Τετάρτη, 22 Μαΐου 2024
Παραστάσεις στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού

Η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.  Δήμου Βόλου διοργανώνει με αφορμή τον εορτασμό για την Παγκόσμια  Ημέρα Χορού και για 5η συνεχόμενη χρονιά μία σειρά εκδηλώσεων και συγκεκριμένα 2 παραστάσεις σύγχρονου χορού στο θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής και ένα τριήμερο σεμινάριο σύγχρονου χορού από τη Δημοτική Σχολή Χορού.

Την Παρασκευή 6 Μαΐου θα παρουσιαστεί το «Inner spaces» όπου η υπεύθυνη σπουδών Καλαντζή Άντζελα και οι καθηγήτριες Κασσάνδρα Αλίκη, Ρουκά Μαρίνα και Φραγκουδάκη Ελένη παίζουν με αντικείμενα και εξερευνούν με τη δική τους ματιά εσωτερικούς χώρους πραγματικούς και μεταφορικούς. Λαμβάνουν μέρος όλοι οι μαθητές του σύγχρονου χορού , κάποιοι από αυτούς θα χορέψουν για πρώτη φορά μπροστά σε κοινό και άλλοι καλούνται να γίνουν για πρώτη φορά συνδημιουργοί. Επίσης θα χορέψει παρουσιάζοντας το πρώτο της χορογραφικό εγχείρημα  η Παππά Μαρίνα, μαθήτρια της Δημοτικής Σχολής Χορού επί σειρά ετών και πρωτοετής σπουδάστρια στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού «Νίκη Κονταξάκη» στην Αθήνα.  Ώρα έναρξης : 20.30μ.μ

Την Κυριακή 8 Μαΐου η Δημοτική Σχολή Χορού προσκαλεί τη Βολιώτισσα χορογράφο και καθηγήτρια χορού Καμπούρογλου Χρυσάνθη, με μακρόχρονη και αξιόλογη πορεία στην πόλη μας, η οποία με την ομάδα της «Απλά Βήματα» θα παρουσιάσει το έργο «Το μονοπάτι της γυναίκας…». Πρόκειται για ένα έργο σύγχρονου χορού, για τη γυναίκα. Ο ρόλος της στην κοινωνία, στην οικογένεια, οι πολλοί και διαφορετικοί ρόλοι στους οποίους καλείται να ανταπεξέλθει και η πορεία της στη ζωή, είναι στοιχεία που τη χαρακτηρίζουν.  Οι ομοιότητες και οι διαφορές μεταξύ των γυναικών, τα στάδια της ηλικίας της, η ενηλικίωση της, η σεξουαλικότητά, η σχέση της με το αντρικό φύλο, η μητρότητα και τα βιώματά της, προσδιορίζουν τη «φύση» της. Μία παράσταση βασισμένη σε ποιήματα, αποσπάσματα ποιημάτων και αποφθέγματα της Κατερίνας Γώγου, του Γιάννη Τζήκα, Τάσου Λειβαδίτη, Κικής Δημουλά, αποσπάσματα της αρχαίας τραγωδίας του Σοφοκλή «Τραχίνιες» και του βιβλίου «Μάνες από φλόγα» ΄Ωρα έναρξης: 21.00 Παράλληλα στο φουαγιέ του θεάτρου θα υπάρχει η έκθεση φωτογραφίας της Δανάης Ανδρεοπούλου «Γυναίκες».

Από την Παρασκευή 6 Μαΐου έως την Κυριακή 8 Μαΐου στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας ημέρας Χορού, η Δημοτική Σχολή Χορού Βόλου φιλοξενεί τον εξαιρετικό Βολιώτη χορευτή και καθηγητή χορού Τσιαμάγκα Κωστή για ένα τριήμερο σεμινάριο σύγχρονου χορού. Οι κινητικές  φόρμες που θα χρησιμοποιηθούν στο σεμινάριο αυτό έχουν σαν άξονα την έντονη χρήση και αξιοποίηση  της σπείρας. Μέσα από το κινησιολογικό λεξιλόγιο που θα διδαχθεί, όσο κι από τον οδηγημένο αυτοσχεδιασμό που θα ακολουθηθεί, θα επιχειρήσουμε να κατανοήσουμε την λειτουργία του σπειροειδούς στον χορό, όπως αυτό υφίσταται στην φύση τόσο στον μικρόκοσμο όσο και στον μακρόκοσμο (όστρακα, κυκλώνες, έλικα DNA, ιστός της αράχνης, έλικες φυτών, κ.ά.). Έτσι ο χορευτής με την γνώση της τεχνικής, αυξάνει αποδοτικά την δύναμη, την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα στην κίνησή του, όπως και την προβολή της ενέργειας του, που είναι κι ο σκοπός της τέχνης του χορού. Παράλληλα, θα δοθεί έμφαση στην έντονη χρήση της αλλαγής δυναμικών και ποιοτήτων.

 

 

Πληροφορίες εκδήλωσης:
Πληροφορίες δηλώσεις συμμετοχής: Δημοτική Σχολή Χορού Βόλου Κουταρέλια με Ρ. Φεραίου (Π. Ηλεκτρική) Τηλ.: 24210-54244 Εισιτήρια για τις παραστάσεις θα προπωλούνται στο Δίαυλο, Τοπάλη 14. Τηλέφωνο επικοινωνίας 24210-25363.  
κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ