Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΙΤΑΛΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΣΤΟ ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ

Στo πλαίσιo του Δικτύου Ελληνο-Ιταλικής Πολιτιστικής Συνεργασίας, υπό την αιγίδα του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, για δεύτερη χρονιά η Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου και η Κινηματογραφική Κοινότητα φιλοξενούν το Ιταλικό Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους «10 ταινίες μικρού μήκους στον γύρο του κόσμου».

Το φεστιβάλ θα παρουσιαστεί στο Αχίλλειον την Τρίτη 30 και Τετάρτη 31 Οκτωβρίου στις 20.30 με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Η πρωτοβουλία ανήκει στον  Πολιτιστικό Σύλλογο AIAL  Λέρου, που συνεργάζεται με ιταλοελληνικούς συλλόγους και  φέρνει στην Ελλάδα το 3° Φεστιβάλ Ιταλικών Ταινιών Μικρού Μήκους “10 Corti in giro per il mondo”.

Οι ταινίες, που διατίθενται δωρεάν από το Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου Μικρού Μήκους σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και της Διεθνής Συνεργασίας, αντιπροσωπεύουν μια επιλογή από τα πιο ενδιαφέροντα και αντιπροσωπευτικά έργα των Ιταλών σκηνοθετών τα τελευταία δύο χρόνια στο είδος  της κωμωδίας, του δράματος και του ντοκιμαντέρ. Οι ταινίες μικρού μήκους, σε ιταλική γλώσσα με αγγλικούς υπότιτλους, συγκεντρώνονται σε δύο DVD διαρκείας περίπου 80′ το καθένα, για να διευκολυνθεί η προβολή σε δύο βράδια.

Θα παρουσιαστούν οι ταινίες:

Insetti | Έντομα, di Gianluca Manzetti – 2017 – 20’ Ένα μικρό έντομο ενεργοποιεί ένα συναγερμό διαμερίσματος. Αυτό το μικρό γεγονός θα σηματοδοτήσει τη συνάντηση μεταξύ του ανιψιού του ιδιοκτήτη, του παλιού και ασταθούς γείτονα και του εκκεντρικού θυρωρού της πολυκατοικίας. Οι τρεις θα βρεθούν φυλακισμένοι σε έναν στροβιλισμό παρερμηνειών και βίας, στους οποίους μπορούν να συμβούν τα πάντα.

Ab Ovo, di Luca Ferri – 2016 – 25’ Σε ένα παράδεισο έρημο και εχθρικό, ανανεώνεται η ζωή και μια υπόσχεση αγάπης στη σκιά ενός μοναχικού δέντρου. Ο Αδάμ και η Εύα εξακολουθούν να έχουν μια πιθανότητα και μια τελευταία ευκαιρία για την θεραπευτή και την δημιουργία μια νέας γενιάς πιο αξιοπρεπών ανθρώπων.

Birthday, di Alberto Viavattene – 2017 – 15’ Νύχτα. Μια παράνομη νοσοκόμα περιπλανιέται μέσα στα δωμάτια ενός γηροκομείου. Το μόνο πράγμα που μισεί περισσότερο από τη δουλειά της είναι οι ηλικιωμένοι. Με την είσοδο της στο δωμάτιο 12, που καταλαμβάνεται από τρεις αδελφές, ανακαλύπτει ότι μια από αυτές μόλις έκλεισε τα εκατό χρόνια: πρέπει να υπάρχει ένα γενέθλιο δώρο κάπου… που θα αλλάξει τη ζωή τους για πάντα.

Respiro | Αναπνοή, di Andrea Brusa e Marco Scotuzzi – 2016 – 7’ Όταν μια πρόσφυγας από την Συρία πρέπει να διασχίσει τα ιταλικά σύνορα, ανακαλύπτει ότι μόνο ένα πράγμα μπορεί να την σώσει: η αναπνοή της.

Denise, di Rossella Inglese – 2017 – 15’ Η Denise είναι μια έφηβη με εμμονή την γνώμη των άλλων. Έχει συνειδητοποιήσει ότι παρακολουθείται συνεχώς από μια τηλεκάμερα και εμφανίζεται στον θεατή με τολμηρό και προκλητικό τρόπο.

Koala, di Cristina Puccinelli – 2017 – 15’ Ένα κορίτσι ξυπνά σε ένα παράξενο δωμάτιο, δεν θυμάται τίποτα από το προηγούμενο βράδυ, ούτε όταν βλέπει το αγόρι που την φιλοξενεί. Αρχίζει να φοβάται.

Pastarelle | Γλυκάκια, di Gianluca Manzetti – 2016 – 16’ Οι Agostino και Annalisa είναι ένα περίεργο νεαρό ζευγάρι: ο Agostino είναι ένας ανερχόμενος τελειομανής ηθοποιός που πλήττεται από μια σειρά εμμονικών τελετουργιών, η Annalisa είναι μια γλυκιά και στοργική κοπέλα, περισσότερο μητέρα από αρραβωνιαστικιά, και βοηθά τον Agostino σε όλες τις πρωτοβουλίες του με το παραπάνω, σαν να είναι δικές της.

Timballo | Πίτα, di Maurizio Forcella – 2017 – 17’ Για να μαγειρευτεί το καλύτερο πιάτο στον κόσμο χρειάζεται ειδικά συστατικά.

Bismillah, di Alessandro Grande – 2017 – 14’ Η Σαμίρα είναι Τυνήσια, είναι 10 ετών και ζει παράνομα στην Ιταλία με τον πατέρα της και τον αδελφό της ηλικίας 17 ετών. Μια νύχτα θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα πρόβλημα μεγαλύτερο από αυτήν.

Yonder, di Roberto Cinardi – 2017 – 23’ Ο Ναθάν δεν έχει δει άλλο άτομο εδώ και δεκαετίες, αφού οι βόμβες έχουν πέσει και η ζωή στη γη έχει σχεδόν εξαλειφθεί. Ο δικός του είναι ένας άδειος κόσμος, αλλά δεν είναι μόνος.

 

 

 

 

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ