Τρίτη, 16 Απριλίου 2024
Θηλέων Βόλου 1921 – 1981, Ενθυμήματα. Περιοδική έκθεση στο Μουσείο της Πόλης

Την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 7.30 το απόγευμα στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου (Φερών 17, Παλιά) πραγματοποιούνται τα εγκαίνια της έκθεσης «Θηλέων Βόλου 1921 – 1981, ενθυμήματα».

Η έκθεση παρουσιάζει τη δωρεά της συλλογής του Συνδέσμου Αποφοίτων Θηλέων Βόλου στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου. Περιλαμβάνει σπάνια τεκμήρια, φωτογραφίες, έγγραφα και αντικείμενα, όλα τους μοναδικές μαρτυρίες της 60χρονης ιστορίας του Γυμνασίου Θηλέων Βόλου. Στην εκδήλωση θα μιλήσει η καθηγήτρια παιδαγωγικής του ΕΚΠΑ και διευθύντρια του Μουσείου Παιδείας του Πανεπιστημίου Αθηνών  Μαρία Φουντοπούλου.  Η διάρκεια της περιοδικής έκθεσης είναι μέχρι και την Κυριακή 3 Μαΐου 2020.

Έως και την πρώτη δεκαετία του 20ού αιώνα τα κορίτσια μπορούσαν να μορφωθούν στα δημόσια δημοτικά σχολεία Θηλέων, στις ιδιωτικές τεχνικές σχολές και τα Παρθεναγωγεία. Οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Βενιζέλου το 1914 έκαναν δυνατή τη δημιουργία δημόσιων δευτεροβάθμιων σχολείων Θηλέων, με τα πρώτα να ιδρύονται το 1917. Προϊόν αυτής της μεταρρύθμισης, αλλά και βήμα προς τη χειραφέτηση των γυναικών της πόλης, ήταν η ίδρυση του Γυμνασίου Θηλέων Βόλου το 1921.

Αν και ήταν από τα πρώτα που ιδρύθηκαν στην ελληνική περιφέρεια, απέκτησε μόνιμη στέγη -στα διδακτήρια στην οδό Λόρδου Βύρωνος και Κύπρου- μόλις το 1966. Δέκα χρόνια αργότερα οι τάξεις του Γυμνασίου χωρίστηκαν και δημιουργήθηκε το Λύκειο Θηλέων Βόλου. Η λειτουργία τους σταμάτησε με την κατάργηση των αμιγών σχολείων το 1981. Δεν ξεχάστηκαν όμως από τις χιλιάδες μαθήτριές τους, που το 1991 ίδρυσαν τον Σύνδεσμο Αποφοίτων, με σημαντική πολιτισμική παρέμβαση στην κοινωνία του Βόλου.

Η δημιουργία αρχείου ήταν πρωταρχικός σκοπός του Συνδέσμου. Η ανταπόκριση των αποφοίτων ήταν μεγάλη. Με ενθουσιώδη εθελοντική εργασία του Διοικητικού Συμβουλίου και μελών αρχείο οργανώθηκε και άνοιξε στο κοινό πρώτη φορά το 2008 στα γραφεία του Συνδέσμου στην οδό Σπυρίδη και Γαλλίας.

Το Μουσείο της Πόλης του Βόλου λειτουργεί για το κοινό από Τρίτη έως και Κυριακή 10.30 – 13.30 και απογεύματα Τετάρτης και Παρασκευής από τις 18.00 – 21.00 το βράδυ. Τη Δευτέρα είναι κλειστό. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται και το site του μουσείου στη διεύθυνση  http://www.vmoc.gr/

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ