Τρίτη, 21 Μαΐου 2024
Η αναμονή μέσα στην πανοπλία των αιώνων-Perfomance work in Progress

Το Φεστιβάλ Βόλου 2016 φιλοξενεί την Performance Work in Progress με τίτλο Η ΑΝΑΜΟΝΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΟΠΛΙΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ. Σπουδή στο έργο του Heiner Müller.

Χοροθεατρική Ομάδα «ΗΝΕΜΟΕΙΣ»

 

Στους αιώνες του ολοκληρωτισμού τα φαντάσματα επιπλέουν ανάμεσα μας. Στο τέλος του ανθρώπου και στο τέλος της ανθρωπότητας όπου το έγκλημα έγινε συνηθισμένη πράξη, ο Heiner Müller δεν σταματάει να μιλάει για το σώμα. Το σώμα του μάρτυρα που επιστρέφει από τη χώρα των νεκρών για να αφηγηθεί την εμπειρία του μέσα στο ρημαγμένο τοπίο του 20ου αιώνα, όπου τα αρπαρκτικά πουλιά καραδοκούν αυτούς που κάποτε ήταν άνθρωποι.

Το έργο είναι βασισμένο στο θεατρικό έργο του Γερμανού συγγραφέα, σκηνοθέτη και θεωρητικού του θεάτρου Heiner Müller, που σήμερα φαίνεται να εκπροσωπεί ιδανικά την τρέχουσα κυριαρχούσα αντίληψη για το επικείμενο τέλος του δυτικού πολιτισμού. Στο έργο αυτό ο Müller εκφράζει ποιητικά, ρητά, σκληρά, ανεπιφύλακτα και κυρίως αδιαπραγμάτευτα την απαισιοδοξία του για το μέλλον της ανθρωπότητας, γεγονός που στους καιρούς του στιγματίστηκε από τη διανόηση. Πρόκειται, όπως περιέγραψε ο ίδιος το έργο του, για «[…] ένα τοπίο εντεύθεν του θανάτου», για το αποτέλεσμα μιας κατεδαφισμένης κοινωνίας.

Σήμερα όμως αποτελεί το έμβλημα μιας ολόκληρης γενιάς, επειδή διείδε με ακρίβεια τη ροπή και την πορεία μας στο μέλλον, διατυπώνοντας με σαφήνεια τους φόβους και τις ανησυχίες της εποχής μας, αναδεικνύοντας την απουσία της ουσιαστικής επικοινωνίας που απορρέει από ένα αποτυχημένο σύστημα.

 

Αρχική πρόταση κειμένου – Σκηνοθεσία: Μαρία Μεντέζ

Επεξεργασία κειμένου: Άρης Τσαούσης, Μυρτώ Περβολαράκη

 

Σκηνικό: Ελπινίκη Καμόσου

Κοστούμια: Ισιδώρα Πάσχου, Βάντα Μαυροειδή

Επιμέλεια Μουσικής: Μαρία Μεντέζ, Ηλίας Μητσάκης

Επιμέλεια Φωτισμού: Μαρία Μεντέζ

 

Ερμηνεύουν: Ασπασία Σπυροπούλου, Μαριάννα Καλλιά, Ελίνα Τζαβάρα, Δέσποινα Πολλαναγνωστάκη, Πόλυ Βλάχου

 

Ήχος – Φώτα: Γιάννης Σαλάχας

Φωτογραφία: Μιχάλης Καλαϊτζάκης

 

 

 

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ