Κυριακή, 19 Μαΐου 2024
“Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου”

 «2 Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού βιβλίου»

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, ημέρα που γεννήθηκε ο Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) το 1967. Κάθε χρόνο ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής, ετοιμάζει το μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας. Για το 2017 το υλικό του εορτασμού το έχει αναλάβει η Ρωσία.

Το κείμενο για την Παγκόσμια ημέρα παιδικού Βιβλίου 2017, το έγραψε ο ταλαντούχος  ποιητής Sergey Makhotin. Την αφίσα φιλοτέχνησε ο διακεκριμένος καλλιτέχνης Mikhail Fedorov.
Στην Ελλάδα το Ελληνικό τμήμα της IBBY /Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού βιβλίου φρόντισε να μεταφραστεί το μήνυμα στα Ελληνικά. «Όταν ήμουν μικρό παιδί, μου άρεσε να χτίζω σπίτια με κύβους και να παίζω παιχνίδια όλων των ειδών. Για στέγη χρησιμοποιούσα συχνά ένα βιβλίο με εικόνες. Στα όνειρά μου τρύπωνα στο σπίτι, ξάπλωνα σ’ ένα κρεβάτι καμωμένο από σπιρτόκουτο και κοιτούσα τα σύννεφα ή τον έναστρο ουρανό – ανάλογα με την εικόνα που προτιμούσα………………. Τι χαρά να κρατάει κανείς ένα νέο βιβλίο στα χέρια του! Στην αρχή δεν ξέρεις τι λέει το βιβλίο. Αντιστέκεσαι στον πειρασμό να κοιτάξεις την τελευταία σελίδα. Και τι όμορφα που μυρίζει! ………… Μεγαλώνεις και ο κόσμος ολόγυρα γίνεται περισσότερο σύνθετος. Αντιμετωπίζεις ερωτήματα που ακόμα και οι μεγάλοι δεν μπορούν να τα απαντήσουν. Ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να μοιραστείς τις αμφιβολίες και τα μυστικά σου με κάποιον. Και να που ένα βιβλίο έρχεται πάλι να σε βοηθήσει. Πολλοί από μας έχουν πιάσει τον εαυτό τους να συλλογίζεται: για μένα γράφτηκε αυτό το βιβλίο! ………………, το διάβασμα δεν είναι μόνο μια επίπονη δουλειά που οδηγεί στην ανάπτυξη των συναισθημάτων και της προσωπικότητάς μας, αλλά πρώτ’ απ’ όλα είναι ευχαρίστηση. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο γράφουν τα έργα τους οι συγγραφείς παιδικών βιβλίων».

Μετάφραση: Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου

Ολόκληρο το κείμενο τη; IBBY για το 2017 και την αφίσα μπορείτε να την αναζητήσετε στην ιστοσελίδα: http://www.greekibby.gr

Η Διεύθυνση Εκπαίδευσης του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-.ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου, ως φορέας που γιορτάζει την «Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου» παροτρύνει, όσους ενδιαφέρονται για τα παιδιά και τα βιβλία, να συμβάλλουν στον εορτασμό της. Σήμερα, Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017 και ώρα 7:00 το απόγευμα στο Β΄ ΚΔΑΠ Βόλου Τριανταφυλλίδη με Μεταμορφώσεως (περιοχή Χιλιαδούς),

 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για όλα τα τμήματα των δομών της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου. Όλοι μαζί, θα περάσουμε ένα δημιουργικό απόγευμα, αφιερωμένο στην «Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου».

Η Αγγελική Θάνου με την Αρετή Κατσαγεωργίου μέσα σε δρόμους αφήγησης εικόνων, τραγουδιών και μουσικής θα μας διηγηθούν «Το μαντίλι που έπεσε από την οροφή», το οποίο θα παραδώσει την παραμυθένια σκυτάλη του, στον «Μουτάζ το αρκουδάκι της αγκαλιάς».

Επίσης θα πραγματοποιηθούν κι άλλες ποικίλες δραστηριότητες, με επισκέψεις σε βιβλιοθήκες της πόλης όπου τα παιδιά θα παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα ακούγοντας παραμύθια, ενώ παράλληλα στις τάξεις των τμημάτων, βιώνονται εικαστικές δραστηριότητες και συζητήσεις, που αφορούν το παιδικό βιβλίο. Τα παιδιά έχουν μία ωραία αφορμή, για να μάθουν περισσότερα για το βιβλίο, να γνωρίσουν συγγραφείς και εικονογράφους, να παρακολουθήσουν θεατρικά και μουσικά δρώμενα, συμμετέχοντας σε εκπαιδευτικά παιχνίδια αλλά και εικαστικά εργαστήρια.

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ