Τι γίνεται όταν ο γραπτός λόγος συναντά τη θεατρική έκφραση και το πεζό κείμενο «ζωντανεύει» και μεταμορφώνεται μέσα από τη μαγική τέχνη της προφορικής αφήγησης;
Τον ιδιαίτερο αυτό συνδυασμό επιχειρεί να παρουσιάσει στο κοινό του Βόλου το Τμήμα Δημιουργικής Απασχόλησης Νέων και Ενηλίκων της Δ/νσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου, διοργανώνοντας μια βραδιά Λόγου και Έκφρασης, με ενήλικες μαθητές δύο διαφορετικών εργαστηρίων, την Πέμπτη 1η Ιουνίου, ώρα 20:00, στη στοά, πλησίον του Διαύλου (Σκενδεράνη 11).
Για πρώτη φορά φέτος στη διάρκεια της εκπαιδευτικής χρονιάς λειτούργησε στο Δίαυλο το Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής όπου οι συμμετέχοντες, μέσα από τη μεθοδική προσέγγιση των λογοτεχνικών κειμένων αλλά και τη συστηματική εξάσκηση πάνω στις δομές, τα μέσα, τα είδη και τις φόρμες της αφήγησης, είχαν την ευκαιρία ν΄αποκτήσουν μια πιο στενή, ευχάριστη και ωφέλιμη επαφή με τον κόσμο των βιβλίων και της λογοτεχνίας και να δημιουργήσουν στα είδη του έντεχνου και οργανωμένου γραπτού λόγου (πεζογραφία και ποίηση).
Συγκεκριμένα, ενήλικες μαθητές του εργαστηρίου Δημιουργικής Γραφής έγραψαν καθημερινές ιστορίες της πόλης, ο καθένας με το δικό του μοναδικό και ξεχωριστό τρόπο.
Η διδασκαλία και η τελική επιμέλεια των κειμένων-ιστοριών ανήκει στον Γιάννη Αντάμη, απόφοιτο του Μεταπτυχιακού προγράμματος Σπουδών στη Δημιουργική Γραφή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και συντονιστή του Εργαστηρίου Δημιουργικής Γραφής που πραγματοποιήθηκε στο Δίαυλο.
Στην εκδήλωση της ολοκλήρωσης της φετινής χρονιάς συμμετέχουν οι παρακάτω μαθητές με το έργο της όπως αναφέρονται: Παπαστάμου Νικέλλα, “Ο Φώτης” / Αναγνώστου Ιωάννα, “Στο τσιπουράδικο” / Νάνου Μαρίζα, “Muddy Waters” / Κοπάνου Αργυρώ, “Ελπίδας μήνυμα” / Ζορμπά Ιωάννα, “Ζουμπούλια” / Στεργίου Γιώργος, “Η ζημιά” / Schipper Frank, “Το πέσιμο” / Χριστοδουλίδης Λεωνίδας, “Το στοίχημα” / Τσουκάλη Βικτώρια, “Μεγάλη Παρασκευή” / Αυγέρη Μαρία, “Πρωινή βόλτα στην πόλη” / Μπεκίρη Φρειδερίκη, “Διασταύρωση Ερμού με Σπυρίδη γωνία” / Κοντογεωργίου Ασημίνα, “Η συγχώρεση”
/ Μπιζένης Δημήτρης, “Το δεκάευρω”.
Στη συνέχεια, μαθητές του Ερασιτεχνικού Θεατρικού Εργαστηρίου της Δ/νσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.Π.Ε.ΘΕ. Δήμου Βόλου, θα αφηγηθούν αυτές τις καθημερινές ιστορίες της πόλης με τη γλαφυρότητα και την εκφραστικότητα που διέπουν τη θεατρική τέχνη.
Στόχος της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. είναι μέσα από τη λειτουργία του Ερασιτεχνικού Θεατρικού Εργαστηρίου, να ενισχύσει τη Θεατρική Παιδεία, να δώσει τη δυνατότητα δημιουργικής απασχόλησης σε όλους εκείνους που ενδιαφέρονται για το Θέατρο αλλά και να ενεργοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής τονώνοντας την πολιτιστική ανάπτυξη της καλλιτεχνικής ζωής στην πόλη.
Στο Ερασιτεχνικό Θεατρικό Εργαστήρι δίνονται μαθήματα υποκριτικής, αυτοσχεδιασμού, κίνησης και φωνητικής. Μέχρι σήμερα το Ερασιτεχνικό Θεατρικό Εργαστήρι έχει παρουσιάσει με ιδιαίτερη επιτυχία, έργα τόσο από το ελληνικό όσο και από το ξένο δραματολόγιο αλλά και σπουδαία κείμενα της λογοτεχνίας μας.
Τη διδασκαλία αφήγησης των ιστοριών καθώς και τη σκηνοθεσία επιμελήθηκε ο Δημήτρης Δακτυλάς, ηθοποιός-σκηνοθέτης καθώς και υπεύθυνος επιμορφωτής του Θεατρικού Εργαστηρίου.
Οι συμμετέχοντες μαθητές του Θεατρικού Εργαστηρίου είναι: Αγγελάκη Δέσποινα,
Βασιλείου Μαρία, Γιατζιτζάκης Γιώργος, Γουλιώτου Γιούλη, Διακουμής Κων/νος, Εμμανουηλίδης Τάσος, Καραγγιάνη Ράνια, Μαργαρίτη Σοφία, Μαυρομάτη Γαλάτεια, Νταβανάς Δημήτρης, Ντόβα Ευμορφία, Ντόγκα Χρυσάνθη, Παπαδημητρίου Ελένη, Τσίρης Νικήτας.