Δευτέρα, 27 Μαΐου 2024
Παράταση της Ομαδικής Έκθεσης Φωτογραφίας «ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ – ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ» στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο

Από τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019 παρουσιάζεται στην πόλη μας, στο Κέντρο Τέχνης «Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο» η Έκθεση Φωτογραφίας «ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ – ΣΑΒΒΑΤΟ  – ΚΥΡΙΑΚΗ» των Alberto Modiano, Berge Arabian, Emine Ülkerim, Migirdic Arzivyan και Νικολάου Μαγγίνα.

Ένας Έλληνας, ένας Εβραίος, δύο Αρμένιοι και μια Τούρκισσα μουσουλμάνα εκθέτουν φωτογραφίες ο καθένας με θέματα θρησκευτικά.

Πέντε φωτογράφοι από διαφορετικές θρησκευτικές παραδόσεις μιλούν με τα έργα τους για τον σεβασμό στην ετερότητα και την σημασία της αλληλοκατανόησης.

 

Την Έκθεση συνδιοργανώνουν, με τη «Μαγνήτων Κιβωτό», το Περιοδικό WISH, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Ορθόδοξο Δίκτυο Ενημέρωσης ΟΔΕ, με την ευγενική υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. του Δήμου  Βόλου.

Η αρχική διάρκεια της έκθεσης είχε οριστεί έως την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020. Η μεγάλη προσέλευση του κοινού καθ’ όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, καθώς και η δυνατότητα να την επισκεφθούν οι μαθητές, τώρα που έληξαν οι διακοπές, ανάγκασαν τους διοργανωτές να την παρατείνουν για ένα ακόμη δεκαήμερο.

Πρόκειται για μια μεγάλη έκθεση φωτογραφίας για τον αλληλοσεβασμό στη διαφορετικότητα, που έχει ήδη παρουσιαστεί στην Κωνσταντινούπολη, την Αθήνα και πρόσφατα στην Αίθουσα Τέχνης της Φιλόπτωχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης, παρουσία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019.

Πέντε φωτογράφοι, τέσσερις θρησκευτικές κοινότητες, τρεις ιερές μέρες, μια πόλη. Η έκθεση «Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή» μιλάει με τον πιο εύγλωττο τρόπο για τη συνύπαρξη και τον αλληλοσεβασμό.

Η έκθεση είναι αποτέλεσμα συνεργασίας πέντε φωτογράφων διαφορετικής θρησκευτικής πίστης, που ταξίδεψαν από την Κωνσταντινούπολη στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και τώρα στον Βόλο για να μεταφέρουν τις μοναδικές εικόνες τις οποίες «αιχμαλώτισαν» με τον φακό τους από την λατρευτική ζωή των κοινοτήτων τους. Ο Αλμπέρτο Μοδιάνο, ο Μπέργκε Αραμπιάν, η Εμινέ Ουλκερίμ , ο Μιγκιρντίτς Αρζιμπιάν και ο Νικόλαος Μαγγίνας, αν και ανήκουν σε διαφορετικές θρησκευτικές κοινότητες (Εβραϊκή, Αρμένικη Χριστιανική, Τουρκική Μουσουλμανική, Ρωμαίικη-Ορθόδοξη Χριστιανική), συνέπραξαν για την πραγματοποίηση αυτής της έκθεσης, σεβόμενος ο ένας την παράδοση του άλλου.

Είναι η πρώτη φορά που πέντε φωτογράφοι, διαφορετικής θρησκευτικής πίστης και πολιτιστικής παράδοσης, που όλοι όμως ζούνε στην ίδια μεγάλη και ιστορική Πόλη, συναντήθηκαν, ένωσαν την τέχνη τους, διασταύρωσαν τους πολιτισμούς τους και στέλνουν ένα κοινό μήνυμα.

Συμπράττουν για το μήνυμα της ειρηνικής συνύπαρξης, του σεβασμού και της αγάπης για τον συνάνθρωπο που διαφέρει, για τον κάθε άνθρωπο. Και το μήνυμα αυτό συμπυκνώνεται στις τρεις λέξεις: «Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή».

Είναι οι τρεις ιερές ημέρες των τριών Αβραμιαίων μονοθεϊστικών Θρησκειών. Η Παρασκευή για το Ισλάμ, το Σάββατο για τον Ιουδαϊσμό και η Κυριακή για τον Χριστιανισμό. Ημέρες προσευχής, έκφρασης σεβασμού και αγάπης προς τον Θεό- Δημιουργό. Έκφρασης σεβασμού και αγάπης όμως και για το δημιούργημά του, τον άνθρωπο, τον κάθε άνθρωπο.

Πιστεύουμε πως το διαχρονικά επίκαιρο μήνυμα αποκτά σήμερα, σε μια εποχή πολλών δυσκολιών, ιδιαίτερη αξία και σημασία, για τον λόγο αυτό φιλοξενούμε στην πόλη μας την έκθεση αυτή. Στις έντονες κοινωνικές οξύνσεις, όπως αυτής της εποχής δεν μπορούν δυστυχώς να εξομαλύνουν εφήμερες πολιτικές. Ο πολιτισμός μπορεί, γιατί αποτελεί διαχρονική δικλείδα αποσόβησης κοινωνικών, θρησκευτικών διαχωρισμών, γιατί έχει συνέχεια και συνέπεια, ανάλογη των δημιουργών του.

Ο «δικός μας» Νικόλαος Μαγγίνας, δημοσιογράφος – φωτογράφος, γεννημένος και μεγαλωμένος στην Κωνσταντινούπολη, δραστηριοποιείται μεταξύ Κωνσταντινουπόλεως και Αθήνας, ενώ ειδικεύεται σε θέματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου (είναι προσωπικός φωτογράφος του Οικουμενικού Πατριάρχη), καθώς και σε θέματα της Ρωμιοσύνης της Πόλεως και της Ομογένειας του εξωτερικού.

Οι φωτογραφίες, 125 στο σύνολο (25 από τον κάθε φωτογράφο), αποτυπώνουν με έναν ξεχωριστό τρόπο την σημασία του διαλόγου με το «διαφορετικό». Ενός διαλόγου που ξεκίνησε στην αρχαία γη της Ανατολικής Μεσογείου πριν από εκατοντάδες χρόνια και συνεχίζεται με αμείωτη ένταση μέχρι και σήμερα. Οι πέντε καλλιτέχνες επισημαίνουν και προβάλλουν την αξία της συνεργασίας και την σημασία της αλληλοκατανόησης προς κάθε κατεύθυνση και προς κάθε άνθρωπο καλής θέλησης. Δεν χρησιμοποιούν τον λόγο, αλλά την δύναμη της πραγματικότητας μέσα από την εικόνα. Χρησιμοποιούν την γλώσσα της «ρεπορταζιακής» φωτογραφίας ως το μέσο επικοινωνίας τους.

Κέντρο Τέχνης «Τζιόρτζιο ντε Κίρικο»

Μεταμορφώσεως 3, Βόλος, τηλ. 2421031701

Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή, 10:00-13:00 & 18:00-20:00

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ