Τρίτη, 21 Μαΐου 2024
Συναυλία Μουσικής Δωματίου με έργα του 20ού αιώνα για Βιολί και Πιάνο

Η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ και το Δημοτικό Ωδείο Βόλου διοργανώνουν το Σάββατο 20 Ιουνίου και ώρα 20:30 μία μοναδική συναυλία Μουσικής Δωματίου με έργα του 20ού αιώνα για Βιολί και Πιάνο στην αίθουσα συναυλιών «Έρση Σαράτση» του Δημοτικού Ωδείου στην οδό Μεταμορφώσεως 1.

Θα ακουστούν σημαντικά  έργα του 20ού  αιώνα για βιολί και πιάνο που σπάνια ερμηνεύονται. Συγκεκριμένα το μουσικόφιλο κοινό θα έχει την ευκαιρία να  απολαύσει συνθέσεις των Luigi Dallapiccola (Ιταλία), Anton Webern (Αυστρία), Olivier Messiaen (Γαλλία), Arvo Pärt (Εσθονία) και John Cage (ΗΠΑ).
Η επιλογή των συγκεκριμένων κομματιών έγινε διότι  σηματοδοτούν τόσο μια εξέλιξη στο συγκεκριμένο είδος μουσικής, όσο και μια διαφορετικότητα με όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της τεχνοτροπίας του κάθε συνθέτη.

Τα έργα θα ερμηνεύσουν οι Γιώργος Ζαχαρούδης στο Βιολί και η
Μαρία Μυλαράκη στο Πιάνο, ενώ τις συνθέσεις θα συνοδεύει ανάγνωση  κειμένων του Μουσικολόγου Γιούλη Παπαδόπουλου, από την ηθοποιό Μαρίνη Καγιά.

Ο  Γεώργιος Ζαχαρούδης γεννήθηκε το 1972 στη Θεσσαλονίκη. Στα 8 του χρόνια ξεκίνησε μαθήματα βιολιού  στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και πήρε δίπλωμα βιολιού από την τάξη του Δημήτρη Χανδράκη, με βαθμό «Άριστα παμψηφεί». Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες συναυλίες ως μέλος διαφόρων συνόλων μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Υπήρξε μέλος της «Δημοτικής Ορχήστρας Νέων», της «Κρατικής  Ορχήστρας Νέων» και του κουαρτέτου «ΕΞΟΛΚΕΙΣ». Το 1992 εκπροσώπησε την Ελλάδα στη «Συνάντηση Ωδείων της Μεσογείου». Συνεργάστηκε με τη Δημοτική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.  Σπούδασε βιολί στο Πανεπιστήμιο Τέχνης του Graz (Αυστρία)

Είναι κάτοχος καλλιτεχνικού Διπλώματος (σολιστική κατεύθυνση σπουδών) και παιδαγωγικού Διπλώματος (Bachelor). Είναι μέλος της ορχήστρας τανγκό «TANGUANGO» , του κουαρτέτου τανγκό «MALA JUNTA» και του ελληνικού συνόλου παλαιάς μουσικής «Concerto Ellenico». Το 2003 ίδρυσε το τρίο «TRICUERDO» με το οποίο παίζει αποκλειστικά και μόνο αργεντίνικη μουσική.

Εχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναριακών μαθημάτων και Masterclasses. Από το 1998 υπήρξε μέλος της «Recreation Grosses Orchester Graz», από το 2001 της Φιλαρμονικής  ορχήστρας της Όπερας του Graz (Grazer Oper) και τέλος από το 2005 εξάρχων βιολονίστας της ορχήστρας  δωματίου «Grazer Kammerorchester».

 Η Μαρία Μυλαράκη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σε ηλικία 7 ετών αρχίζει τις σπουδές της στο πιάνο και πήρε το δίπλωμα της με «Άριστα παμψηφεί» και Α’ βραβείο από την τάξη της Άννας Τσίτσα-Κούνιο. Είναι διπλωματούχος του Πανεπιστήμιου Μουσικής και Δραματικών Τεχνών του Graz (Universität für Musik und darstellende Kunst Graz) της Αυστρίας και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Magistra der Künste (Master of Art) και Πιάνου-Μουσικής Δωματίου με τον καθηγητή ενώ είναι εγγεγραμμένη στο τμήμα του Διδακτορικού. Έλαβε μέρος σε πλήθος σεμιναρίων. Έχει τιμηθεί με βραβεία η ίδια αλλά και σε διεθνείς διαγωνισμούς μουσικής δωματίου με το Trio Tritonous. Έχει εμφανισθεί ως σολίστ σε ατομικά ρεσιτάλ αλλά και με ορχήστρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.  Είναι ιδρυτικό μέλος του ensemble “Trio Tritonοus” με το οποίο πραγματοποίησε συναυλίες. Συμμετείχε σε πλήθος φεστιβάλ  , έχει ηχογραφήσει η ίδια σόλο όσο και με το Trio Tritonοus στο κρατικό αυστριακό ραδιόφωνο(ORF), όπως επίσης έχει εμφανισθεί κατά επανάληψη σε ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα (ΕΡΤ). H ίδια έχει λάβει πολλές φορές μέρος σε Ensembe σύγχρονης μουσικής καθώς και έχει συμπράξει με την Blasorchester der Kunst Universität Graz και Ensemble Zeitfluss. Είναι μέλος του σχήματος Piandaemonium ( 6 πιάνα-12 πιανίστες). Από το 2009-2012 κατείχε θέση Λέκτορα στο μουσικό τμήμα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας της Θεσσαλονίκης.

 

Πληροφορίες εκδήλωσης:

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. 

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ