Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024
«Η Μάρω η Κάλω και οι καλικάντζαροι» 22 Δεκεμβρίου μία θεατρική παράσταση της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του Δ. Ο. Ε. Π. Α. Π. – ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ. Δήμου Βόλου

Χριστούγεννα πλησιάζουν, ο χειμωνιάτικος κρύος καιρός, ευνοεί να ξεδιπλωθούν αναμνήσεις αλλοτινών καιρών, τότε που οι άνθρωποι κοντά στη φωτιά, έλεγαν ιστορίες με γεγονότα φανταστικά ή πραγματικά που κατά καιρούς, έχουν συμβεί στο χωριό και μεταφέρθηκαν ως τις μέρες μας, από στόμα σε στόμα και από γενιά σε γενιά.  Η «Μάρω, η Κάλλω και οι Καλικάντζαροι», είναι μία θεατρική παράσταση της θεατρικής ομάδας της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, με συντονιστή την κ. Μπέντα Νικολέττα. Θα πραγματοποιηθεί στις 22 Δεκεμβρίου και ώρα 18:30 στο θέατρο του πολιτιστικού κέντρου, Ν. Ιωνίας (Διεύθυνση: Σταδίου με Μανδηλαρά). Ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι, με μικρές παραλλαγές, εμπνευσμένο από τη λαϊκή παράδοση, που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους.

Τα λαϊκά παραδοσιακά παραμύθια, αφηγούνταν οι γονείς στα παιδιά τους, και οι παππούδες στα εγγόνια τους, για ψυχαγωγία. Ένα από τα στοιχεία που διακρίνουμε σε αυτά τα παραμύθια είναι ο σύντομος, αποφθεγματικός και καμιά φορά, αινιγματικός λόγος, καθώς και οι εκπλήξεις. Τα διακρίνει επίσης η επανάληψη, όπως στο δημοτικό τραγούδι. Παρατηρούμε ακόμη ότι στις λαϊκές αφηγήσεις σπανίζει ο πλάγιος λόγος. Έτσι η αφήγηση παίρνει δραματική ζωντάνια, καθώς επαναλαμβάνονται αυτούσια τα λόγια των δρώντων προσώπων.

ΕΙΣΟΔΟΣ:ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Συντελεστές παράστασης

Γενική επιμέλεια, Οργάνωση: Μπέντα Νικολέττα

Καλλικάντζαροι: Παχή Έφη, Αισώπου Πένυ, Καρπούζα Αριστέα, Κωνσταντέλου Ελένη, Μπακαλέξη Κατερίνα, Θεοδώρου Αφροδίτη, Βούζα Νατάσα, Τζανερη Λίτσα, Καρατζούλα Λίτσα, Ζαχαρνή Θάλεια, Γάτου Ελένη, Λιάπη Κερασία.

Μάνα: Ανέστη Δήμητρα. Μάρω: Μπάλλας Διονύσης. Κάλω: Μπελέτη Ζησούλα. Μυλωνάς: Φιλιππίδου Ευτυχία

Μουσική επιμέλεια: Κασσίδης Χρήστος. Χορογραφίες: Ζίλτσοβα Ελένη. Σκηνικά: Κοτίνα Μαίρη, Γιαννουλίδου Σοφία, Αναγνώστου Πολυξένη, Στεφούδη Παγώνα, Κουτσούμπα Κατερίνα.

Κομμώσεις – μακιγιάζ: Ι.Ε.Κ. Βόλου, τμήμα κομμωτικής τέχνης, υπεύθυνος: Ζάνας Μιχαήλ (κομμωτήριο Michel).

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ