Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου 2024
logo-doepap
Το μυστήριο του τρισδιάστατου χώρου στην τέχνη, την καθημερινότητα και τη φυσική επιστήμη, θέμα εκδήλωσης στο Μουσείο Πόλης

Το Παγκόσμιο Σωματείο Αποδήμων Μαγνήτων «Το Κοινόν των Μαγνήτων» σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, στο πλαίσιο της Έκθεσης «Στερεοσκοπικές Φωτογραφίες του Βόλου, μια τρισδιάστατη ξενάγηση στον σύγχρονο Βόλο», διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Το μυστήριο του τρισδιάστατου χώρου στην τέχνη, την καθημερινότητα και τη φυσική επιστήμη».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου (Φερών 17, Παλιά) την Τετάρτη 3 Απριλίου 2019 και ώρα 19.00, με ομιλητές τα μέλη του Κοινού των Μαγνήτων Δρ Χρίστο Ξενάκη, Επίτιμο Σύμβουλο Φυσικών Επιστημών και Ευστάθιο Ζαφραντζά, Οικονομολόγο.

Από τα αρχαία χρόνια ο άνθρωπος προσπαθούσε να κατανοήσει και να αναπαραστήσει την τρισδιάστατη πραγματικότητα της φύσης, τον τρισδιάστατο χώρο (πλάτος, ύψος, βάθος), τα τρισδιάστατα αντικείμενα όπως τα αντιλαμβάνονται οι αισθήσεις του, κυρίως η όραση.

Έψαχνε τρόπους να αναπαραστήσει την πραγματικότητα στη ζωγραφική, στη φωτογραφία, στον κινηματογράφο, στην αρχιτεκτονική και γενικότερα στην τέχνη και να την κατανοήσει με την βοήθεια της φυσικής επιστήμης. Η αναπαράσταση του τρισδιάστατου χώρου σε δισδιάστατο επίπεδο του έθετε προβλήματα, που προσπάθησε να λύσει με λιγότερη ή μεγαλύτερη επιτυχία.

Τον απασχολούσε το ερώτημα με ποιον εσωτερικό μηχανισμό του εγκεφάλου βλέπουμε με τα δυο μάτια μας την τρισδιάστατη φύση γύρω μας και αν αυτή η πραγματικότητα που βλέπουμε είναι αντικειμενική ή υποκειμενική.

Αν ζούσαμε σε διαφορετικές συνθήκες, πώς θα αντιλαμβανόμασταν τον χώρο γύρω μας; Αν π.χ. μπορούσαμε να ταξιδέψουμε με ταχύτητες πολύ μεγάλες, δηλαδή κοντά στην ταχύτητα του φωτός ή αν μπορούσαμε να βρεθούμε σε περιοχές με εξαιρετικά ισχυρό βαρυτικό πεδίο, π.χ. κοντά σε μια μαύρη τρύπα, πώς θα αντιλαμβανόμασταν το χώρο γύρω μας; Ερωτήματα που πρώτος έθεσε ο Α. Αϊνστάιν και μέσω της θεωρίας της Σχετικότητας έδωσε απαντήσεις. Με τη βοήθεια προσομοιώσεων σε ισχυρούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, μπορούμε να αισθητοποιήσουμε τα συμπεράσματα για το χώρο, που προκύπτουν από τις θεωρίες της σύγχρονης φυσικής.

Σήμερα βρισκόμαστε στην αυγή της εποχής της εικονικής πραγματικότητας. Με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας μπορούμε να δημιουργούμε εικονική πραγματικότητα η οποία, όπως ισχυρίζονται κάποιοι ειδικοί, μπορεί να είναι ακόμη και … καλύτερη από την αντικειμενική πραγματικότητα!

Οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση θα μπορέσουν, επίσης, να επισκεφτούν την έκθεση στερεοσκοπικών φωτογραφιών «Μια τρισδιάστατη ξενάγηση στον σύγχρονο Βόλο», του κ. Ευσταθίου Ζαφραντζά, η οποία λειτουργεί στο χώρο του Μουσείου της Πόλης του Βόλου.

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ