Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024
«Η Μέθοδος Γκρόνχολμ» από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Δήμου Βόλου και προγραμματισμός της νέας παραγωγής.

Η σκηνοθεσία της νέας παραγωγής του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Βόλου είναι του Γρηγόρη Γαλάτη και η μετάφραση του Γιώργου Καραμίχου και της Μαρίας Τσατσαρώνη.

Τα σκηνικά ανήκουν στον Αλέξανδρο Ψυχούλη και η μουσική στον Κωστή Δρυγιανάκη. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Νιόβη Κωστοπούλου, Γρηγόρης Γαλάτης, Θανάσης Ζέρβας και Βλάσης Ζώτης.

Το ιδιαίτερης δύναμης κείμενο του βραβευμένου Καταλανού συγγραφέα Τζόρντι Γκαλθεράν κρατά αμείωτη την αγωνία των θεατών από το πρώτο λεπτό μέχρι και το ανατρεπτικό φινάλε της παράστασης.

«Η Μέθοδος Γκρόνχολμ», που έκανε τον Καταλανό συγγραφέα παγκοσμίως γνωστό, πρωτοπαίχτηκε στο Εθνικό Θέατρο της Καταλονίας το 2003 και έκτοτε παρουσιάσθηκε σε πολλές σκηνές ευρωπαϊκών θεάτρων. Το 2005 προβλήθηκε η ταινία με τίτλο «El Metodo» βασισμένη στο έργο και κέρδισε δύο βραβεία Goya, το ένα από τα οποία ήταν αυτό του καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου.

Η ιδέα για του έργου βασίζεται σε ένα πραγματικό εύρημα. Σε ένα κάδο σκουπιδιών στη Βαρκελώνη βρέθηκαν έγγραφα με σημειώσεις ενός υπαλλήλου του τμήματος προσωπικού γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Ήταν γεμάτες σεξιστικά, ξενοφοβικά και σκληρά σχόλια για τους υποψηφίους για μία θέση ταμία. Αν και δεν τους γνώριζε προσωπικά, η θέση ισχύος απέναντι τους τον έκαναν αδυσώπητο.

Ο ίδιος ο Γκαλθεράν αναφέρει: «οι πρωταγωνιστές παίζουν μεταξύ τους και το κοινό προσκαλείται να συμμετάσχει μαζί τους, προσπαθώντας να ανακαλύψει ποιο είναι το ψέμα και ποια η αλήθεια, εάν και όπου αυτό είναι δυνατόν»,

Η παραγωγή εντάσσεται στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης 2017 μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Βόλου και του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου.

Μετά την πετυχημένη παρουσίαση της πρώτης θεατρικής παραγωγής της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου, ακολουθεί ο προγραμματισμός της 2ης παραγωγής για τη χειμερινή περίοδο. Πρόκειται για το κωμικό θεατρικό έργο «Οι Ηλίθιοι» του Αμερικανού θεατρικού συγγραφέα, Νηλ Σάιμον. Στη συγκεκριμένη κωμωδία, με αφορμή την ηλιθιότητα που βαραίνει λόγω μίας κατάρας όλους τους κατοίκους του Ουκρανικού χωριού Κουλιέντσικοφ, σατιρίζονται τα κοινωνικά ήθη και τα πολιτικά συστήματα του 20ου αιώνα. Περισσότερες πληροφορίες για τις ημερομηνίες των παραστάσεων και την προπώληση των εισιτηρίων θα ανακοινωθούν σύντομα.

 

κεκπα διεκ κεκπα διεκ ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ