Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024
ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Giorgio de Chirico – Αργοναύτης της Ψυχής στο Κέντρο Τέχνης «Τζιόρτζιο ντε Κίρικο»

Συνεχίζεται έως τις 22 Φεβρουαρίου 2019 η λειτουργία της έκθεσης «Αίνιγμα/Aenigma. Giorgio de Chirico & Alberto Savinio», στο Κέντρο Τέχνης «Τζιόρτζιο ντε Κίρικο», με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Οργανώθηκε από το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. του Δήμου Βόλου με έργα από το Μουσείο Αλ. Κ. Δάμτσα σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή και το Αρχείο της ΕΡΤ, για την συμπλήρωση των 130 χρόνων από την γένεση του Τζιόρτζιο ντε Κίρικο στον Βόλο. Στο πλαίσιο της συνεργασίας με την ΕΡΤ εντάσσεται  η παραχώρηση του βραβευμένου, ποιητικού, ντοκιμαντέρ «Aenigma est» (1990, 72′), σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μαυρίκιου και μουσική Νίκου Κυπουργού, το οποίο προβάλλεται αδιάλειπτα στον χώρο της έκθεσης.

Για την αρτιότερη κατανόηση των αισθητικών αντιλήψεων, συμπεριλαμβανομένης και της έννοιας του αινίγματος, στο έργο του Τζιόρτζιο ντε Κίρικο, συμπληρωματικά θα προβληθεί στο Κέντρο Τέχνης την Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019 στις 20:00 το  βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Giorgio de Chirico – Αργοναύτης της Ψυχής» (2010, 42′), μία παραγωγή της ΕΚΠΟΛ, σε σκηνοθεσία Γιώργου Λάγδαρη και Κώστα Ανέστη.  Η ταινία επιχειρεί να προσεγγίσει ποιητικά τον μυστηριακό χαρακτήρα της ζωγραφικής του μεγάλου καλλιτέχνη του πρώιμου Σουρεαλισμού. Μέσα από αρχειακό υλικό αναδεικνύεται η σχέση του ντε Κίρικο με την γενέτειρα του και πώς τα πρώτα του βιώματα στον Βόλο επηρέασαν την μετέπειτα εικαστική του παραγωγή και καλλιτεχνική του κοσμοθεωρία, με το αίνιγμα στο επίκεντρο των αναζητήσεών του. Στο ντοκιμαντέρ συμμετέχουν διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί, συγγραφείς και καλλιτέχνες όπως οι Νίκη Λοϊζίδη, Νίκος Δασκαλοθανάσης, Μιλτιάδης Παπανικολάου, Gerd Roos, Κώστας Ανδρουλιδάκης, Μηλίτσα Καραθάνου, Κώστας Κομνηνός.

Μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση με τους σκηνοθέτες και την επιστημονική σύμβουλο της παραγωγής, ιστορικό τέχνης Φαίη Τζανετουλάκου. Την εκδήλωση θα συντονίσει η Δρ Ιστορίας της Τέχνης Νικολέτα Τζάνη.

Είσοδος ελεύθερη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

 

 

Πληροφορίες εκδήλωσης:
Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019 στις 20:00 Ωράριο λειτουργίας εκθέσεων : Τρ.-Παρ. 10:00-13:00 και 19:00-21:00. Πληροφορίες:  Κέντρο Τέχνης “Τζιόρτζιο ντε Κίρικο”, Μεταμορφώσεως 3, Βόλος, τηλ. 2421031701. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. επισκεφθείτε την ιστοσελίδα  http://doepap.gr/
κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ