Δευτέρα, 27 Μαΐου 2024
«Παιδί και Περιβάλλον» “Η ελιά και ο ελαιώνας”

Τα τμήματα των παιδικών σταθμών της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-.ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου, στα εκπαιδευτικά πλαίσια της γενικότερης ενότητας «Παιδί και Περιβάλλον» το Νοέμβρη, αναφέρθηκαν  στη χρησιμότητα και τη σημασία της «ΕΛΙΑΣ» ανά τους αιώνες. Τα παιδιά ενημερώθηκαν αρχικά με πλούσιο εποπτικό υλικό για την πολύτιμη προσφορά της στον άνθρωπο, αλλά και το συμβολικό της ρόλο ως ιερό δέντρο κατά την αρχαιότητα…, επισκέφθηκαν και γνώρισαν βιωματικά τη  συγκομιδή με τα “λιόπανα”, το πάτημα με μυλόπετρες, κινούμενες από νερόμυλο, όλη τη διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου, σε παραδοσιακά και σύγχρονα ελαιοτριβεία μέσα σ’ ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον στο Κατηχώρι, στο Διμήνι, στην Αγριά στον Άνω Βόλο και σε διάφορα άλλα κτήματα αγροτικών περιοχών του Βόλου.

Στη συνέχεια, εμπλούτισαν τις εμπειρίες τους, στο Μουσείο Ελιάς και στην Οικία Χατζηγιάννη, που λειτουργεί ως Λαογραφικό Μουσείο με πολλά αντικείμενα παλαιοτέρων χρόνων, σχετικά με τη ζωή και τις καθημερινές δραστηριότητες των ανθρώπων στην ύπαιθρο (γεωργικά και χρηστικά εργαλεία, αργαλειός, σκεύη, εργόχειρα, κ.ά.).

Οι δραστηριότητες στους παιδικούς σταθμούς, συνεχίστηκαν όλο το μήνα Νοέμβριο με επιμέρους χειροτεχνίες, θεατρικά δρώμενα, αθλητικούς αγώνες με έπαθλο “στεφάνι ελαίας” (“κότινο”) και φυσικά την παρασκευή του παραδοσιακού ελιόψωμου, ζυμωμένου από τα ίδια τα παιδιά!
         

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ