Τρίτη, 23 Ιουλίου 2024
«Τα παιδιά γνωρίζουν τα μουσεία της πόλης μας»

 

Οι παιδικοί σταθμοί της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Δήμου Βόλου στα εκπαιδευτικά πλαίσια παιδί και περιβάλλον πραγματοποιήσανε τις ακόλουθες επισκέψεις:

  • Τα προ – νήπια των παιδικών Σταθμών “Αριάδνη” και “Νεφέλη” με αφορμή το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Οι μικροί παλαιοντολόγοι ανακαλύπτουν τους δεινόσαυρους» επισκέφτηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βόλου και γνώρισαν από κοντά το εξαφανισμένο εδώ και εκατομμύρια χρόνια είδος των δεινοσαύρων. Γίνανε παλαιοντολόγοι και με ανασκαφές ανακαλύψανε απολιθώματα. Παράλληλα, με ξενάγηση στο χώρο του μουσείου ακούσανε για την προϊστορία του Βόλου και τον τρόπο με τον οποίο μαθαίνουμε για ζώα και φυτά που έχουν εξαφανιστεί.
  • Τα τμήματα προ – νηπίων του παιδικού σταθμού «Αίολου και Ιάσονα» στα πλαίσια του σχεδίου εργασίας «Ταξίδι στο χρόνο – Βόλος : «η ζωή στην πόλη μου».επισκέφτηκαν το Αθανασάκειο Μουσείο Βόλου. Τα παιδιά συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου με θέμα «Νεολιθική εποχή – ανασκαφές». Ήρθαν σε επαφή και γνώρισαν τον πολιτισμό των ανθρώπων που ζούσαν στον τόπο μας εκείνη την  εποχή, μέσα από ένα γνήσιο απτικό υλικό, άγγιξαν εργαλεία, όπλα, πήλινα σκεύη, κοσμήματα και κατανόησαν ότι, στόχος όλων των ανθρώπων εκείνης της εποχής, οπουδήποτε κι αν έζησαν, ήταν να επιβληθούν στη φύση. Στη συνέχεια στα πλαίσια του προγράμματος του μουσείου, τα παιδιά έφτιαξαν αγγεία και άλλα είδη καθημερινής χρήσης από πηλό.
  • Τα προ – νήπια του παιδικού σταθμού Αίολος στα πλαίσια του σχεδίου εργασίας με θέμα «Ταξίδι στο χρόνο – Βόλος : «η ζωή στην πόλη μου».επισκέφτηκαν το Μουσείο της Πόλης του Βόλου. Τα παιδιά ξεκίνησαν την ξενάγησή τους από το ισόγειο, όπου λειτουργούν χώροι περιοδικών εκθέσεων και εκδηλώσεων και στη συνέχεια θαύμασαν κάτω από αυτούς, ορατά τμήματα αγωγών διανομής και μεταφοράς υδάτων που χρονολογούνται στα μεσοβυζαντινά χρόνια. Στην έκθεση, που αναπτύσσεται στους δύο άλλους ορόφους, είδαν την ιστορική εξέλιξη της πόλης από την εγκατάσταση των Οθωμανών στο κάστρο το 1423 έως το 2014. Μαγεύτηκαν από τις διαφορετικές εικόνες του Βόλου, κάθισαν σε πράσινα θρανία που τα παιδικά τους μάτια δεν είχαν ξανά  αντικρίσει, έντυσαν κούκλες με ρούχα αλλοτινής εποχής και φυσικά ζωγράφισαν την πόλη τους με εικόνες του σήμερα δίπλα σε φωτογραφίες του παρελθόντος.
  • Την Δευτέρα 16 Μαίου 2016,  προνήπια του παιδικού σταθμού Αίολος  της Δ/νσης Εκπαίδευσης του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., πραγματοποίησαν  επίσκεψη στο Εντομολογικό Μουσείο Βόλου . Η επίσκεψη έγινε στα πλαίσια του σχεδίου εργασίας με θέμα <<Άνοιξη, τα έντομα  ξυπνούν >> .

    Δόθηκε στα παιδιά η ευκαιρία να δουν μια εντυπωσιακή συλλογή από έντομα και κυρίως από πεταλούδες που έχουν περισυλλεγεί από διαφορετικές ηπείρους της γης.

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ