Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2024
Η ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΔΗΜΟΥ ΒOΛΟΥ ΣΤΗΝ 2η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ

Για τις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας οι Φιλαρμονικές αποτελούν το μουσικό σημείο αναφοράς και τις κύριες εκφράσεις της μουσικής κουλτούρας του κάθε τόπου.  Στις 5 Μαΐου, στις 12:00 στην Αίθουσα Τέχνης του Δήμου Κοζάνης, η Πανδώρα φιλοξένησε τη Φιλαρμονική Δήμου Βόλου και τη Φιλαρμονική Εταιρεία Βόνιτσας σε ένα ιδιαίτερο μουσικό πρόγραμμα.

Η Φιλαρμονική Δήμου Βόλου Εντυπωσίασε το κατάμεστο θέατρο, παρουσιάζοντας  σε πρώτη εκτέλεση πανελλαδικά την πρωτότυπη Ουβερτούρα  «Sherlock Holmes and doctor Watson»,  καθώς και με το πρόγραμμα της: “Κανσόνα Αραμπιάτα”, ” Έξοδος “- Χατζηδάκι & Μαρκόπουλο. Στο τέλος της εκδήλωσης  ο μαέστρος της Φιλαρμονικής Β. Τασούδης μετέφερε τους χαιρετισμούς και τις ευχαριστίες  του προέδρου του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου  για την πρόσκληση και απέδωσε αναμνηστικό της μυθικής Αργούς στον Δήμαρχο Κοζάνης  που είναι και το σήμα κατατεθέν για την πόλη μας.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας οι Φιλαρμονικές Δήμου Βόλου, Βόνιτσας και Κοζάνης “Πανδώρα”,  συνόδεψαν την πανσεβάσμια  Εικόνα της Παναγίας  Ζιδανιώτισσας,  οι οποίες δημιούργησαν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, συναισθηματικά φορτισμένη με όμορφες μελωδίες, καθώς ακολουθούσαν  τα λάβαρα της Αναστάσεως όλων των Ενοριών, εκπρόσωποι Πολιτιστικών Φορέων της Κοζάνης ενδεδυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές, Πρόσκοποι της Περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας και τιμητικό άγημα του Στρατού.

Κάθε χρόνο την Παρασκευή της Διακαινησίμου η σεπτή Εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας, η οποία φυλάσσεται ως πολύτιμος θησαυρός στην Ιερά Μονή Παναγίας Ζιδανίου νομού Κοζάνης, κομίζεται στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Κοζάνης, και το απόγευμα της Κυριακής του Θωμά, με μία μεγαλοπρεπή λιτανεία, μεταφέρεται στον ιστορικό Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου.  Εκατοντάδες Κοζανίτες, μικροί και μεγάλοι, με κεριά στα χέρια, υπερπλήρωσαν  τόσο τον περικαλλή Ιερό Ναό των Αγίων Ισαποστόλων, όσο και τους δρόμους κατά τους οποίους πραγματοποιήθηκε η λιτανεία της Ιερής Εικόνας. Η λιτανεία μέσω των κεντρικών δρόμων κατευθύνθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλεως, με τον Σεβασμιότατο  να τελεί δέηση μπροστά από το Δημαρχείο, ενώ πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό από το ιστορικό Καμπαναριό του Αγίου Νικόλαου.

Ως τιμής ένεκεν που ηγείτο την πομπή η Φιλαρμονική Δήμου Βόλου προκάλεσε  συγκίνηση στο τέλος της εκδήλωσης  με την απόδοση του Εθνικού Ύμνου και στην συνέχεια του εμβατηρίου  «Μακεδονία Ξακουστή»  με το πλήθος των ευσεβών πιστών  να τραγουδά  το ομώνυμο εμβατήριο σε μια παράδοση που χάνεται στα βάθη των αιώνων και  να ξεπερνούσε τους 5.000 πιστούς  σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας.

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ