Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024
Φεστιβάλ Μουσικής ΧΕΙΜΩΝΑΝΘΟΣ IV

ΧΕΙΜΩΝΑΝΘΟΣ IV: «Claude Bolling, Κοντσέρτο για κλασική κιθάρα και τζαζ τρίο» (24.2.2018) και «Μουσική και Ανάλυση: Κουιντέτο για κιθάρα κι έγχορδα σε Ρε μείζονα του Luigi Boccherini» στον κύκλο «Κυριακάτικα Πρωινά στο Δ.Ω.Β. (25.2.2018)

Με δύο πολύ ενδιαφέρουσες και ιδιαίτερες μουσικές προτάσεις θα συνεχιστεί το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Μουσικής «Χειμωνανθός» ΙV το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018.

Έτσι, το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου και ώρα 8.30 μ.μ στην αίθουσα εκδηλώσεων «Έρση Σαράτση» του Δ.Ω.Β. οι μουσικοί: Αποστόλης Αντωνακόπουλος (κοντραμπάσο), Χρήστος Σαρκατζής (κιθάρα), Κώστας Τσαφής (πιάνο) και Δημήτρης Χατζηνικολάκης (ντράμς), προερχόμενοι από διαφορετικά μουσικά background, συναντιόνται για πρώτη φορά επί σκηνής παρουσιάζοντας ένα πολύ ιδιαίτερο μουσικό έργο του 20ου αιώνα, «Claude Bolling, Κοντσέρτο για κλασική κιθάρα και τζαζ τρίο». Από τα blues έως την jazz, από τον Bach στη σύγχρονη μουσική και από πρωτόγονους ήχους στον λυρισμό…. Ο Claude Bolling ( 1930) δημιουργεί μια ατμοσφαιρική περιήγηση σε μια τεράστια ποικιλία μουσικών ιδιωμάτων. Αντικαθιστώντας την ορχήστρα με ένα τζαζ τρίο επιτυγχάνει έναν ευφάνταστο και πρωτότυπο ηχητικό συνδυασμό. Το πρόγραμμα συμπληρώνεται από το έργο του Κ. Τσαφή (1979) “ Nuance”, μια σύνθεση όπου η σύγχρονη μουσική συνδιαλέγεται με τα στοιχεία της τζαζ.

Την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 11.30 π.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων «Έρση Σαράτση» του Δ.Ω.Β. θα παρουσιαστεί με ένα πολύ ιδιαίτερο τρόπο το πολύ γνωστό έργο του Luigi Boccherini «Κουιντέτο για κιθάρα κι έγχορδα σε ΡΕ μείζονα (G 448), μέρος του οποίου αποτελεί και το πολύ γνωστό «Fandango» (3ο μέρος του έργου). Αρχικά, λοιπόν, ο συνθέτης και μουσικολόγος Ανδρέας Μιμαίος θα κάνει την ανάλυση του συγκεκριμένου έργου, ενώ στη συνέχεια το έργο θα παρουσιαστεί από το σύνολο σπουδαστών του Δ.Ω.Β. (τάξη κιθάρας του Αργύρη Μπατσκίνη και τάξη βιολιού του Απόστολου Μητρά). Τη διδασκαλία του μουσικού συνόλου έχει κάνει  ο μουσικός και καθηγητής του Δ.Ω.Β. Αργύρης Μπατσκίνης. Παίζουν οι: Θεοφανώ Μπατσκίνη (βιολί Ι), Μυρτώ Γκέκου και Χρυσάνθη Παπαπέτρου (βιολί ΙΙ), Κατερίνα Παπανικολάου, Βασιλική Αναστασίου και Μαρία Ζάρρα (κιθάρα / βιόλα), Σοφινίκη Μπατσκίνη και  Νίκος Τσικουρόπουλος (κιθάρα / τσέλο). Σολίστ στη κιθάρα ο Αργύρης Μπατσκίνης.

Ο Απόστολος Αντωνακόπουλος γεννήθηκε το 1978 στην Κατερίνη. Σπούδασε κοντραμπάσο με τον Ε. Πολίτη στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Παν. Μακεδονίας και συνέχισε την σταδιοδρομία στην Γερμανία όπου παρακολούθησε μαθήματα με τον B.Paradzik στην Musikhochschule Freiburg. Συνεργάστηκε με ορχήστρες και μουσικά σχήματα στην Γερμανία και την Ελλάδα και είναι μέχρι σήμερα μέλος της Villingen-Schwenningen Sinfonieorchester. Διδάσκει Κοντραμπάσο στα Δημ. Ωδεία Βέροιας και Πτολεμαΐδας και ίδρυσε στην Κατερίνη πρόσφατα το μουσικό εργαστήρι Κοντραμπάσου και προσχολικής αγωγής Minibass Academy στο οποίο μπορούν να συμμετάσχουν παιδιά από 4 χρονών.

Ο Χρήστος Σαρκατζής γεννήθηκε στη Βέροια το 1986. Πήρε το δίπλωμα σολίστ στο Δημ. Ωδείο Βέροιας με καθηγητή τον Λ. Μπέκιο και είναι απόφοιτος του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Παν. Μακεδονίας, με καθηγήτρια την Έ. Παπανδρέου. Έχει παρακολουθήσει πολυάριθμα σεμινάρια με καταξιωμένους κιθαρίστες και βραβευτεί σε διαγωνισμούς. Δραστηριοποιείται, εκτός της κλασσικής κιθάρας, με διάφορα είδη μουσικής δίνοντας συναυλίες και δισκογραφώντας. Την φετινή σχολική χρονιά είναι καθηγητής στο Μου. Σχολείο Πτολεμαΐδας.

Ο Κωνσταντίνος Τσαφής γεννήθηκε στη Βέροια το 1979. Σπούδασε στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου με καθηγητές τη Μ. Κωλέττη και το Χ. Παπαγεωργίου. Έχει συμμετάσχει ως πιανίστας σε συναυλίες με σύνολα ελεύθερου αυτοσχεδιασμού καθώς και σύνολα σύγχρονης μουσικής και έχει παίξει σε πρώτες εκτελέσεις έργα Ελλήνων συνθετών για πιάνο και μουσικής δωματίου συνεργαζόμενος πάντοτε με τους συνθέτες. Ασχολείται ενεργά και με τη σύνθεση. Μαθήτευσε στην ταξη του καθηγητή Luc Van Hove λαμβάνοντας Πτυχίο και Μεταπτυχιακό στη Σύνθεση (2012-2015) Luca School of Arts, Lemmens Institute, Λουβέν (Βέλγιο) και συνεχίζει σπουδές με το συνθέτη Ανάργυρο Δενιόζο. Το έργο του εκτείνεται από τη λεγόμενη σύγχρονη κλασσική μουσική έως τη μουσική για θέατρο, επένδυση εικόνας, θεατρικό αναλόγιο και τραγούδι. Έργα του  παρουσιάστηκαν στην Ελλάδα και στο Βελγιο από διεθνώς αναγνωρισμένους ερμηνευτές όπως οι Glenn Van Looy, Geert Callaert, Ivan Meylemans. Έχει εμφανιστεί σε σημαντικά φεστιβάλ ως πιανίστας, συνθέτης και αυτοσχεδιαστής.

Ο Δημήτρης Χατζηνικολάκης γεννήθηκε στη Βέροια το 1985 και σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Πολυτεχνείο Ξάνθης. Ασχολείται με τα τύμπανα από το 1999. Σε αυτήν την πορεία των 18 ετών έχει παίξει ποικίλα είδη μουσικής και έχει δώσει δεκάδες ζωντανές εμφανίσεις, με παρουσία και στην δισκογραφία.

 

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ