Τρίτη, 18 Ιουνίου 2024
Συνεχίζεται η έκθεση ζωγραφικής «Ένας Καλλιτέχνης …γεννιέται»

Συνεχίζεται η έκθεση ζωγραφικής «Ένας καλλιτέχνης… γεννιέται» στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, που διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου, μετά από πρόταση της κ. Νικηφόρου Έλενας, υπό την ευθύνη της οποίας λειτουργεί το Τμήμα Ζωγραφικής στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας.

Οι τέσσερις καλλιτέχνες, των οποίων τα έργα παρουσιάζονται στην έκθεση,  μαθήτευσαν στο συγκεκριμένο Τμήμα. Όλοι έχουν έντονη και διαρκή παρουσία στην εικαστική καλλιτεχνική σκηνή. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα από τα πρώιμα στάδια της καλλιτεχνικής τους πορείας μέχρι τις πρόσφατες  δημιουργίες τους. Γίνεται, έτσι, εμφανής η εξέλιξη τους και η διαμόρφωση του προσωπικού στυλ του καθενός από την καλλιτεχνική τους «γέννηση» μέχρι και την «ενηλικίωση» και πως επέδρασαν στη διαδικασία αυτή  οι πειραματισμοί με υλικά, τεχνικές και θέματα. Συγκεκριμένα συμμετέχουν οι εξής καλλιτέχνες, απόφοιτοι ή σπουδαστές Ανώτατων Σχολών:

Δημοσθένης Προδρόμου: Γεννήθηκε στον Βόλο το 1980. Το 1996 ξεκίνησε τη μαθητεία του στο εργαστήριο ζωγραφικής της Δ/νσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, με υπεύθυνη τη Νικηφόρου Έλενα.  Το 2006  εισάγεται στην Σχολή Καλών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο του Ανατολικού Λονδίνου. Σήμερα ζει και εργάζεται στην Ισπανία, όπου πραγματοποιεί μεταπτυχιακές σπουδές Συντήρησης και Έκθεσης Σύγχρονης Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Χώρας των Βάσκων, στο Μπιλμπάο.

Ασχολείται κυρίως με το κολάζ και έχει πειραματιστεί με διάφορα μέσα έκφρασης, όπως τη γλυπτική, τις κατασκευές και το βίντεο. Χρησιμοποιώντας δημιουργικά  ¨τυπωμένη ύλη¨ από περιοδικά και εφημερίδες, αντί για μπογιά, σχηματίζει ανθρώπινες, κυρίως,  μορφές, ενσωματώνοντας το έντυπο υλικό πάνω στον καμβά με τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματίζεται το επιθυμητό βάθος και η ανάλογη κίνηση στα έργα του,  δίνοντας μια ξεχωριστή δυναμική στη δουλειά του. Έργα του βρίσκονται σε συλλογές στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε πλήθος  ατομικών και ομαδικών εκθέσεων.

 

Νίκο Ορχάνι:  Γεννήθηκε το 1984 στην Κορυτσά της Αλβανίας. Από το 2008 έως σήμερα είναι  tattoo artist. Το 2015 παρακολούθησε μαθήματα αγιογραφίας στη σχολή «Δια Χειρός» στον Βόλο με τον πατέρα Δημήτριο Κατούνη. Από το 2016 παρακολούθησε μαθήματα στο εργαστήριο ζωγραφικής της Δ/νσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, με υπεύθυνη τη  Νικηφόρου Έλενα. Υπό την καθοδήγηση της διαμόρφωσε την προσωπική καλλιτεχνική του ταυτότητα και το καλλιτεχνικό του ύφος και το 2019, ως αποτέλεσμα της άρτιας προετοιμασίας του, πέτυχε την εισαγωγή του στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) της Αθήνας. Σήμερα είναι  δευτεροετής φοιτητής και σπουδάζει στο τμήμα γλυπτικής με καθηγητές τον Νίκο Τρανό και τον Λουκά Λουκίδη.

Στα έργα του επικρατούν εξπρεσιονιστικά στοιχεία. Βασικός στόχος του είναι το έργο του να αποτελέσει το μέσο ενός ανοιχτού διαλόγου μεταξύ καλλιτέχνη και θεατή. Στα ζωγραφικά του έργα προτιμά τα έντονα χρώματα, τις δυνατές γραμμές και τις γρήγορες πινελιές, ενώ αξιοποιεί ως υλικά  το χαρτόνι, τον καμβά και τα ακρυλικά χρώματα. Στις γλυπτικές του δημιουργίες κυριαρχούν το μέταλλο και ο πηλός. Στον Βόλο, έχει παρουσιάσει το έργο του σε μια ατομική έκθεση και διάφορες ομαδικές εκθέσεις.

Γιώργος Θάνος: Γεννήθηκε  το 1997  στις Αλυκές Βόλου. Το 2014 παρακολούθησε μαθήματα στο εργαστήριο ζωγραφικής της Δ/νσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, με υπεύθυνη τη  Νικηφόρου Έλενα. Το 2018  εισήχθη στη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., στο τμήμα ζωγραφικής με καθηγητή τον Δημήτρη Ζουρούδη,  ενώ ολοκλήρωσε τις σπουδές του και στο Τμήμα Νοσηλευτικής της Λαμίας το 2019. Οι καλλιτεχνικές του ανησυχίες τον οδήγησαν στην ενασχόληση και με άλλες μορφές δημιουργικής έκφρασης όπως η  κομμωτική τέχνη, η δερματοστιξία (τατουάζ) και η τοιχογραφία. Στα έργα του κυριαρχούν μορφές ανθρώπων, ζώων ή αντικειμένων που του κεντρίζουν την προσοχή. Κοινός παρονομαστής στα σκίτσα του είναι η συνεχόμενη μαύρη γραμμή. Το 2015, σκιτσογραφίες του φιλοξενήθηκαν στην εφημερίδα Θεσσαλία.  Έχει παρουσιάσει το έργο του σε εκθέσεις στον Βόλο και στη Μακρινίτσα. 

 

Για να διασφαλιστεί η προστασία του κοινού αλλά και του προσωπικού θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ (Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας) και τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τη λειτουργία των κλειστών χώρων και την διεξαγωγή ζωντανών θεαμάτων και ακροαμάτων, όπως έχουν εκδοθεί από τη Γενική Γραμματεία Σύγχρονου Πολιτισμού και αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Συγκεκριμένα θα επιτρέπεται η είσοδος σε θεατές κατόπιν ελέγχου ταυτοπροσωπίας και  επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης. Δεν θα επιτρέπεται η είσοδος με επίδειξη βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για COVID-19 (PCR ή rapid test). Στους θεατές από 4 – 17 ετών θα επιτρέπεται η είσοδος με δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test). Επιπλέον, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για όλους. 

     Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 2421082870, Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 – 14:00. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. επισκεφθείτε την ιστοσελίδα  http://doepap.gr/

 

 

Πληροφορίες εκδήλωσης:

Το ωράριο λειτουργίας της έκθεσης είναι Δευτέρα – Παρασκευή 17:00-21:00.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. 

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ