Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2024
ΡΕΣΙΤΑΛ ΚΙΘΑΡΑΣ: Μεγάλοι Συνθέτες σε Έξι Χορδές

Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζεται ο πέμπτος Χειμώνας για τον «Χειμωνανθό», τον ετήσιο κύκλο εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων του Δημοτικού Ωδείου Βόλου, ο οποίος εντάσσεται στο πλαίσιο προγραμματισμού της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Δήμου Βόλου.

Η επόμενη συναυλία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Μαρτίου, στην αίθουσα «Έρση Σαράτση» του Δ.Ω.Β. και ώρα 20.30. Πρόκειται για το ρεσιτάλ του Θωμά Αθανασέλου, ο οποίος θα ερμηνεύσει έργα αυθεντικά γραμμένα αλλά και μεταγραφές για το εξάχορδο όργανο. Μεταξύ άλλων θα ακουστεί η περίφημη Chaconneτου J.S. Bach γραμμένη στις αρχές του 1700, η πέμπτη και τελευταία κίνηση της 2ης  Παρτίτας σε Ρε ελάσσονα για σόλο βιολί, ένα από τα πιο αριστουργηματικά έργα της μουσικής, όπου ο συνθέτης αποτυπώνει έναν ολόκληρο κόσμο με τις βαθύτερες σκέψεις και τα πιο δυνατά συναισθήματα. Το δεύτερο μέρος του προγράμματος είναι αφιερωμένο  στην επαναστατική μουσική του Astor Piazzolla, του μεγαλοφυούς συνθέτη που μετουσίωσε μια γήινη, αισθησιακή, ακόμα και ανυπόληπτη λαϊκή μουσική και την ανέδειξε σε μια εκλεπτυσμένη μορφή υψηλής τέχνης. Από τις τέσσερις εποχές του  μακρινού Buenos Aires στην πιο αντιπροσωπευτική μελωδία του συνθέτη το Adios Nonino  Η συμβολική τιμή εισόδου είναι 3 ευρώ.

O Θωμάς Αθανασέλος γεννήθηκε στην Λάρισα το 1990. Ξεκίνησε  τις σπουδές του στην κλασική κιθάρα στην τάξη του Θεόδωρου Χαρού και το  2011  έλαβε το δίπλωμα κιθάρας με  Άριστα Παμψηφεί (Σύγχρονο Ωδείο Λάρισας), καθώς και  το πτυχίο αρμονίας. Παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα με τον σολίστ κιθάρας  Φ. Κουτσοθόδωρο καθώς και σεμινάρια σε διεθνή φεστιβάλ της  Ελλάδας. Παρακολούθησε επίσης μαθήματα  στην ηλεκτρική κιθάρα και τον αυτοσχεδιασμό πάνω σε διάφορα είδη μουσικής με τον Δημήτρη Μπουρνάκα, (πιστοποίηση του  RGT -UniversityofLondon).

Είναι μνέλος του κιθαριστικού συνόλου ‘Quitartetto‘, έχει δώσει, επίσης, ατομικά ρεσιτάλ σε πολλές πόλεις της Ελλάδας  και στη Βιέννη και έχει παρουσιάσει και ηχογραφήσει δικές του συνθέσεις με διάφορες συνεργασίες (Steelmuse, The Blue Jazz Duo). Έργα του έχουν εκδοθεί και δημοσιευτεί από τον εκδοτικό οίκο Bergmann Edition  και την Candyrat Records.

Τον Ιανουάριο του 2018 κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ ‘In Memoriam’ με έργα των Astor Piazzolla, Sergio Assad καθώς και jazz standards και δικές του συνθέσεις αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές. Από το 2015 έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ Κιθάρας Λάρισας σε συνεργασία με την σχολή κιθάρας ‘Κιθαρωδείο’. Το 2010  ξεκίνησε να διδάσκει σε ώδεια στη Θεσσαλία και σήμερα εργάζεται ως καθηγητής κιθάρας στη μουσική σχολή ‘Κιθαρωδείο’ και στη Μουσική Σχολή Νίκαιας.

Η επόμενη συναυλία στο πλαίσιο του «Χειμωνανθού 2019» είναι:

Τετάρτη 6 Μαρτίου, αίθουσα «Έρση Σαράτση» του Δ.Ω.Β., ώρα 20.30, «Συναυλία Καθηγητών του Δ.Ω.Β.»

 

 

 

 

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ