Κυριακή, 21 Απριλίου 2024
ΣΤΟ ΚΡΕΣΕΝΤΟ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΒΟΛΟΥ

Με συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Βόλου στις 9 Σεπτεμβρίου στις 8 το βράδυ στον κήπο του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου στο φως του φεγγαριού θα κορυφωθούν οι ανοικτές για κοινό και σπουδαστές μουσικές δράσεις που διοργανώνει η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Δήμου Βόλου σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Σωματείο Αποδήμων Μαγνήτων «Το Κοινόν των Μαγνήτων» στο πλαίσιο της Εβδομάδας Συμφωνικής Μουσικής που θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο από τις 2 έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2022. Την Ορχήστρα θα διευθύνει ο διεθνούς φήμης Βολιώτης μαέστρος Ερρίκος Φρεζής, καθηγητής της Ακαδημίας Μουσικής του Βερολίνου και μέλος του «Κοινού των Μαγνήτων».

Οι μουσικές δράσεις εκτός της συναυλίας περιλαμβάνουν «Εργαστήρια Ερμηνείας» που θα πραγματοποιούνται για μια εβδομάδα, από Παρασκευή 2 έως Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022, το πρωί από τις 10.30 έως 13.30 και το απόγευμα από 4.30 έως 7.30 και όπως δηλώνει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Βόλου Ανδρέας Μιμαίος θα προσφέρουν τη μοναδική και σπάνια ευκαιρία να παρακολουθήσει κανείς τις πρόβες καθώς και την προετοιμασία του εργαστηρίου ερμηνείας της Συμφωνικής Ορχήστρας Βόλου. Πρόκειται για ένα «Ανοικτό Πανεπιστήμιο» που παρέχει σε κάθε ενδιαφερόμενο τη δυνατότητα να εισέλθει στο χώρο εκεί όπου όλα ξεκινούν για μια μουσική εκδήλωση, μια συναυλία, μια παράσταση μουσικής εκεί όπου συναντώνται καθηγητές και σπουδαστές του Δημοτικού Ωδείου Βόλου, καθώς και κορυφαίοι μουσικοί του βόλου.

Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της συναυλίας το κοινό μπορεί να έρθει σε επαφή με τον μαέστρο, ο οποίος για πρώτη φορά θα παρουσιάσει τη δουλειά του στην πόλη του Βόλου εξηγώντας τα μουσικά κομμάτια αλλά και τον τρόπο που δουλεύει πάνω σε αυτά, γνωρίζοντας και συμμετέχοντας σε αυτό που ονομάζεται «Ορχηστρική Μουσική». Η συμμετοχή είναι δωρεάν με την υποχρέωση δήλωσης στην ηλεκτρονική διεύθυνση dimotikoodeiovolou@gmail.com με των προσωπικών του στοιχείων : ονόματος, επιιθέτου, τηλεφώνου, ηλεκτρονικής διεύθυνσης (email).

Η συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Βόλου, που σηματοδοτεί την κορύφωση της προετοιμασίας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022 στις 8 το βράδυ στον κήπο του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Ερρίκου Φρεζή και περιλαμβάνει ένα ιδιαίτερα διαμορφωμένο πρόγραμμα με έργα συμφωνικής μουσικής και μουσικής Δωματίου σε ένα μουσικό ταξίδι από την Μπαρόκ εποχή μέχρι και τις μέρες μας.

Ο Ερρίκος Φρεζής είναι από το 2004 τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο των Τεχνών Βερολίνου, την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή Σχολή του είδους της. Οκτώ χρόνια ήταν Πρύτανης της εκεί Σχολής Παραστατικών Τεχνών. Ξεκίνησε την σταδιοδρομία του σαν μουσικός προετοιμαστής και πιανίστας στην Κρατική Όπερα της Βιέννης, συνεχίζοντας ως διευθυντής ορχήστρας και διευθύνων μουσικός προετοιμαστής σε γερμανικά θέατρα. Το 2000 διορίστηκε Πρώτος Διευθυντής Ορχήστρας της Όπερας του Freiburg (Γερμανία), όπου έμεινε μέχρι την μετάκληση του στο Βερολίνο. Μετακλήσεις τον οδήγησαν σε σημαντικά Φεστιβάλ όπως του Εδιμβούργου, του Μενουχίν (Gstaad), της Φρανφούρτης ή και σε μεγάλες ορχήστρες και Όπερες, όπως η Κρατική Όπερα του Βερολίνου, η Κρατική Όπερα της Στουττγάρδης, η κρατική Όπερα του Μάνχάϊμ, το Teatro Massimo Bellini (Catania), η Συμφωνική ορχήστρα του BBC, η Όπερα του Graz, η Biennale σύγχρονης μουσικής του Μονάχου καθώς και σημαντικά σύνολα σύγχρονης μουσικής, όπως το Klangforum Wien, το Ensemble Modern και το ensemble recherche – για να αναφέρουμε μερικούς από τους σημαντικότερους σταθμούς του.
Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Συμφωνική Ορχήστρα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης και την Δημοτική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Στο Βερολίνο έχει παρουσιάσει ένα σημαντικό έργο ανακαλύπτοντας ξεχασμένους μουσικούς θησαυρούς, αναπτύσσοντας παράλληλα και το κλασικό ρεπερτόριο.

Με την Συμφωνική Ορχήστρα θα συμπράξει η προσκεκλημένη σολίστ: Irina Loskova (Τσέμπαλο), καθώς και οι σολίστ – καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Βόλου: Απόστολος Μητράς (Βιολί), Κίρα Σαπλαχίδου (Φλάουτο). Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Ανδρέας Μιμαίος
Συντελεστές
Με την Συμφωνική Ορχήστρα θα συμπράξει η προσκεκλημένη Γερμανίδα, ρωσικής καταγωγής σολίστ: Irina Loskova (τσέμπαλο), καθώς και οι σολίστ - καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Βόλου: Απόστολος Μητράς (Βιολί) και Κίρα Σαπλαχίδου (Φλάουτο). Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει αναλάβει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Βόλου Ανδρέας Μιμαίος.
Τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Βόλου αποτελούν οι:
(Φλάουτο) Ελευθερία Φραγκουδάκη, Αντωνοπούλου Βίκυ, Δημητρίου Δήμητρα, Γιαννακοπούλου Ζωή, (Όμποε) Μαρία Τακτικού, (Κλαρινέτο)Αθανάσιος Γατής, (Φαγκότο) Δημήτρης Θεοδωρακάκης, (Τρομπέτα) Βασίλης Στόικος, Δημήτρης Παππάς, (Σαξόφωνο) Κωνσταντίνος Ράπτης, (κλασική κιθάρα) Αργύρης Μπατσκίνης, Μαρία Ζουμπέκη, (Ηλεκτρικό Μπάσο) Βαγγέλης Κουκουσέλης, (Μαντολίνο) Ανέστης Λουλούδης, Ελένη Κοντοβά, (Κρουστά) Βαγγέλης Μπακάλης, Νίκος Χρονόπουλος, Γεωργία Τσούτσουρα, Γιώργος Τασούδης, Δημοσθένης Δερελής (Άρπα/Πιάνο) Παναγιώτης Γαλανόπουλος, (Τσέμπαλο) Ανίτα Λεφάκη, (Βιολί 1) Απόστολος Μητράς, Αμαριλλύς Λιάλιου, Θεοφανώ Μπατσκίνη, Εμμανουήλ Μελετιάδης, Μυρτώ Γκέκου, Χρυσάνθη Παπαπέτρου (Βιολί 2) Άντζελα Μπατίστα, Ασημίνα Χατζηαγγελάκη, Γιάννης Βαίτσης, Δημήτρης Γεωργίου, Βασιλική Σακελλιάδη, (Βιόλα) Βασιλική Αλεξίου, Σπύρος Τάκας (Τσέλο) Άρης Νιζάμης, Γιώργος Ζαφείρης, Ανθή Παντώστη (Κοντραμπάσο) Αθανασία Χατζή, Σγαρδώνης Ραφαήλ, Δημήτρης Αντωνιάδης.
κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ