Ο Δήμος Βόλου και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Πολιτισμού του «Δημοτικού Οργανισμού Εκπαίδευσης Παιδιού, Αθλητισμού, Πολιτισμού- Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο» ( ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ), εξασφάλισε για δεύτερη χρονιά τη μετάδοση τεσσάρων σπουδαίων παραστάσεων του Royal Ballet, του διασημότερου θιάσου μπαλέτου της Μεγάλης Βρετανίας, στο Κινηματοθέατρο Αχίλλειον σε συνεργασία με τον όμιλο ANTENNA, φέρνοντας το κοινό του Βόλου πιο κοντά στα παγκόσμια πολιτιστικά δρώμενα.
Οι μοναδικές παραστάσεις που μεταδίδονται στο πλαίσιο του προγράμματος “Royal Opera House live cinema” έχουν γνωρίσει τεράστια επιτυχία, αποκτώντας φανατικό κοινό τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Το ευρείας κλίμακας ρεπερτόριο του Royal Ballet του Λονδίνου περιλαμβάνει μεγάλα κλασικά μπαλέτα, έργα κληρονομιά του Frederick Ashton και του Kenneth MacMillan, καθώς και νέες παραγωγές από τους διασημότερους σύγχρονους χορογράφους.
Τη σεζόν 2014-2015 το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τέσσερις ακόμα εξαιρετικές παραγωγές, σε απευθείας μετάδοση από το Covent Garden Theater του Λονδίνου. Οι παραστάσεις θα μεταδοθούν σε 14 πόλεις της Ελλάδος, της Κύπρου και της Σερβίας από επιλεγμένους πολιτιστικούς χώρους και θέατρα, συμπεριλαμβανομένων των Μεγάρων Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης.
Το αναλυτικό πρόγραμμα των τεσσάρων παραστάσεων, που εξασφάλισε ο όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ, με τους παγκόσμιους σταρ του μπαλέτου σε απευθείας σύνδεση από το Covent Garden του Λονδίνου είναι:
MANON
KENNETH MACMILLAN
16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014
H Μανόν Λεσκό είναι μια ωραία νεαρή γυναίκα που γίνεται βορά της ηθικής διαφθοράς στο Παρίσι του 18ου αιώνα. Ο Kenneth MacMillan ζωντανεύει υπέροχα την ιστορία της Μανόν, που αναπαράγει τη βαρβαρότητα και την παρακμή, όπως περιγράφεται στο πασίγνωστο μυθιστόρημα του Αβά Πρεβό, και τον αδύναμο χαρακτήρα της ίδιας της Μανόν –διχασμένης ανάμεσα στον έρωτά της για τον ποιητή Ντε Γκριέ και τον πόθο της για πλούτη και προσοχή.
Οι περίπλοκοι χαρακτήρες περιλαμβάνουν τον σκληρόκαρδο Μεσιέ Ζε Εμ, τον πομπώδη Δεσμοφύλακα, τον Λεσκό, απατεώνα αδελφό της Μανόν, και την κοκέτα Ερωμένη του, αλλά η ψυχή του μπαλέτου είναι τα ντουέτα που δημιούργησε ο MacMillan για τη Μανόν καi τον Ντε Γκριέ, τα οποία είναι ανάμεσα στα πιο έντονα, συναισθηματικά και ερωτικά φορτισμένα κομμάτια που χορογραφήθηκαν ποτέ.
ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΛΙΚΗΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ
CHRISTOPHER WHEELDON
16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014
Το μεγάλου μήκους μπαλέτο του Christopher Wheeldon που βασίστηκε στο έργο του
Lewis Carroll είναι ένα παραμύθι γεμάτο ζωντάνια και αναγνωρίσιμους χαρακτήρες, όπως ο Τρελοκαπελάς που χορεύει κλακέτες, ο μονίμως τσιτωμένος Άσπρος Κούνελος και η γρουσούζα και φωνακλού Ντάμα Κούπα. Ο Wheeldon, μαζί με τον συνθέτη Joby Talbot και τον σκηνογράφο Bob Crowley, δημιούργησαν ένα γνήσιο μπαλέτο για όλη την οικογένεια, στο πνεύμα του αγαπημένου κλασικού παιδικού βιβλίου του Carroll. Οι λάτρεις του μπαλέτου θα εκτιμήσουν τις αναφορές σε άλλα γνωστά έργα –υπάρχει μια παρωδία του Rose Adagio από την Ωραία Κοιμωμένη με τάρτες μαρμελάδας αντί για λουλούδια –το μπαλέτο είναι, πάνω απ’ όλα, μια ιδιοφυής απεικόνιση του παράλογου ονειρικού κόσμου του Carroll, με εκπληκτική
χορογραφία, συναρπαστική μουσική και μαγευτική σκηνοθεσία.
Η ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΚΥΚΝΩΝ
MARIUS PETIPA
17 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015
Η Λίμνη των Κύκνων, αναμφίβολα το πιο σημαντικό από τα ρομαντικά μπαλέτα, είναι η σαγηνευτική ιστορία μιας νεαρής γυναίκας που μεταμορφώνεται σε κύκνο, και ένας θερμός φόρος τιμής στη δύναμη του έρωτα. Η Λίμνη των Κύκνων είναι μια τέλεια σύνθεση χορογραφίας και μουσικής και, παρ’ όλο που ο Tchaikovsky δεν έζησε για να δει την επιτυχία της, η πρώτη μελωδία της είναι συνώνυμη με το ίδιο το μπαλέτο και ενέπνευσε γενιές χορευτών, ενώ πέρασε στην κουλτούρα όλου του κόσμου. Από τις πρώτες μέρες του Vic Wells Ballet, η Λίμνη των Κύκνων στάθηκε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του Royal Ballet. Στο στήσιμο αυτής της παραγωγής, ο σκοπός του Anthony Dowell ήταν να επιστρέψει σε μια αυθεντική εκδοχή της χορογραφίας που δημιούργησαν οι μεγάλοι Marius Petipa και Lev Ivanov για το Θέατρο Μαρίνσκι το 1895. Τα σκηνικά της Yolanda Sonnabend αναπαριστούν τη Ρωσική Αυτοκρατορική Αυλή εκείνης της περιόδου σ’ ένα εμπνευσμένο κράμα ιστορικής ακρίβειας και γοτθικής φαντασίας. Οι σκηνές της αυλής στην Πρώτη και στην Τρίτη Πράξη έχουν μια σκοτεινή μεγαλοπρέπεια βασισμένη στο πολυτελές στυλ του Carl Fabergé, ενώ οι περίφημες «λευκές» πράξεις στην άκρη της
λίμνης είναι γεμάτες ομίχλη, σκιές και φεγγαρόφωτο.
Η ΚΑΚΟΦΥΛΑΓΜΕΝΗ ΚΟΡΗ
FREDERICK ASHTON
5 ΜΑΪΟΥ 2015
Το τελευταίο μεγάλου μήκους μπαλέτο του Frederick Ashton είναι μια από τις πιο χαρούμενες δημιουργίες του, εμπνευσμένο από την αγάπη του για την ύπαιθρο του Σάφολκ. Βασίζεται σε ένα γαλλικό μπαλέτο του 1828 και η διασκευή της αρχικής μουσικής του Ferdinand Hérold έγινε από τον John Lanchbery. Η Κακοφυλαγμένη Κόρη έγινε μια τεράστια επιτυχία κατά την πρεμιέρα της το 1960 και παρέμεινε ένα αγαπημένο έργο στο ρεπερτόριο του Royal Ballet. Το μπαλέτο έχει να επιδείξει μερικές από τις πιο όμορφες χορογραφίες του Ashton –το νεανικό πάθος της Λιζ και του αγαπημένου της, του Κολάς, εκφράζεται με μια σειρά από pas de deux
γεμάτα ζωντάνια. Το μπαλέτο διανθίζεται με χιούμορ και στη σκηνή στροβιλίζονται κότες που χορεύουν, κακότροποι φύλακες και μισοπάλαβοι επίδοξοι μνηστήρες. Ο Ashton ενσωμάτωσε με τρυφερότητα στοιχεία λαϊκών χορών στη χορογραφία του, από έναν χορό με τσόκαρα του Λάνκασιρ μέχρι ένα μαγιάτικο γαϊτανάκι, κάνοντας την Κακοφυλαγμένη Κόρη το πιο έντονα αγγλικό έργο του Royal Ballet. Τα ζωηρόχρωμα σκηνικά του Osbert Lancaster ενισχύουν τη δυναμικότητα του έργου.