (International Board on Books for Young People – IBBY) το 1966. Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης, και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας. Για το 2016, το υλικό του εορτασμού το έχει αναλάβει η Ibby της Βραζιλίας. Το μήνυμα το έγραψε η  Luciana Sandroni, συγγραφέας επιτυχημένων παιδικών και νεανικών βιβλίων. Γεννήθηκε στο Ρίο Ιανέιρο το 1962. Τα βιβλία της έχουν αποσπάσει πολλά βραβεία, έχουν διακριθεί στο εξωτερικό κι έχουν διασκευαστεί στο θέατρο.

Σε όλες τις χώρες, τα παιδιά, οι συγγραφείς, οι εικονογράφοι, οι μεταφραστές, οι βιβλιοθηκονόμοι, οι εκδότες και οι εκπαιδευτικοί γιορτάζουν την παγκόσμια αυτή ημέρα με διάφορες εκδηλώσεις σε σχολεία, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία και άλλους χώρους, δείχνοντας έτσι την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τα βιβλία και το διάβασμα.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην παιδική βιβλιοθήκη του ΚΔΑΠ Νεάπολης: Νεαπόλεως 76, Νεάπολη Βόλου (τηλ. 24210 64336)

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ