Πέμπτη, 23 Μαΐου 2024
ΤΡΙΘΕΚΤΗ

Μεγάλη χριστουγεννιάτικη λατρευτική εκδήλωση διοργανώνει ο Δήμος Βόλου  και η Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ στο πλαίσιο του εορταστικού προγράμματος,   σε συνεργασία με τον Τομέα Ψαλτικής Τέχνης και Μουσικολογίας της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014.

Στον Ι. Ν. Μεταμορφώσεως Βόλου ώρα 18:00 – 20:00 μμ θα τελεστεί (θα αναβιώσει) η απολησμονημένη Ακολουθία ΤΡΙΘΕΚΤΗ του Βυζαντινού Ασματικού (Κοσμικού) Τυπικού, το οποίο εγκαταλείφθηκε από την ορθόδοξη λατρευτική πράξη μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, στα 1453. Αποκατάσταση της Ακολουθίας για λατρευτική χρήση, μελοποίηση των υμνογραφικών κειμένων της και έντυπη έκδοσή της πραγματοποίησε το έτος 2000 ο Ομότιμος Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικολογίας του Ε.Κ.Π.Α. Γρηγόριος Θ. Στάθης με την σύμφωνη γνώμη και έγκριση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου. Έκτοτε, η Ακολουθία τελείται κάθε χρόνο σε πολλούς Ι. Ναούς της Πρωτεύουσας και πολλών άλλων Μητροπόλεων ανά την Ελλάδα, αλλά και σε άλλες ομόδοξες χώρες του εξωτερικού. Στο Βόλο θα τελεστεί για πρώτη φορά.

Στην Ακολουθία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος. Θα ψάλουν: Στο Δεξί Αναλόγιο, ο Χορός Ψαλτών “Τρίκκης Μελωδοί” (από τα Τρίκαλα) με Χοράρχη τον Επίκουρο Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικολογίας του Ε.Κ.Π.Α. Δημήτριο Μπαλαγεώργο και στο Αριστερό Αναλόγιο, ο Χορός Ψαλτών του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Βόλου με Χοράρχη τον Διευθυντή του Τομέα Ψαλτικής Τέχνης και Μουσικολογίας, Επίκουρο Καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών Κων/νο Χαριλ. Καραγκούνη. Την Ακολουθία θα προλογίσει με ειδική διάλεξη επί του Ασματικού Τυπικού ο καθηγητής Δημήτριος Μπαλαγεώργος. Ας σημειωθεί, ότι ο Χορός Ψαλτών “Τρίκκης Μελωδοί” τελεί την ΤΡΙΘΕΚΤΗ στα Τρίκαλα, κάθε χρόνο, τα τελευταία 12 έτη, κατά την προεόρτιο περίοδο των Χριστουγέννων. Η παρουσία του στο Βόλο θα συμβάλει τα μέγιστα στην άριστη τέλεση της Τριθέκτης στην πόλη μας, δημιουργώντας κλίμα κατάνυξης και ψυχικής ανάτασης ενόψει της μεγάλης γιορτής της χριστιανοσύνης. 

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ