Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024
“Τεράστιο κεφάλαιο η αθλητική ψυχολογία”: Συνέντευξη στην “ΘΕΣΣΑΛΙΑ” για το σεμινάριο

Η Διεύθυνση Αθλητισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου θα πραγματοποιήσει διήμερο σεμινάριο αθλητικής ψυχολογίας το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στο αμφιθέατρο του Μεταξουργείου στη Νέα Ιωνία. Ομιλητής θα είναι ο Δρ. Παναγιώτης Γεραμπίνης Παναγιώτης (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Καθηγητής Φυσικής Αγωγής του τμήματος προγραμμάτων και εκδηλώσεων της Διεύθυνσης Αθλητισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ, καθώς και μέλος Δ.Σ. της ΕΠΦΑ Μαγνησίας.

Στο σεμινάριο, που θα έχει ελεύθερη είσοδο, ενώ και τις δύο ημέρες θα διαρκέσει από τις 17.00 έως τις 19.00, θα παρουσιαστούν βασικές ψυχολογικές στρατηγικές τόσο για την καλυτέρευση της εμπειρίας των αθλητών/τριών, όσο και για την ενίσχυση της αθλητικής τους απόδοσης. Περισσότερες λεπτομέρειες έδωσε ο ίδιος ο κ. Γεραμπίνης στην εκπομπή «Στο Πέταλο» του ΣΠΟΡ FM 89,5 και στον διευθυντή της «Θ» Ευθύμη Χούτα. Αναλυτικότερα:

Για τις κατευθύνσεις που θα δοθούν μέσω του σεμιναρίου: «Το κομμάτι της αθλητικής ψυχολογίας είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο. Είναι ολόκληρη επιστήμη που έχει στόχο το κομμάτι της καλυτέρευσης της αθλητικής εμπειρίας των αθλουμένων και γενικότερα τη βελτίωση της απόδοσής τους. Δεν ασχολείται μόνο με τους αθλητές, αλλά και με αθλούμενους σε μαζικά προγράμματα αθλητισμού ή ακόμη και με ανθρώπους που κάνουν γυμναστική στα γυμναστήρια.

Θα εξειδικευτούμε λίγο περισσότερο στην ψυχολογική υποστήριξη των αθλητών. Η αθλητική ψυχολογία είναι ένα εργαλείο που θα τους βοηθήσει και θα τους κάνει καλύτερους. Απευθύνεται σε προπονητές όλων των κατηγοριών και αθλημάτων, αλλά και σε ανθρώπους που αγαπούν τον αθλητισμό και είναι στο οργανωτικό κομμάτι των συλλόγων».

Για το ότι η καλή ψυχολογία ανεβάζει και την αυτοπεποίθηση των αθλητών: «Πολλές φορές ακούμε δηλώσεις προπονητών ή αθλητών μετά από κάποιον αγώνα, που αναφέρουν ότι «η ομάδα έχει καλό κλίμα» ή «η ομάδα έχει καλή ψυχολογία». Χρησιμοποιούνται απλές φτάσεις που μπορούμε πραγματικά να τις δουλέψουμε για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Για παράδειγμα θα αναλύσουμε το θέμα της αυτοπεποίθησης του αθλητή και πόσο σημαντική είναι αυτή μέσα στον αγώνα. Θα δούμε πόσο σημαντική είναι η αυτοσυγκέντρωση και η ανάγκη να υπάρχει συγκεκριμένος στόχος. Θα μιλήσουμε για ορισμένες τεχνικές που μας βοηθούν στη συγκέντρωση των αθλητών, αλλά και στο να τους κάνουμε να διασκεδάζουν στα παιχνίδια τους».

Για το αν θεωρεί ότι οι προπονητές έχουν τη σωστή συμπεριφορά απέναντι στους αθλητές τους: «Καμιά φορά οι προπονητές… ξεφεύγουμε λίγο. Θα βάλω πρώτο τον εαυτό μου που ασχολούμαι με τον παιδικό αθλητισμό από το 1998 και ανατρέχοντας στο παρελθόν θα πω ότι δεν είμαι χαρούμενος για ορισμένα πράγματα που έκανα. Το θέμα είναι να καταλάβουμε που είμαστε και να θέλουμε να το βελτιώσουμε. Ας καταλάβουμε οι προπονητές ότι με συγκέντρωση και ηρεμία μπορούμε να δώσουμε περισσότερα πράγματα στους αθλητές μας, παρά με άναρθρες κραυγές. Με μία διαφορετική αντιμετώπιση όλα θα πάνε καλύτερα».

Για τις ενότητες του σεμιναρίου: «Το σεμινάριο θα έχει δύο ενότητες. Στην πρώτη θα δούμε κάποιες τεχνικές για την απόκτηση αυτοπεποίθησης, για την αυτοσυγκέντρωση, την οριοθέτηση στόχων και το πώς θα δουλεύουμε καλύτερα στην προπόνηση. Η δεύτερη ενότητα θα είναι πιο τεχνική, αλλά εξίσου σημαντική. Έχει να κάνει με τον τρόπο που θα σκεφτόμαστε την προπόνηση. Για το πώς θα μιλάμε στον εαυτό μας και θα βελτιώσουμε την ρουτίνα ενός αθλητή μέσα στους αγώνες ή πως θα αντιμετωπίσουμε το άγχος του. Ουσιαστικά η ενότητα αυτή έχει να κάνει με τη διαχείριση προβλημάτων».

Πηγή: εφημερίδα Θεσσαλία, 19 Οκτωβρίου 2022 

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ