Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024
Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ

Εγκαινιάζεται  την Παρασκευή 18 Μαΐου, στις 21.00,  η ανοιξιάτικη ομαδική έκθεση  καλλιτεχνών στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο.

35 εικαστικοί καλλιτέχνες ερμηνεύουν με  τα δικά τους  εκφραστικά μέσα το στίχο «την Άνοιξη αν δεν τη βρεις τη φτιάχνεις»  του νομπελίστα ποιητή  Οδυσσέα Ελύτη καταθέτοντας τη δημιουργική τους πρόταση.

Η πρωτοβουλία ανήκει στη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου  που προσκαλεί καλλιτέχνες και δημιουργικές ομάδες δίνοντας ακόμη μια φορά την  ευκαιρία για συλλογική καλλιτεχνική δημιουργία.

Στην έκθεση προσκλήθηκαν να λάβουν μέρος  επαγγελματίες καλλιτέχνες, απόφοιτοι Ανωτάτων Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας και του εξωτερικού, Βολιώτες που δημιουργούν στην πόλη  ή αλλού, καθώς  και  καλλιτέχνες του Εικαστικού Συλλόγου της Λάρισας.

Οι καλλιτέχνες ανταποκριθήκαν άμεσα  στην πρόσκληση και  με ενθουσιασμό που ενέπνευσε ο εμβληματικός στίχος.

Η Άνοιξη υπάρχει παντού, γύρω μας και μέσα μας. Η Άνοιξη της φύσης και η αναγέννησή της, η άνοιξη της ψυχής, των ερωτικών σκιρτημάτων, της ευωδιάς και των τιτιβισμάτων, αλλά και η άνοιξη του μαρτυρίου και  της χαρμολύπης,  του αγώνα της απελευθέρωσης, των εξεγέρσεων, με «το μέγιστο  μήνυμα είναι το σταυραναστάσιμο», όπως καταλήγει ο πρόσφατα χαμένος Βολιώτης ποιητής, Γιάννης Τσίγκρας. Στην καθημερινότητα της μεγάλης πόλης  όλοι αντιλαμβανόμαστε και πολύ περισσότερο οι καλλιτέχνες την πολλαπλότητα των συναισθημάτων και ερεθισμάτων που μας προκαλεί  και ιδιαίτερα φέτος που  πολύ πρόωρα και ορμητικά μας κατέκλυσε.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Μάγδα Αστέρη, Βαγγέλης Βλαχοδήμος, Βάσω Βούλγαρη, Λίλια Γεωργουλά, Νεκταρία Γιακμογλίδου, Έρικα Γκουτενσβάγκερ, Κατερίνα Διακομή, Παναγιώτης Δραντάκης, Δήμητρα Εξάρχου, Ουρανία Καλαμπουκά, Νίκη Καμόσου, Κατερίνα Κασσαβέτη, Κώστας Κομνηνός, Γιώργος Κουρκούβελος, Βάντα Μαυροειδή, Ιωακείμ Μιναρετζόπουλος, Δημήτρης Μοράρος, Κάκη Μπαξεβανίδου, Κερασία Ντάτσιου, Κατερίνα Ξανθά, Γιώργος Παπαδημητρίου, Καλυψώ Παπαδοπούλου, Κλειώ-Αναστασία  Παπαϊωάννου,  Βασιλική Πέρκα, Νίκος Ποδιάς, Έλλη Σαμαλίδου, Ιφιγένεια Σδούκου, Ζωή Σεϊτάνη, Νίκος Σίσκος, Έρη Σκυργιάννη, Αναστασία-Ζωή Σουλιώτου, Αντιγόνη Τέκα, Ιωάννα Τερλίδου, Μαρία Τριανταφύλλου, Αγλαΐα Χριστιανού.

Η Χρύσα Δραντάκη, επιμελήτρια της έκθεσης σημειώνει  μεταξύ άλλων στο έντυπο της έκθεσης: «Τον πολυσήμαντο χαρακτήρα της Άνοιξης, που  ιδιαίτερα φέτος   πολύ πρόωρα και ορμητικά μας κατέκλυσε,  κλήθηκαν  να αποδώσουν οι καλλιτέχνες. Ανταποκρινόμενοι  με  αμεσότητα  και θέρμη,  που προκάλεσε ο εμβληματικός στίχος,  δημιουργούν  με συμβολισμούς, βιωματικές ή εννοιολογικές απεικονίσεις,   και  «φτιάχνουν» τη δική τους άνοιξη αναζητώντας τη δική τους αλήθεια.

Με  την πολυμέρεια  καλλιτεχνικών προσεγγίσεων, οι συνθέσεις των έργων τους προκύπτουν   ως ομαδοποίηση πολλαπλών εικόνων, όπου η εμπειρία και ο βιωμένος χώρος όπως τον συλλαμβάνει η φαντασία, όχι μόνον  με τη ματιά του γεωμέτρη, αλλά για να διαφανεί η διαλεκτική του έξω και  του μέσα,  η αισθητική του κριμένου, η διαφορετική χροιά,  καταλήγει  ως  θέαση   που σημαίνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα (Γκαστόν Μπασλάρ). Ακολουθώντας την τόλμη των ποιητών σε «αποδράσεις της φαντασίας» και σε μια στοχαστική αναγωγή της δημιουργούν   εικόνες παραστατικές, όχι αποκλειστικά αφηγηματικές αλλά αναγωγικές μιας εσωτερικής πραγματικότητας. Την πληθώρα των ερεθισμάτων αναμορφώνουν επεξεργαζόμενοι διαχρονικές πηγές που διαπερνούν το υποσυνείδητο με όχημα άλλοτε  την παραστατικότητα, άλλοτε τις έννοιες, τα σύμβολα, κάποιοι δίνοντας έμφαση και εμψυχώνοντας το υλικό,  ώστε να  κάνουν ορατά τα υποτιθέμενα, τα επιθυμητά και  τα σημαινόμενα πίσω από την εικόνα, αναζητώντας τις πηγές που  διεγείρουν αλληλουχίες και συνειρμούς.

Μια πληθωρική συσσώρευση καλλιτεχνών, οι οποίοι,  ευρηματικοί με διαφορετικές καταβολές  και με το  ιδιαίτερο απόσταγμα  που ο καθένας  διαθέτει, σφυγμομετρούν τον παλμό της τέχνης του σήμερα, εικονοποιούν  με διαφορετικές επεξεργασίες ενεργοποιώντας ένα  συναδερφικό  δημιουργικό διάλογο και  καθιστώντας παράλληλα   το κοινό μέτοχο μιας πνευματικής επικοινωνίας.

Με αφορμή τον εμβληματικό  στίχο  οι καλλιτέχνες  «έφτιαξαν» τη δική τους Άνοιξη…γιατί διαφορετικά, όπως καταλήγει  ο ίδιος ο  ποιητής «Και ή πας να παίξεις τρικυμία ή πνίγεσαι»…».

 

Τη βραδιά των εγκαινίων θα ακολουθήσει στις 22.00 στον πεζόδρομο, το δρώμενο:

«Με τη ζυγιά των ζουρνάδων…»

Με τους μουσικούς: Νίκο Μούτσελο,  Ιάκωβο Μπαδιακούδη,  Βαγγέλη Μπαντελά.

Και όταν οι τέχνες συναντούν την άνοιξη πολλές δημιουργικές ομάδες συμπράττουν σε ένα παράλληλο πρόγραμμα εκδηλώσεων, το παρακάτω:

Τρίτη 22/5, στις  21.00: Ποιητική και μουσική βραδιά από την ποιητική σκηνή Volos Poetry Slam.

Συμμετέχουν οι: Μάρω Αισώπου, Κασσιανή Αμυγδαλίτση, Ελένη Καραβασίλη, Κώστας Νέλλας, Ποιητής εκ Πηλίου, Έλλη Σαμαλίδου, Έλενα Ψαραλίδου.

Μουσική επιμέλεια, ηλεκτρικό πιάνο, τραγούδι , Κασσιανή Αμυγδαλίτση,   κιθάρα τραγούδι, Κώστας Νέλλας.

Τετάρτη 23/5, στις 21.00: «Μάης 68» -Τέχνη και εξέγερση,

από τη Χρύσα Δραντάκη και το Εργαστήρι «Ταξίδια με [την ] Τέχνη»  (διάλεξη-προβολή) Τρίτη 5/6-Ημέρα Περιβάλλοντος-Κηποτεχνική με μέλη του «Ιππόκαμπου»

Παρασκευή 8/6, στις 21.00: «Μόλις, δηλαδή σε λίγο…»

Χοροθεατρικό δρώμενο από Τμήμα ενηλίκων  της Δημοτικής Σχολής Χορού

Ιδέα-χορογραφία: Ελένη Φραγκουδάκη, σε μουσική:Mr. Schmitt, Odj Box, Opa Tsupa

Χορεύουν οι: Μαρκέλλα Καραπάνου, Βάσω Μαμούρα, Βάντα Μαυροειδή, Δάφνη Παπαδάκη, Αγγελική Παπαδοπούλου, Βέρα Πετρίδου, Ρωξάνη Σεβαστού, Ελένη Φραγκουδάκη

Παρασκευή 22/6, στις 21.00: “…of a fusion era”,

Χορός από Τμήμα της Δημοτικής Σχολής Χορού

Ιδέα-χορογραφία: Άντζελα Καλαντζή, σε μουσική Nicolas Jaar

Χορεύουν οι: Άννα Βογιατζή, Νεφέλη Καφενταράκη, Βασιλική Κοκκίνου, Μαριάννα Λυμπέρη, Ιωάννα Μακρή, Κατερίνα Νυστάζου, Εβίτα Παπαζήση, Αναστασία Συργιάννη

Κατασκευές εξωτερικού χώρου και εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αποτυπώματα» με τη συνεργασία των:

Μαρίας Τζήμα, αρχιτέκτων μηχανικός-αρχιτέκτων τοπίου και Σοφίας Τζήμα- γραφίστριας

Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου Βόλου

 

 

 

 

 

 

 

 

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ