Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου 2024
logo-doepap
Συνεχίζονται οι παραστάσεις της Παιδικής Σκηνής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.- Δήμου Βόλου «Οι Ηλίθιοι» του Νιλ Σάιμον, σε ειδική διασκευή για Παιδιά

Συνεχίζονται, με μεγάλη επιτυχία,  οι παραστάσεις του αριστουργήματος της σύγχρονης παγκόσμιας δραματουργίας «Οι Ηλίθιοι», ειδικά διασκευασμένου για παιδιά, στο «Θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής Εταιρίας». Πρόκειται για τη νέα παραγωγή της Παιδικής Σκηνής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου, για την θεατρική περίοδο 2017-2018. Τη σπαρταριστή κωμωδία παρακολουθούν μαθητές σχολείων, τόσο του Βόλου όσο και άλλων περιοχών, σε προγραμματισμένες πρωινές και βραδινές παραστάσεις. Ο συγγραφέας των «Ηλιθίων», ο Αμερικανός Νιλ Σάιμον, είναι ένας από τους σημαντικότερους  θεατρικούς συγγραφείς του εικοστού αιώνα. Το έργο παρουσιάζεται διαρκώς, εδώ και 35 χρόνια, σε όλο τον κόσμο.

Η σκηνοθεσία του έργου, που ανεβαίνει σε μετάφραση του  Ερρίκου Μπελιέ, ανήκει στον Γρηγόρη Γαλάτη και τη Μπέτυ Νικολέση, η σκηνογραφία στον Αλέξανδρο Ψυχούλη, η επιμέλεια κοστουμιών στην Ασπασία Μπότα και τον Αλέξανδρο Ψυχούλη και η μουσική στον Τόλη Κόκκινο. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί : Βλάσσης Ζώτης, Γρηγόρης Γαλάτης, Θανάσης Ζέρβας, Γιάννης Κοτσαρίνης, Νιόβη Κωστοπούλου, Σύνθια Μπατσή,  Μπέτυ Νικολέση, Μπάμπης Παυλίδης και Αποστόλης Τσιρώνης.

Ένα πρωινό του 1890 στο ουκρανικό χωριό Κουλιέντσικοφ, φτάνει ένας νεαρός δάσκαλος, ο  Λεόν Τολτσίνσκι,  προκειμένου να διδάξει τη Σοφία,  κόρη του γιατρού του χωριού. Ο ρομαντικός δάσκαλος διακατέχεται από  πάθος για τους μεγάλους κλασσικούς και ονειρεύεται να εμφυσήσει στους νέους του χωριού αυτή του την αγάπη. Ανακαλύπτει, ωστόσο, με φρίκη, πως το συγκεκριμένο χωριό βαραίνει μια παλιά κατάρα διακοσίων ετών η οποία ευθύνεται για την απόλυτη ηλιθιότητα όλων των κατοίκων, χωρίς να εξαιρείται βέβαια ούτε η κόρη του νέου του εργοδότη, την οποία παρόλα αυτά ερωτεύεται παράφορα. Οι κάτοικοι έχουν συνείδηση της ηλιθιότητας τους αλλά εδώ και πολλά χρόνια έχουν συμβιβαστεί με την κατάσταση τους. Έχουν παραιτηθεί από κάθε προσπάθεια να ξεπεράσουν τη βλακεία τους και έμαθαν να ζουν με αυτή. Πολλοί προσπάθησαν στο παρελθόν να λύσουν την κατάρα αλλά ανεπιτυχώς. Θα είναι άραγε ο ιδεαλιστής δάσκαλος ικανός να τα καταφέρει;   Το εγχείρημα είναι δύσκολο γιατί πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε 24 ώρες διαφορετικά θα πέσει και ο ίδιος θύμα της. Ποια σχέση έχει άραγε η λύση της κατάρας με τη μόρφωση της Σοφίας;

Οι σκηνοθέτες της παράστασης σημειώνουν πως πρόκειται για «Ένα ευφυές θεατρικό παραμύθι, γραμμένο με παιγνιώδη και παρωδιακή διάθεση, μία έξυπνη φάρσα, μία σύγχρονη παραβολή, που μιλάει με άκρως ανάλαφρο και χιουμοριστικό τρόπο για τον φόβο, την υποταγή, τις προκαταλήψεις, την άγνοια, τις δεισιδαιμονίες, την χειραγώγηση των ανθρώπων. Στο τέλος, ο έρωτας δίνει τη λύση. Αντιστρέφοντας την αρχαία παροιμιακή φράση, θα  λέγαμε, εκ του εράν το οράν.»

O πολυγραφότατος και πολυβραβευμένος  Νιλ Σάιμον γεννήθηκε το 1927 στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης. Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βίωσε σε νεαρή ηλικία, λόγω της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που ταλάνιζε την αμερικανική κοινωνία, δεν του επέτρεψαν να κάνει ανώτερες σπουδές αλλά το έμφυτο ταλέντο του τον βοήθησε να διακριθεί και να ξεχωρίσει ως ένας από τους καλύτερους συγγραφείς κωμωδίας στην αμερικανική λογοτεχνική ιστορία. Από νωρίς ασχολήθηκε με τη συγγραφή σεναρίων για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Έχει γράψει πάνω από τριάντα θεατρικά έργα και άλλα τόσα σενάρια ταινιών. Ασχολήθηκε με ζητήματα που άπτονται της καθημερινής ζωής και με χαρακτήρες που θα μπορούσε ο καθένας να αναγνωρίσει στο οικείο του περιβάλλον. Καθιερώθηκε στη συνείδηση του κοινού ως ένας από τους κορυφαίους θεατρικούς συγγραφείς με το έργο «Ένα Παράξενο Ζευγάρι» του 1965.

Η παραγωγή εντάσσεται στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης 2017 μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού,  της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Βόλου και του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου.

 

Πληροφορίες εκδήλωσης:
Παραστάσεις: Δευτέρα έως Παρασκευή - 10:30 μέχρι τις 27 Απριλίου 2018. Πληροφορίες-2421181063.,  fb: Τέχνες στο Βόλο, fb: Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Βόλου-Δηπεθε Βόλου.
κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ