Σάββατο, 2 Μαρτίου 2024
Ρίξτε τα σκουπίδια…στην ΤΕΧΝΗ!

‘Εκθεση καλλιτεχνών με τίτλο «Ρίξτε τα σκουπίδια…στην ΤΕΧΝΗ!»

Το θέμα της ανακύκλωσης προσεγγίζουν καλλιτέχνες του Βόλου με το δικό τους τρόπο και μέσα με την έκθεση «Ρίξτε τα σκουπίδια…στην ΤΕΧΝΗ!» , που θα εγκαινιαστεί στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014. Μια πρωτοβουλία ομάδας καλλιτεχνών της πόλης, αποτελούμενης από τον Τζοβάνι Αλμπίνο, Βασίλη Βούλγαρη, Κώστα Κομνηνό, Κατερίνα Σαμαρά και Ιωάννα Τερλίδου, που μετά τη συμμετοχή τους στην έκθεση RISC-ART που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη κατά το διάστημα από 2-12 Μαΐου 2014, είχαν την ιδέα να πραγματοποιήσουν κάτι ανάλογο και στο Βόλο. Η έκθεση αφορούσε τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών σε κάθε τομέα καλλιτεχνικής δημιουργίας από πίνακες και γλυπτά έως έπιπλα και ενδύματα και πολλές άλλες μορφές τέχνης έως και τη μουσική,

Μετά την επιτυχή συμμετοχή και την πολύτιμη εμπειρία η καλλιτεχνική ομάδα πρότεινε στον Εικαστικό Σύλλογο Βόλου και στη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ τη συνδιοργάνωση έκθεσης και παράλληλο πρόγραμμα εκδηλώσεων, με τη βασική προϋπόθεση , όπως το δηλώνει και ο τίτλος, όλα τα έργα να έχουν δημιουργηθεί από ανακυκλώσιμα υλικά.

Στην έκθεση συμμετέχει μια μεγάλη ομάδα καλλιτεχνών της πόλης και βολιώτες της Αθήνας, οι: Δήμητρα Αγορά, Λήδα Αλεξίου, Τζιοβάνι Αλμπίνο, Καρολίνα Ανανιάδου, Ασημένια Άνθη, Ευαγγελία Αποστόλου, Ευρυδίκη Αρκουδογιάννη, Μάγδα Αστέρη, Βασίλης Βούλγαρης, Βάσω Βούλγαρη, Αλεξάνδρα Βολωτά, Σμαράγδα Γαρόφλου, Νεκταρία Γιακμογλίδου, Μαργαρίτα Δουλκέρογλου, Παναγιώτης Δραντάκης, Έλενα Ευαγγελινού, Νίκη Καμόσου, Κατερίνα Κασσαβέτη, Κώστας Κομνηνός, Στέλλα Κουλορίζου, Σπύρος Κοντούλης, Ανδρέας Κάλντας, Ουρανία Καλαμπουκά, Άσπα Κούντρια, Καλλιόπη Λάκκα, Έλεν Μαμουρίδου, Κάκη Μπαξεβανίδου, Λάκης Μουρατίδης, Κατερίνα Μπατζιάκα, Αννίτα Ξάνθου, Νίτα Οικονόμου, Όλγα Οικονόμου, Μιχάλης Παυλής, Μαρία Πάντου, Θεοδώρα Πρασσά, Αναστασία Πατρώνη, Δημοσθένης Προδρόμου, Καλυψώ Παπαδοπούλου, Νίκος Ποδιάς, Λευτέρης Πλαβός, Κατερίνα Σαμαρά, Αντιγόνη Τέκα, Ιωάννα Τερλίδου, Κωνσταντίνα Τσόλη, Έλενα Χατζηθεοδώρου, VAGO, Ομάδα “Ψάξε…βρες” (Ζωγραφιά Γεωργιάδου-Γιώργος Ιγγλέζος) και το Εργαστήρι κουκλοθέατρου-Πορφυρογένειο Ίδρυμα Αγριάς με υπεύθυνη εργαστηρίου τη Σταυρούλα Μαστρογιάννη.

Η οργανωτική Επιτροπή της έκθεσης αποτελούμενη από τη Χρύσα Δραντάκη, Κοινωνιολόγο Τέχνης, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτισμού, από την Πρόεδρο του Εικαστικού Συλλόγου Καλυψώ Παπαδοπούλου και άλλα δύο μέλη του Συλλόγου, από το αρχιτέκτονα Δημήτρη Φιλιππιτζή, τον γιατρό και καλλιτέχνη Τζοβάνι Αλμπίνο, ανέλαβαν την προετοιμασία και την επιμέλεια της έκθεσης .

Στο πρόβλημα της ανακύκλωσης ο κάθε πολίτης πρέπει να πάρει θέση πολύ περισσότερο δε ο καλλιτέχνης. Στην τέχνη του 20ου αιώνα τα ευτελή υλικά απετέλεσαν βασικό εκφραστικό μέσο και χαρακτήρισαν κινήματα της πρωτοπορίας καθώς και τη δημιουργία διασήμων καλλιτεχνών. Με ένα άλλο πνεύμα σήμερα , μέσα από μια συνείδηση οικολογική και κοινωνική οι καλλιτέχνες αντιμετωπίζουν με υπευθυνότητα, δίνοντας με ευαισθησία, φαντασία και χιούμορ τις δικές τους προτάσεις. Όλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην τέχνη. Ακόμη και τα σκουπίδια γίνονται έργα τέχνης. Ένα θέμα που θίγει παράλληλα πολλά προβλήματα , όπως αυτό της μαζικής κατανάλωσης, της οικονομίας, της ενέργειας και του ευ ζειν. 

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 25 Οκτωβρίου 2014.

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ