Τετάρτη, 22 Μαΐου 2024
“Η Εύθυμη Χήρα” του Franz Lehár

Το βραβευμένο πρόγραμμα The Met:Live in HD, μετά τις ιδιαίτερα επιτυχημένες παραστάσεις «Μάκβεθ», «Γάμοι του Φίγκαρο», «Κάρμεν», «Ο Kουρέας της Σεβίλλης» και  «Οι Αρχιτραγουδιστές της Νυρεμβέργης»  παρουσιάζει το Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015 την όπερα «Η Εύθυμη Χήρα» του Franz Lehár σε απευθείας μετάδοση  στο «Αχίλλειον» στις 19:55.

“ Η ΕΥΘΥΜΗ ΧΗΡΑ ”είναι μία τρίπρακτη όπερα που βασίζεται σε ποιητικό κείμενο των Βίκτωρ Λεόν και Λέο Στάιν, οι οποίοι στηρίχτηκαν στη γαλλική κωμωδία “Ο διπλωματικός ακόλουθος” του Ανρί Μεγιάκ (1861). Η υπόθεση διαδραματίζεται σε ένα υπερχρεωμένο φανταστικό κρατίδιο-γερμανικό πριγκιπάτο- το Ποντεβέντρο όπου ένας βαθύπλουτος παντρεύεται μια νεαρή κοπέλα την Άννα Γκλάβαρι. Όταν πεθαίνει, η χήρα του και κληρονόμος της περιουσίας πηγαίνει στο Παρίσι για να ζήσει μια μεγάλη ζωή. Ο αρχηγός του φανταστικού κρατιδίου δυσανασχετεί με την προοπτική να φύγει και να πάρει μαζί της την τεράστια περιουσία ερωτευόμενη μάλιστα και κάποιον Γάλλο. Έτσι αναθέτει σε έναν νεαρό ακόλουθο της πρεσβείας τον γοητευτικό  Ντανίλο Ντανίλοβιτς να κατακτήσει την χήρα και να την παντρευτεί προκειμένου η περιουσία να μείνει στην χώρα του. Ο νεαρός υπήρξε παλιός έρωτας της Άννας κι έτσι τα συναισθήματα που ξαναζωντανεύουν και από τις δύο πλευρές είναι αληθινά. Αν και η αποστολή του Ντανίλο θα αποδειχτεί αρκετά περίπλοκη, το τέλος θα είναι αίσιο.

Ο Φραντς Λέχαρ (Franz Lehar, 30 Απριλίου 1870 – 24 Οκτωβρίου 1948)  ήταν Αυστριακός μουσικοσυνθέτης και ο σημαντικότερος μετά τον Γιόχαν Στράους.Γεννήθηκε στην  Ουγγαρία και πέθανε στην Αυστρία. Ο πατέρας του διηύθυνε μία από τις μπάντες του ιππικού. Ξεκίνησε ως βιολιστής. Σπούδασε βιολί και σύνθεση στο Ωδείο της Πράγας και ο Αντονίν Ντβόρζακ τον παρότρυνε να ασχοληθεί με τη σύνθεση. Ο Φραντς Αποφοιτώντας το 1899 ανέλαβε βοηθός μπάντας πλάι στον πατέρα του ενώ το 1902 έγινε αρχιμουσικός στο περίφημο Θέατρο του Βην, όπου την επόμενη χρονιά παρουσιάστηκε η πρώτη του οπερέτα Γυναίκες της Βιέννης.Αργότερα ανέλαβε διευθυντής στρατιωτικής μπάντας για να αφοσιωθεί τελικά στη σύνθεση και ειδικά της οπερέτας.

Η οπερέτα που τον καθιέρωσε διεθνώς και η οποία κατέληξε να θεωρείται πρότυπο πάνω στο οποίο ασχολήθηκαν όλοι οι νεότεροι σε αυτό το μουσικό είδος ήταν  Η ΕΥΘΥΜΗ ΧΗΡΑ (1905). Ακολούθησαν και άλλες οπερέτες ανάμεσαστις οποίες Ο κόμης του Λουξεμβούργου (1909), Παγκανίνι (1925), O τσαρέβιτς(1926), Η χώρα του μειδιάματος (1929), Τζουντίττα (1934). Σε πολλές από αυτέςπρωταγωνιστούσε ο διάσημος τενόρος Ρίχαρντ Τάουμπερ, για τον οποίο ο Λέχαρσυνέθεσε έξι από τις οπερέτες του. Η σχέση του Λέχαρ με τους ναζί ήταν δύσκολη,καθώς ο συνθέτης είχε συχνότατα συνεργαστεί με Εβραίους συγγραφείς ενώ και ησύζυγός του ήταν εβραϊκής καταγωγής. Ο συνθέτης πέθανε το 1948 στο Μπαντ Ισλ, λουτρόπολη και θέρετρο των Αψβούργων. Χαρακτηριστικό της μουσικής του Λέχαρ θεωρείται το πλήθος των ιδεών που αναπτύσσεται αβίαστα σε μια συμπαθητική μελωδική γραμμή.

 

Ακολουθεί η παράσταση «ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΟΥ ΧΟΦΜΑΝ» του Jacques Offenbach στις 31 Ιανουαρίου, με τον συναρπαστικό τενόρο Vittorio Grigolo στον ρόλο του βασανισμένου ποιητή και ακούσιου τυχοδιώκτη ενώ οι Hibla Gerzmava, Erin Morley και Christine Rice ερμηνεύουν τις τρεις ηρωίδες – που η καθεμιά τους είναι μια εξιδανικευμένη ενσάρκωση της λαχτάρας του Χόφμαν

 

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ