Τρίτη, 18 Ιουνίου 2024
Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc έρχεται στο Βόλο

Η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου σε συνδιοργάνωση  με την εταιρεία παραγωγής «Anemon Productions» και τη στήριξη τοπικών χορηγών φέρνει στην πόλη του Βόλου το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc.

Μετά τις επιτυχημένες προβολές από το 2009 στην Αθήνα και από πέρυσι στην Θεσσαλονίκη, το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ CineDoc έρχεται από τον Οκτώβριο και στον Βόλο, προβάλλοντας- παράλληλα με τις δύο παραπάνω πόλεις- βραβευμένα ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ που θα ξεκινήσουν μια συζήτηση γύρω από θέματα που απασχολούν το κοινό τους κατ’ αρχήν, κι ύστερα γύρω απ’ το ίδιο το είδος. Οι προβολές θα γίνονται μια φορά τον μήνα, Σάββατο και ώρα 20:00, στο Κινηματοθέατρο «Αχίλλειον». Όλες ξενόγλωσσες ταινίες είναι υποτιτλισμένες στα ελληνικά.

Οι προβολές θα διαρκέσουν από τον Οκτώβριο του 2016 μέχρι τον Μάιο του 2017, θα προβληθούν 8 ντοκιμαντέρ διαφορετικής θεματικής. Αυτό που προσπαθεί να κάνει το CineDoc, το οποίο αποτελεί ιδρυτικό μέλος ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού δικτύου, του Moving Docs, που έχει στόχο την προώθηση επιλεγμένων ντοκιμαντέρ, είναι στην ουσία κι αυτό που χρειάζεται το ντοκιμαντέρ: να υποστηρίξει ουσιαστικά την προβολή, και να την αναγάγει σε κάτι παραπάνω απ’ αυτό, να την κάνει μια εμπειρία. Μετά το πέρας κάθε προβολής, θα ακολουθεί ενημέρωση από κάποιον ειδικό επί του θέματος, ο οποίος θα απαντά και σε ερωτήσεις του κοινού, ουσιαστικά υποστηρίζοντας ακριβώς αυτήν την αίσθηση της εμπειρίας, βοηθώντας τον κόσμο κατ’ αρχήν να μην αισθάνεται ότι πηγαίνει παθητικά να καταναλώσει κάτι, αλλά να αποκτά κι εκείνος έναν ρόλο στην ίδια ιστορία: να κάνει ερωτήσεις, να προβληματιστεί, να συμμετάσχει. Κι αυτό είναι τελικά που κάνει τον κόσμο να ενδιαφέρεται για το ντοκιμαντέρ: το ότι έχει ανάγκη από απαντήσεις. Το κοινό έχει ανάγκη αυτή τη διαδραστικότητα, κι αυτήν την αντιπληροφόρηση που μπορεί να αποκτήσει μέσα απ’ το ντοκιμαντέρ.

Το πρώτο ντοκυμανταιρ που θα προβληθεί το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016 στις 20:00, είναι το «Sonita» του Rokhsareh Ghaemmaghami / 90’ / 2015 / Ιράν, Γερμανία, Ελβετία. Η Σονίτα Αλιζαντέχ είναι μια 19χρονη αφγανή πρόσφυγας. Όταν ήταν 10 ετών, οι γονείς της προσπάθησαν να την πουλήσουν για νύφη. Κατέφυγε στο Ιράν, όπου οι γυναίκες απαγορεύονται να τραγουδούν, και μέσα από τα ραπ τραγούδια της καταγγέλλει την καταπίεση των γυναικών. Εμφανίζεται ο κίνδυνος  να επιστρέψει στο Αφγανιστάν και η Σονίτα προσπαθεί να διαφύγει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Το πρόγραμμα του CineDoc για το 2016-2017 για τον Βόλο είναι το εξής:

12/11/2016: A Good American, του Friedrich Moser

03/12/2016: Becoming Zlatan, των Fredrik και Magnus Gertten

14/01/2017: First Position, της Bess Kargman

11/02/2017: Monster in the Mind, της Jean Carper

04/03/2017: Bikes vs Cars, του Fredrik Gertten

08/04/2016: Επόμενος Σταθμός: Ουτοπία, του Απόστολου Καρακάση

06/05/2016: Ο Πιο Μακρύς Δρόμος, της Μαριάννας Οικονόμου

 

 

 

Πληροφορίες εκδήλωσης:
Εισιτήρια μπορείτε να προμηθευτείτε την ημέρα των προβολών στο Ταμείο του θεάτρου από τις 18:30.  
κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ