Τρίτη, 18 Ιουνίου 2024
Σχέδιο Ορλάντο: Η ιστορία μιας άγνωστης βοήθειας στο Βόλο το 1946

Την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2016, στις 8.μμ, στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου (Παλιά, Φερών 17), η Δ/νση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου οργανώνει εκδήλωση με θέμα «Σχέδιο Ορλάντο: παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από τους κατοίκους του Ορλάντο στους κατοίκους του Βόλου, Ιούνιος – Αύγουστος 1946».

Κεντρική ομιλήτρια είναι η ελληνο – αμερικανίδα ιστορικός Lisa Camichos, εγγονή του Γιάννη Καμήτσου, ο οποίος έζησε στο Ορλάντο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και πρωτοστάτησε στην εκτέλεση ενός σχεδίου αποστολής βοήθειας στον χειμαζόμενο από τις συνέπειες της γερμανικής Κατοχής Βόλο.

Την άνοιξη του 1946 οι κάτοικοι του Ορλάντο στην Πολιτεία της Φλόριντας, αποφάσισαν να «υιοθετήσουν» μια ευρωπαϊκή πόλη που κινδύνευε με αφανισμό, αναλαμβάνοντας τη σίτιση και ένδυση του πληθυσμού της για τρεις μήνες, εκτελώντας το «Σχέδιο Ορλάντο», όπως ονομάστηκε. Με παρέμβαση του Πουριανού στην καταγωγή Γιάννη Καμήτσου η πόλη που επιλέχθηκε ήταν ο Βόλος.

Ως το τέλος του Ιουνίου του 1946 η συλλογή ρουχισμού και κονσερβοποιημένης τροφής, η αποθήκευσή τους, η συσκευασία και η αποστολή τους στον Βόλο ήταν μια συνεχής διαδικασία, την οποία υποστήριζαν ολόθερμα οι εθελοντές του Ορλάντο. Η επιτυχής υλοποίηση του σχεδίου ολοκληρώθηκε με τη διενέργεια χρηματικού εράνου και την οργάνωση ενός  παιχνιδιού μπέιζμπολ, τα έσοδα των εισιτηρίων του οποίου  θα ήταν η τελευταία χρηματική βοήθεια προς την πόλη του Βόλου. Η λήξη του αγώνα σηματοδότησε και το πέρας των αποστολών βοηθείας, κατά τις οποίες στάλθηκαν συνολικά περισσότεροι από 46 τόνοι τροφίμων.

Την εκδήλωση, που στόχο έχει να φέρει στο φως ένα άγνωστο σχετικά γεγονός της τοπικής ιστορίας, θα ανοίξει ο ιστορικός Νίκος Τσικρίκης, με μια σύντομη αναφορά στην εικόνα αλλά και την κοινωνική κατάσταση του Βόλου εκείνης της εποχής. Η εκδήλωση είναι ανοικτή για το κοινό και πλαισιώνεται με προβολή οπτικοακουστικού υλικού και παράλληλη μετάφραση.

 

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ